用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教grammar
樓主: Sappy_Kerry
go

請教grammar   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-12-6 11:44
我有教佢,佢唔係唔明,我感覺係佢未到時候明。
我反而覺得你應該搵個英文底好好既人, 清楚咁講解佢聽。你不如私訊Ruby睇佢仲要讀多幾多年。

bobbob 發表於 17-12-6 10:48
其實唔錯文法好易,句子唔好寫得太複雜就得

但咁係本末倒置。

The expression of ideas should not be limited by fear of grammar mistakes.  At least for small kids.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-12-6 13:23
英文底好好既人解釋,咪即係又要補埋英文!
Ruby而家識咁多rules,都唔係靠人教喎!而且佢小學都係錯喎!所以 ...

Past tense 一般學校小二教。  你仔高小 past tense and present tense 都未明哂,加s之類也未明哂,(as opposed to 唔小心),咁係比較慢,要集中搞搞佢。要立竿見影,補都無辦法。

Ruby 話齋,小學教哂 grammar, 遲D 教埋 present perfect, past perfect, past continuous 就難攪。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-12-6 13:23
英文底好好既人解釋,咪即係又要補埋英文!
Ruby而家識咁多rules,都唔係靠人教喎!而且佢小學都係錯喎!所以 ...
人哋叻丫嘛, 你唔能夠抹殺人人有唔同既才能, Ruby做到, 唔一定其他人都可以做到, 而且Ruby間係名校, 英文教得自然紮實過我哋學校好多。咁你想小朋友英文好D, 自己又教唔到, 咪唯有補囉。我都教唔掂架, 但我對佢英文滿意, 咪唔駛補囉, 我個人好易滿足既。

講開英還是美式, 我地小一家長日已講明用美式會算錯, 我又中意這樣一開始講得清清楚楚

IloveJJ 發表於 17-12-6 13:48

但你9樓同48樓又咁講?

9 樓同 48 樓係一般而言咁講,因為幼稚園小學生學文法真的不一定要跟 grammar rule 學,不是講你仔。但個别孩子情況不同,可以理解。

例如女兒小時看書多,K3,小一己懂 past tense,學校都未教。雖然做卷都有錯,但概念無問題。

回覆 IloveJJ 的帖子

唔錯文法係我對自己嘅要求,因為所有文法課題我都應該熟悉。每句落筆前都會諗定點寫,如果唔肯定的話我會避開,改句子組合/結構。感覺有 d 似 Youtube d 影片咁,要事先緩衝一下先可以順利播放,如果 Wifi 唔夠強,我就唔睇 1080p,轉 480p。

回覆 IloveJJ 的帖子

以前小學完全唔在意分數,改正就改正。係上到中學開始對自己寫作有要求,唔出錯就唔洗改正,文法係其中一項。如果冇錯文法的話,一篇作文 30 分,文法、內容、結構各 10 分,我應該至少攞 25 分。同埋老師好鍾意上堂果陣叫人改正,我唔洗改可以望人/做自己野,感覺好爽。
至於點解上到中學就冇錯,應該係我小學多數錯 careless 同學校擺明出陷阱/陰招跣我,概念係清晰,只要我小心行事便可。

IloveJJ 發表於 17-12-6 15:13
同我仔學校一樣,佢哋26分就唔駛謄文。咁我睇完,覺得我仔情況同你應該差不多,佢應該係太唔在意,如果佢 ...

咁你又話佢 past tense, 加s等 grammar 知D唔知D?

IloveJJ 發表於 17-12-6 14:38
我無唔滿意我仔英文成績,佢呢科一直最穩定。如果話唔滿意,我唔滿意佢睇英文書咁少多啲,但無計,佢做數 ...
咁你就唔好成日話佢英作錯grammar啦, 你講到好唔滿意咁丫嘛。

BTW, 我阿大同阿細都係英文最穩定, 小學英文真係考得淺D。叫細佬睇多D書啦。

IloveJJ 發表於 17-12-6 16:39
如果唔係佢數學蝕咁多,我駛鬼响中英文度諗點榨多啲咩?佢數學大拿拿少人20分,唯有中英常諗下點攞盡啲囉 ...
搞好D數好D, 中英各多10分都好難。你可以多過中間既同學10分, 但唔可能超過頭果批同學10分。但係數學隨時考中間既同學已經可以超你10分, 頭果批同學直頭20分。好似我阿女, 上次份卷深, 佢88係全班第4, 今次份卷淺, 佢又88, 變咗全班第8, 班一果個多佢11分。佢上次統測中英兩科超過班一只有4分。

IloveJJ 發表於 17-12-6 17:06
我知攪好數學好啲,佢數學只要有8字頭,已可B1,上年77都50名,我剩係想佢有8字頭。但問題係無人知佢會點? ...
實情去到呈分, 唔理邊科掂唔掂, 都一定全科開足turbo去了, 務求目標係100分!我哋一齊努力吧。

回覆樓主:

我女讀傳統小學初小,我們都是閱讀派,多讀少注重文法。女英文成績校內中上,佢對自己英文都比較有信心。但剛剛一次堂上作文佢僅僅及格,佢好唔開心。我哋睇番佢篇文,其實睇得出佢好鐘意個題目,寫得好開心,係自發性寫,我手寫我心,所以比要求長,比較隨意,用咗好多故事書式的語句。就係咁,一篇父母都覺得寫得好好的文章,因為長咗,文法,不小心錯等扣分的地方多咗,就得僅僅及格。本來我哋冇所謂,反而個女唔開心咗好耐,我哋安慰都冇用,所以有時都唔明點解學校唔鼓勵呢種寫作方式。
‹ 上一主題|下一主題