用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 拿著擦字膠的呀媽的手
樓主: retriever
go

拿著擦字膠的呀媽的手   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-11-12 09:20
已經見過多次這情境。

第一次是在某校飯堂等上課外活動。有初小生在做功課。突然見細路身後一隻肥手伸出來 ...

嘻嘻,我情況係......呀仔要求高,自己要擦,我隻九陰白骨爪忍唔住出手幫佢擦
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

幫佢擦是不太好,反而錯左要改正更容易吸收,另更浪費時間,影響親子關係,可能十幾年後D筆劃又吾同晒

回覆樓主:

sorry,可能十幾年後不用纸筆,小學用電腦

brother4 發表於 17-11-12 21:39
其實想表達什麽?不如直接講

無野。只係見到個情景,大家討論下。

似乎大家討論在字體(其實唔知肥手為物擦擦擦)。

我當時印象較深係:

男孩不屑,怒啤!

女孩似很享受被幫助。

男女孩反應大不同。

似乎大家不在意以上現象。

回覆樓主:

應男女反應都差不多,内心是唔開心多D

回覆樓主:

第三次是一位女同事,老细在旁邊,不時提醒。女同事很安静,等著肥手…噢,不…是老细來回幾次要重新做過。晝面很和平,女同事好像很欣賞甚至享受肥手…噢,不。。是老细體貼的照顧,(袋錢入我袋);我心牢牢記下了這畫面。。。但畫面是老细不時提醒,每次要重新做過,估懷疑是否適合那份工作,現多年青人選擇裸辭!

retriever 發表於 17-11-12 09:20
已經見過多次這情境。

第一次是在某校飯堂等上課外活動。有初小生在做功課。突然見細路身後一隻肥手伸出來 ...

我自己的字超肉酸(失禮哂),無資格去擦仔仔D功課,自己只記住要寫得快,答哂D題目 。
中學讀中史、西史、中國文學、文學史……好多字寫,最緊要快、快、快、見到乜字就得啦!
大仔取得硬筆書法比賽亞軍,但寫字比較慢,我仲叫佢考試寫快D,靚字無分加 。

yovin 發表於 17-11-13 08:31
我自己的字超肉酸(失禮哂),無資格去擦仔仔D功課,自己只記住要寫得快,答哂D題目 。
中學讀中史、西史、 ...

出名教硬筆果位,話學好硬筆先寫得快,因為姿勢正確,不易累。

回覆樓主:

阿女K2, 係佢自己要求高,寫完啲字覺得唔夠靚就係咁擦,擦完寫過都係唔夠靚就再擦。反而係我係咁叫佢算啦算啦,都唔係太差,唔使擦啦。

還記得K2第1份寫字功課,佢做完後攞俾我睇。我一眼望去有8成字都寫得好有問題,問佢覺得有冇問題,佢話有。我再問佢覺得點做好,佢話擦晒佢重寫。我問擦晒重做你攰唔攰(我知佢已經自己擦左好多次)?佢個樣好慘咁話會攰。於是我叫佢唔使改,直接放書包好了。結果,第二日接放學時班主任第一句就係叫我跟下阿女啲功課XDD

回覆樓主:

阿女K2, 係佢自己要求高,寫完啲字覺得唔夠靚就係咁擦,擦完寫過都係唔夠靚就再擦。反而係我係咁叫佢算啦算啦,都唔係太差,唔使擦啦。

還記得K2第1份寫字功課,佢做完後攞俾我睇。我一眼望去有8成字都寫得好有問題,問佢覺得有冇問題,佢話有。我再問佢覺得點做好,佢話擦晒佢重寫。我問擦晒重做你攰唔攰(我知佢已經自己擦左好多次)?佢個樣好慘咁話會攰。於是我叫佢唔使改,直接放書包好了。結果,第二日接放學時班主任第一句就係叫我跟下阿女啲功課XDD

回覆 scgift 的帖子

下次你叫佢寫一兩個比你睇,有問題教啱佢,先比佢一個人寫晒一頁。
K2妹小手肌都未發育都好好,咁樣寫好再擦過重做,真係好陰功。

回覆樓主

如果係筆順唔正確我會同阿仔講明一定要擦,可以看得明我都冇特別要擦,阿仔有時心情好咪自我要求高D,不過我反而要求佢一定挺直坐好來寫字,坐得唔好會比我鬧。

Felix223 發表於 17-11-13 10:07
如果係筆順唔正確我會同阿仔講明一定要擦,可以看得明我都冇特別要擦,阿仔有時心情好咪自我要求高D,不過 ...

鬧得好!

坐姿執筆手勢唔好真係要鬧。

retriever 發表於 17-11-13 07:13
無野。只係見到個情景,大家討論下。

似乎大家討論在字體(其實唔知肥手為物擦擦擦)。

我重點唔係「擦」,係點解可以容許個仔「怒睥」。呀媽有乜反應?
天助自助者,  別再怨天尤人

retriever 發表於 17-11-13 10:11
鬧得好!

坐姿執筆手勢唔好真係要鬧。

如果而家唔執呢d,大個咗邊會聽你枝笛,到時仲難改!

Mrs.Luckycat 發表於 17-11-13 10:24
我重點唔係「擦」,係點解可以容許個仔「怒睥」。呀媽有乜反應?

呀媽同仔,可以有咩反應?

糯米治木蝨,大笨象見到小老鼠。

之前有版友問我,男女孩教養有何不同。我猜,女孩要愛,男孩要尊重。

男孩覺得肥手不尊重他,女孩覺得有人幫忙擦掉是愛的表現。

Felix223    發表於 17-11-13 11:06

Jane1983 發表於 17-11-13 09:52
回覆 scgift 的帖子

下次你叫佢寫一兩個比你睇,有問題教啱佢,先比佢一個人寫晒一頁。

嗰次我冇叫佢改呀,所以被老師誤以為我唔睇阿女啲功課。嗰次之後我醒左了,叫佢寫1個俾我睇下先,冇問題才自己做功課。還好,佢最近做功課啲字寫得靚左,唔使再預先寫俾我睇,都擦少左了:D

Jane1983    發表於 17-11-13 11:49

scgift 發表於 17-11-13 11:40
嗰次我冇叫佢改呀,所以被老師誤以為我唔睇阿女啲功課。嗰次之後我醒左了,叫佢寫1個俾我睇下先,冇問題才 ...

下? 點解老師預你睇(CHECK) 細路D 功課?

果次家長日,我都直面同老師講,我哋唔睇功課,淨係睇手冊。

retriever 發表於 17-11-13 11:50

可能幼稚園(特別係劵校)老師就係咁?我都有同老師講阿女由K1開始就已經係自己做功課。我認為上堂留心,老師教過點做,回家後就應該自己做好。

retriever 發表於 17-11-13 11:50

你都知我又係好懶唔睇功課。阿細舊年班主任教數, 正常小朋友功課都係100分, 無乜好多錯, 阿細就睇心情, 有時錯得好勁, 而且基本上次次有錯。班主任有次功課堂問阿細係咪自己做, 阿細好老實答佢係自己做功課、自己溫書、自己執書包, 爸爸媽媽只同佢簽手冊。班主任對眼變咗心心眼 覺得佢好叻, 因為我哋學校同學仔一般都有人跟功課溫習。
‹ 上一主題|下一主題