用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 拿著擦字膠的呀媽的手
go

拿著擦字膠的呀媽的手  

已經見過多次這情境。

第一次是在某校飯堂等上課外活動。有初小生在做功課。突然見細路身後一隻肥手伸出來,在功課本上猛擦。

細路低頭又寫。突然,肥手又伸出來了,手好像有點抖動,擦擦擦擦擦擦,看動作的頻率,可感到肥手主人心中的激情。。。 細路低頭再寫,不過半分鐘,肥手又來了。。。

細路回頭,不屑的 “怒啤” 了這麼一下。 我心牢牢記下了這畫面。

第二次的遇見,細路背後的手不再肥,但同樣是男孩,同樣的不屑。

第三次是一位女孩。母親在旁邊,不時幫細路擦掉整版的功課。女孩很安靜,等著肥手。。。 噢,不。。。 是母親來回幾次擦掉作業。畫面很和平,女孩像很欣賞甚至享受肥手。。。 噢,不。。。 是母親體貼的照顧。我心牢牢記下了這畫面。

大家有無做拿著擦字膠的手?

感受如何?

反應又如何?

我記憶中很少因為字唔靚而擦仔的字。幼稚園高班及初小時要求佢寫對筆順,雖然至現在有些字仍是寫錯,不過可以接受的。仔幼稚園及小學都唔多抄寫,所以,我都好少擦佢啲字,寫錯咗自然有老師改

retriever 發表於 17-11-12 09:20
已經見過多次這情境。

第一次是在某校飯堂等上課外活動。有初小生在做功課。突然見細路身後一隻肥手伸出來 ...

呢個有乜奇怪?小朋友寫唔好,糾正一下。比佢自己擦,又慢又易擦爛紙,幫下手啫。

我好懶……d女做完功課執好書包先俾我簽手册……从來唔同佢对功課,唔到考試问佢書都唔知佢学紧乜……

mba34567 發表於 17-11-12 10:34
呢個有乜奇怪?小朋友寫唔好,糾正一下。比佢自己擦,又慢又易擦爛紙,幫下手啫。
...
唔好將自己变成書僮……

Yanamami 發表於 17-11-12 10:41
我好懶……d女做完功課執好書包先俾我簽手册……从來唔同佢对功課,唔到考試问佢書都唔知佢学紧乜…… ...

我同你一樣,而家只對手冊。佢話做哂在手冊打哂勾就簽名。

不過眼見好似男女孩對拿著擦字膠的手反應很不一樣。

一邊擦,無一邊鬧,肥手唔算難頂了!

日常帶小朋友上體藝,等佢的時候會見到好多教仔百態。最近印象最深刻係慈父要亞仔將常識書每頁背晒去,另一個係比精神極萎靡的5、6歳女兒半攤在椅子上打機。

焦慮就係咁累積。大人細路都會。

回覆樓主:

我媽以前冇時間擦我的字,但現在的字都見得下人

retriever 發表於 17-11-12 09:20
已經見過多次這情境。

第一次是在某校飯堂等上課外活動。有初小生在做功課。突然見細路身後一隻肥手伸出來 ...

我D小朋友寫字核凸/出界/筆順錯, 從來唔駛佢擦。除非做錯或寫錯字!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

開另一張紙寫多次咪得,洗乜擦,除非係隻手想減肥

初小,要看老師要求,同校有老師要求高,錯筆順,寫出界(少少),字大細邊,全部要改正,慶幸還未遇上這位老師,隔鄰班經常因為咁要改正。

最大的問題係,擦左叫佢寫過,對改善字體冇咩大幫助,唔覺咁做會有進步。筆順錯我會要佢改,但講真冇時間全程𥄫實。幼稚園嗰個間中執一執。小學果個更加冇時間執佢。

回覆樓主:

慶幸自己寫字靚,所以阿媽冇擦過要我重新寫 。不過同時我都學唔識筆劃,到依家都仲錯。

部份家長可能要求高,又或者驚老師打交叉,動不動就擦,我就錯筆順先至要重寫,其它交給老師執改正,初小手字唔靚好正常,有時間溫習吓好過。

MrBeast 發表於 17-11-12 17:32
開另一張紙寫多次咪得,洗乜擦,除非係隻手想減肥

我估係工作紙。

retriever 發表於 17-11-12 19:10
我估係工作紙。
doesnt matter,用意是指出邊到寫得唔好,練習多一次,肉酸正本就照交,老師唔收貨就要改多次

回覆樓主:

不明?點解要擦?有錯老師提吧!

回覆樓主:

其實想表達什麽?不如直接講