用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優與早教的分別?
樓主: jumpjl
go

資優與早教的分別? [複製鏈接]

YanKanMom 發表於 17-11-19 13:52
So true, IQ高有用,但除非高到愛因斯旦的超越級數。否則真不能只靠它立足於社會。 ...
可能我孩子只是普通的資優,仍然需要學習「學習技巧」。例如他明天要做presentation, 他找我聽他講一次。我聽完就覺得他拿著 palm card照讀不夠流暢,於是教他逐張card背熟來present。
我雖然沒他聰明,但勝在夠經驗,袋裏還有好多「溫習招數」。

不過,我覺得最難教的是SQ 和 EQ。因為我自己都唔係好得...
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-11-19 19:54
可能我孩子只是普通的資優,仍然需要學習「學習技巧」。例如他明天要做presentation, 他找我聽他講一次。我 ...
我可以教他幫他的主要也是如何與人溝通得更有效及暢順,包括用言語丶文字丶感受去表達自己,更重要去明白别人想傳達包括表面及深層的意思。不容易的,礙於性格固執或先天某些缺欠使然,他在SQ及EQ方面走的路均要比其他孩子走得歧嶇些。

語文確實是重要的,不是只有讀冩,對叙述内容的理解更重要,語言能力的提升對學習是事半功倍的,語文能力對理科也是重要的,比如數學應用題考得就是對題目的了解,解了題之後,計算也就是两三下的事。

如果只是數學計算能力强,但是對文字叙述的理解能力差,在應用題可能就吃虧,成績也就受影嚮

我個人就是對文字的理解稍好,在中三之前,數學成績還可以,但之後碰到三角函數,微績分,就彻底崩潰,物理和數學自中4开始没及格過。

數學資優的,估計到了高深的數學時就爆發了,而在小學階段,應該是語文稍好的,數學成績會好一些

大仔的英文功課,去到高中很多時要分析作者寫作背後的用意,怎樣反映當時的社會道德問題等等,不只是語文運用,而而著重他怎樣思考,對人、世界有多了解。我就慶幸多年來花了很多工夫替他「增廣見聞」,他才可以在表達能力稍弱的情況下,靠內容拉高分數。如果讓我再來一次,我會逼他看新聞報導,多了解世情
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 貢獻勳章

clcheuk 發表於 18-4-25 16:56
請問可介紹那本早教書嗎?Thanks
其實Glenn Doman (杜曼) 同 蒙特梳利 (Montessori ) 响早教上都好出名,我個人鍾意蒙特梳利嗰套多d佢嘅書好多,HKU SPACE亦長期有開家長班,你可以去聽下,但書呢... 送哂俾救世軍喇,可以睇咗蒙特梳利寫嗰d先,都好多本
恐龍家

回覆 lillymarie 的帖子

我小朋友都幾喜歡看新聞同時事,我其實唔太喜歡佢看政治方面的節目!

IloveJJ 發表於 18-4-27 11:37
Give me five!我仔都好鐘意!我唔介意佢睇政治,不過佢有時問我既野,我就唔識同佢討論囉!我考慮剪低啲社 ...
咁我建議佢睇《芳華》、《智取威虎山》呢兩套電影,然後睇佢有無感受。

scyauchris 發表於 18-4-26 20:05
回覆 lillymarie 的帖子

我小朋友都幾喜歡看新聞同時事,我其實唔太喜歡佢看政治方面的節目! ...
其實政治節目可以訓練小朋友既深層次思考能力,因為政治表面睇到既同深層原因係可以好唔同,需要好高度既分析能力先至明白。
問題係香港好既政治分析節目唔多,甚至可以話幾乎無。

回覆 王家爸爸 的帖子

我女咪係睇好表面囉!

scyauchris 發表於 18-4-27 13:24
回覆 王家爸爸 的帖子

我女咪係睇好表面囉!
唔緊要,如果小朋友無興趣,無必要迫佢。有時只睇表面,世界會美麗好多。

IloveJJ 發表於 18-4-27 13:26
咩嚟架?邊度睇?講咩架?我驚攪到佢政治唔正確喎!
《芳華》係最近既大陸熱賣既電影,講文工團既,馮小剛幫八一電影拍既,有好多版本,多倫多版係full version,香港、大陸版都刪減咗部分,電影拍得好真實,值得同小朋友探討電影既深層意義。
《智取威虎山》有好多個版本,樣版戲、電影版都有,電影版係徐克導演幫八一電影拍既,梁家輝做主角「座山雕」,喺大陸同台灣都係得獎電影。

jumpjl 發表於 17-11-11 23:48
思考左一段時間,都諗唔通
是否因為早了畀她讀高年級的書籍,所以得出錯誤的結果?還是真係因資優而會讀高 ...
資優同早教,其實唔係一個層次既概念。如果你諗下,早教係因,成績係果,資優就係其中一個moderating variables。簡單啲講,one man's meat is another man's poison。如果小朋友係資優既,早教對成績會有正面影響。相反,如果小朋友唔係資優既,早教對成績反而會有負面影響。

lillymarie 發表於 17-11-19 19:54
可能我孩子只是普通的資優,仍然需要學習「學習技巧」。例如他明天要做presentation, 他找我聽他講一次。我 ...
睇下呢兩個典故可能會有啲啟示:
《孟子.公孫醜上》:「助之長者,揠苗者也。非徒無益,而又害之。」
《荀子.議兵》:「觀敵之變動,後之發,先之至。」

王家爸爸 發表於 18-4-27 17:56
資優同早教,其實唔係一個層次既概念。如果你諗下,早教係因,成績係果,資優就係其中一個moderating varia ...

Sorry, 唔係好明,如不是資優,早教對成績有負面的影響,是什麼意思?可否舉例子,謝謝
‹ 上一主題|下一主題