用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談6—齋噏閱讀派
樓主: eviepa
go

文法雜談6—齋噏閱讀派   [複製鏈接]

Rachelmummy2008 發表於 17-11-16 11:25
我間學校英文閱讀理解有四題短答題,我女係消化左篇文然後用自己文字寫出來。

本來是一件好事,因佢係自 ...

我女試過因為咁扣咗十幾分呀

YolandaTam 發表於 17-11-16 11:21
jm , 人在江湖身不由己呀。就算父母肯等,學校都唔肯呀。好似我女當年小一,返咗一兩個星期,老師見佢英文 ...
所以我選小學時已經揀間教育理念一致的。我間學校同你間唔一樣, 我間係肯等小朋友的。分別只係你間學校有神級後備, 我間就係B2後備。

所以, 唔係人在江湖身不由己, 係睇你點揀囉。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-16 11:25
我間學校英文閱讀理解有四題短答題,我女係消化左篇文然後用自己文字寫出來。

本來是一件好事,因佢係自 ...
阿妹果次係唔好彩, 答案無得抄, 所以串錯晒。但D字suppose應該係識串既。不過, 阿妹起碼答complete sentence時句式係正確, 而且答案正確, 所以我都好欣賞佢。

little_yolky 發表於 17-11-16 11:27
所以我選小學時已經揀間教育理念一致的。我間學校同你間唔一樣, 我間係肯等小朋友的。分別只係你 ...

我讀嗰陣唔係咁㗎 jm, 本來呢,我住慈雲山,諗住幫個女揀基慈。 到自行入紙嗰陣,老公同我父母力主用舊生分抽協恩,話揀返自己母校實冇衰喎。咁我又諗嘞:咁易中咩,於是一邊祈禱上帝俾間適合學校,一邊去協恩入紙囉,點之中咗(伏)。

回覆樓主:

考試好多時吾係個細路吾識,而係學校marking scheme 或者係老師執行既問題

YolandaTam 發表於 17-11-16 11:26
我女試過因為咁扣咗十幾分呀

小一小二因為咁樣少左分,我無鬧亦吾計較住。
小三起,我女程度一定不只這分數,佢都會開始注意到。所以我亦有解釋marking scheme的制度的好壞之處。令佢明白。

而家佢依然想自己寫自己答案,我就寛鬆些處理。平時功課工作紙,我由她,她答得好,我仲會讚佢。考試測驗佢就會知道要拿左分數先。

我好明白身在江湖,好難置身事外。

Rachelmummy2008 發表於 17-11-16 12:10
小一小二因為咁樣少左分,我無鬧亦吾計較住。
小三起,我女程度一定不只這分數,佢都會開始注意到。所以我 ...
你忍下, 去到小五就要自己寫, 無得抄了, 中文係咁, 常識都係咁。

YolandaTam 發表於 17-11-16 11:44
我讀嗰陣唔係咁㗎 jm, 本來呢,我住慈雲山,諗住幫個女揀基慈。 到自行入紙嗰陣,老公同我父母力主用舊生 ...
但依家阿女入到中學部都好丫。係咪?

little_yolky 發表於 17-11-16 12:17
但依家阿女入到中學部都好丫。係咪?

多謝你安慰呀!

你又講得啱嘅, 至少喺熟悉環境升中, 有部份當年教我嘅老師仍在, 當中有上任同現任校長, 現任助理校長, 訓導主任, IT同PE科目主任等等, 點都比去到一個完全陌生嘅環境容易.

間唔中同個女講返我當年喺度讀中學嘅點滴都好開心架!  好似舊年, 個女數學老師就係我當年F1嘅數學老師同我有兩位好姊妹嘅班主任, 跟住發覺佢年事已高,開始HEA教. 我女初初好唔理解, 我同佢講返呢位老師身體唔係咁好, 當年教我哋嗰陣脾氣都好大, 會成叠簿掟喺教師桌.  又或者訓導主任, 我女好驚佢, 呢位老師教咗我三年數學, 其實佢呢個人好易話為, 只要你乖乖哋, 佢好風趣吓架.  仲IT有科主任, 我女話好多人唔知佢講乜, 我話係呀, 佢當年教你班 auntie physics, 又教我電腦, 我哋都要估佢講緊乜,因為呢位老師口齒有少少不清......

不過初小嗰幾年真係好勞氣: 一方面要追課程啦, 另一方面我女好多計仔, 成日陽奉陰違, 當年6歲, 連幫佢做智力測驗嘅心理學家都俾佢呃到. 我對佢訓話嗰陣, 佢一副 " 洗耳恭聽" 嘅樣, 原來如果佢唔服嘅話係會左耳入右耳出, 轉頭就拋諸腦後.

YolandaTam 發表於 17-11-16 12:44
多謝你安慰呀!

你又講得啱嘅, 至少喺熟悉環境升中, 有部份當年教我嘅老師仍在, 當中有上任同現任校長, 現 ...

最後一句幾似我囡。

而家如果唔係捉住佢中意嘅事講條件,她不會任你點的。

她對老師係兩極,好多意見。我又係要慢慢解釋,咁就無對抗。

但如果遇到好老師,佢又會變成綿羊仔,做咩都得。

little_yolky 發表於 17-11-16 12:16
你忍下, 去到小五就要自己寫, 無得抄了, 中文係咁, 常識都係咁。

小五都好,我以為要忍到中學。

不過有老師話我囡呢d能力要到中學先發揮到

Rachelmummy2008 發表於 17-11-16 13:45
小五都好,我以為要忍到中學。

不過有老師話我囡呢d能力要到中學先發揮到
係架, 所以, 百忍成金。
‹ 上一主題|下一主題