用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談6—齋噏閱讀派
樓主: eviepa
go

文法雜談6—齋噏閱讀派   [複製鏈接]

woyj 發表於 17-11-9 15:15
不如試吓讀到中途,你扮吾識讀。問佢這個乜字?佢答啱你就讚佢

試過了,偶然停下來叫佢讀一兩個字或一句半句是可以的。但常常讀多幾句就會同我講佢唔想讀,想我講(emoji)

Rachelmummy2008 發表於 17-11-9 15:43
你想他讀中文定英文?

中英文也希望佢試下自己讀。英文佢靠拼音認讀,是讀得慢一點,所以更希望佢能多點嘗試。

scgift 發表於 17-11-9 16:31
中英文也希望佢試下自己讀。英文佢靠拼音認讀,是讀得慢一點,所以更希望佢能多點嘗試。
...

聽→看→朗讀

我用上述的次序去用在孩子身上的。

聽,是聽別人讀的聲音。

看,選擇優質的書本。

朗讀,孩子要有適合的情感下讀出來。

scgift 發表於 17-11-9 16:27
試過了,偶然停下來叫佢讀一兩個字或一句半句是可以的。但常常讀多幾句就會同我講佢唔想讀,想我講(emoji) ...

要有耐性,總有一天你想和他一起看書,他也嫌你看得慢

little_yolky    發表於 17-11-9 18:51

eviepa 發表於 17-11-9 15:40
我既觀察係,而家D家長真係多計,所以培養出黎既小朋友比以前既叻好多。

但係主流既講法係,而家D細路,中 ...
因為中學古文讀得少。

little_yolky 發表於 17-11-9 18:49
因為中學古文讀得少。

你想開多個戰場?

MrBeast    發表於 17-11-9 21:58
little_yolky    發表於 17-11-9 18:55

woyj 發表於 17-11-9 18:30
要有耐性,總有一天你想和他一起看書,他也嫌你看得慢
呢D仲有小小孩既媽媽真好, 小孩子咁sweet sweet。

eviepa 發表於 17-11-9 15:40
我既觀察係,而家D家長真係多計,所以培養出黎既小朋友比以前既叻好多。

但係主流既講法係,而家D細路,中 ...

香港依家有D怪,好似係咁樣: 幼稚園便要有小學程度,但中學又係只有小學程度,大學又只有中學程度。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

Rachelmummy2008 發表於 17-11-9 14:24
science fiction係吾係福爾摩斯個類,如果不看漫畫,有什麼選擇適合小學生呢?
...
science fiction 係科幻小說,福爾摩斯應該唔算。我仔淨係睇英文書,george and the secret key to the universe, ender's game, a wrinkle in time之類都應該啱細路睇。

bobbob 發表於 17-11-9 23:51
science fiction 係科幻小說,福爾摩斯應該唔算。我仔淨係睇英文書,george and the secret key to the uni ...

上一個學年我囡看完兩套magic school bus chapter books。

你上述講那些會否適合她呢?

先多謝你的介紹。

shadeslayer 發表於 17-11-9 21:19
香港依家有D怪,好似係咁樣: 幼稚園便要有小學程度,但中學又係只有小學程度,大學又只有中學程度。
...
會唔會係叻果D好多出國留學? 我見依家好似有錢既人多咗好多咁。如果我得一個, 我都會俾佢試直資。

little_yolky 發表於 17-11-10 12:41
會唔會係叻果D好多出國留學? 我見依家好似有錢既人多咗好多咁。如果我得一個, 我都會俾佢試直資。 ...

唔知點解,只是我的觀察。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

Rachelmummy2008 發表於 17-11-10 07:27

上一個學年我囡看完兩套magic school bus chapter ...
我仔無睇過magic school bus,印象中比較說教,我舉嗰啲雖然都有啲科學根據(尤其係george and the secret key to the universe系列,中間加插咗啲stephen hawking天文科學知識),但始終以故事為主。呢幾套書題材都適合兒童觀看,印象中你女女閱讀能力唔差,所以我估無問題,不過有機會女女對個topic不感興趣,最好響圖書館借嚟睇睇先。

deleted

somoon 發表於 17-11-10 14:42
唔多覺……你個朋友圈都幾特別
大學生似中學生呢個都幾明顯。

little_yolky 發表於 17-11-10 15:05
大學生似中學生呢個都幾明顯。

今年同老公一齊去小女學校 fun fair, 老公話小女啲同學行徑似小三、四學生。

....

回覆 little_yolky 的帖子

有 d 大學生真係好成熟,我之前個屋友就係咩都親力親為,連搞 VISA 計劃行程 book 酒店都係自己一腳踢。有 d 就懵懵懂懂,連幾時上堂都唔知(明明已經寫左單週上堂,佢都仲可以果日早上問洗唔洗上堂。)
香港 d 朋友,一 d 就好有大學生風範,一 d 就繼續自理能力非常低,唔識煮飯洗衫(話「讀好 d 書,將來搵到份工,請個工人代勞」),行為仲係一個不折不扣嘅中學生,我有時候都睇唔過眼。

1998Ruby1998 發表於 17-11-10 17:21
回覆 little_yolky 的帖子

有 d 大學生真係好成熟,我之前個屋友就係咩都親力親為,連搞 VISA 計劃行程 bo ...
唔係唔識自理咁小事, 係D readings都要搵埋俾佢哋, upload俾佢哋睇, 唔識自己搵, 唔搵俾佢哋就投訴tutor唔做嘢, 有D上堂居然傾計嘈住晒, 咁大個人一D禮貌都唔識, 好似湊仔咁。不過, 總有好的。

little_yolky 發表於 17-11-10 18:19
唔係唔識自理咁小事, 係D readings都要搵埋俾佢哋, upload俾佢哋睇, 唔識自己搵, 唔搵俾佢哋就投訴tutor唔 ...

我當年做助教, 趕過好幾個上導修課傾閒偈阻礙討論或傾手提電話嘅學生走。
結果呢,當然係俾人喺 course e 寫到一文不值。
‹ 上一主題|下一主題