用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談6—齋噏閱讀派
樓主: eviepa
go

文法雜談6—齋噏閱讀派   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 17-11-10 18:42
我當年做助教, 趕過好幾個上導修課傾閒偈阻礙討論或傾手提電話嘅學生走。
結果呢,當然係俾人喺 course e ...
你無俾人即時投訴算好彩。

little_yolky 發表於 17-11-10 18:47
你無俾人即時投訴算好彩。

十幾年前嘅 year 1 係純品啲,如果換着而家,我應該唔敢,容乜易遇着個未來社運領袖,當我係“極權”批鬥,話我唔尊重言論自由,漠視人權……我有九條命都唔夠死呀!
我當年喺港大社會科學院,如果我仲留低教,遇到社運領袖周同學,馮同學 (社會科學學院同部份文學院同學須修讀我做助教嗰科),我必死無疑。

HaYi    發表於 17-11-10 20:58

eviepa 發表於 17-11-7 00:02
十幾年前我提出的「閱讀至高無上論」是個很新鮮的講法。我認為學習語文,閱讀最重要,文法練習、閱讀理解練 ...

請問貴女兒在小學的中英文阅讀量或時間大约是多少?多少才為足夠?在選書方面父母有没有介入?謝謝。

每天中英各半小時是標準。

選書方面,當有閱讀興趣就不用替孩子選書。

eviepa 發表於 17-11-11 23:07
每天中英各半小時是標準。

選書方面,當有閱讀興趣就不用替孩子選書。

要逼小孩子看深一些的書嗎?

Rachelmummy2008 發表於 17-11-9 18:02
聽→看→朗讀

我用上述的次序去用在孩子身上的。

謝謝你的分享。其實我女兒看書有一個問題(主要係中文書的問題),佢喜歡看一些題材比較深入的。如4歲人仔睇康軒學習雜誌係要睇初階版(6-9歲)唔要睇學前版(3-6歲);睇故事書也喜歡睇很多字的。這類型的書字數真的很多,佢一見到多字就話自己唔識睇唔明(但其實好多字佢都識)。而太多字既書,佢也沒興趣看我指住啲字慢慢讀。少字的如青田圖書,佢又嫌內容無聊唔鍾意睇。

英文書方面,多數係睇ORT及廖彩杏書單,佢又會掛住睇啲圖畫睇得好仔細。覺得我叫佢讀啲字係阻住佢睇故事書。

woyj 發表於 17-11-9 18:30
要有耐性,總有一天你想和他一起看書,他也嫌你看得慢

嗯,我只好放慢腳步,唔好太心急了(emoji)

goodwillhunt 發表於 17-11-12 10:00
要逼小孩子看深一些的書嗎?
千期唔好叫仔女睇D好深嘅書。記住,睇書最高境界係樂此不疲咁睇,有濃厚興趣睇自然吸收,生字、語感先至容易建立。

eviepa 發表於 17-11-12 11:46
千期唔好叫仔女睇D好深嘅書。記住,睇書最高境界係樂此不疲咁睇,有濃厚興趣睇自然吸收,生字、語感先至容 ...

佢哋睇書嘅時候,我問佢哋有冇字唔識,佢哋又唔睬我。係咪由得佢哋自由睇就得架啦?

回覆 goodwillhunt 的帖子

唔怕架,只要佢睇得開心就自然慢慢識D字。

scgift 發表於 17-11-12 11:16
嗯,我只好放慢腳步,唔好太心急了(emoji)

重點是他讀對時,給予讚賞和鼓勵

十幾年前我提出的「閱讀至高無上論」是個很新鮮的講法。我認為學習語文,閱讀最重要,文法練習、閱讀理解練 ...

謝謝樓主。我暫時也是什麼練習也沒給細路。

不如你公開或推介下香港真正少功課的學校?

retriever 發表於 17-11-13 07:55
謝謝樓主。我暫時也是什麼練習也沒給細路。

不如你公開或推介下香港真正少功課的學校?
十幾年前少功課的學校可能e加都谷ga la

bobbob    發表於 17-11-13 08:39

回覆 retriever 的帖子

我女兒當年讀的學校已經交還辦學權多年。我認識的肯定少功課的學校就只有一間:港大同學會學校。

多做閱讀理解,是不是閱讀呢?
閱讀理解都有好多好文章,一邊閱讀,一邊做練習,合乎兩者需要,可以嗎?

醒目開學勳章

eviepa 發表於 17-11-13 08:15
回覆 retriever 的帖子

我女兒當年讀的學校已經交還辦學權多年。我認識的肯定少功課的學校就只有一間:港 ...
你肯定?

yovin 發表於 17-11-13 08:38
閱讀理解都有好多好文章,一邊閱讀,一邊做練習,合乎兩者需要,可以嗎?
...
我自己覺得唔可以, 唔可以一雞兩味。閱讀是偷快的, 但做練習本身就是工作, 只要知道閱讀既目的是為做練習, 整個氣氛就不一樣了。不是不可以做, 但不要在培養閱讀既同時要做練習。再加上, 閱讀理解因為要設題, 所以其文章內容、篇幅亦有所限制, 不夠全面。

不過, 仍待Eviepa回覆較好。

yovin 發表於 17-11-13 08:38
...

你呢個建議,係咪。。。攪笑架?

唔好意思。

woyj 發表於 17-11-13 00:20
重點是他讀對時,給予讚賞和鼓勵

我有常常讚佢的,但就係提唔起勁自己讀,可能睇開啲中文書太多字了。

最近淘左套故事書(簡體字),本身諗住俾佢聽普通話用的,估唔到佢竟然有睇啲字,仲係咁指出某某字點解同平時見到既唔一樣(繁簡之分)。呢套書既文字比青田圖書多,但故事有趣,竟然睇故事既同時吸引到佢望埋啲字。見到佢呢個反應,我打算自己印啲繁體字貼上啲書度俾佢睇XDDD

little_yolky 發表於 17-11-13 09:00
我自己覺得唔可以, 唔可以一雞兩味。閱讀是偷快的, 但做練習本身就是工作, 只要知道閱讀既目的是為做練習,  ...
一妳答嘅同我諗嘅一樣

little_yolky    發表於 17-11-13 09:14
‹ 上一主題|下一主題