用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-11-9 21:53
我記得邱成桐都係咁,咁佢係古人嗎?

我唔知丘係未跟足 M 君的不求甚解式背古典得天下的方法。又有幾多人跟足 M 君的背古典得天下的方法而真係教出個三綱五常,女兒從父,從夫,從子的古人出來?

況且我是問會唔會。你覺得會唔會?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-11-9 23:24

我對於未試過既野,不會話無可能。不過,我覺得好難執行, ...

未試過的事何其多,也要自己判斷。例如我未試過扑扑齋,但我好肯定我不想女兒讀扑扑齋。

女兒未試過齋背英文字默書,或死操文法練習考試,但我好肯定方法是不合女兒。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 17-11-10 00:12
我都明白嘅,紿終小朋友長大咗,當然會有好多想法。丘成桐先生都不是自願去背書。郭靖知道佢背九陰真經上卷 ...

欣賞你近乎傳教式「只要背,不要問,第日你就知能解千愁」,或「理由?自我思想是無理由的」等等。

MNIF 發表於 17-11-9 23:25
據我經驗 ,讀大經大典嘅小朋友係不會問點解嘅.經典不是科學,經中所包含的是人類嘅高度智慧結晶。俗語說就 ...

世上那麼多「經典」,可籣,聖經,儒家的,老子的,沙翁劇,甚至 Charles Dickens, Jane Austen, Agatha Christie 都經歴世世代代不滅, 咁讀那經才是人類智慧大成?

Dylanli2017 發表於 17-11-8 15:34
回覆 judy 的帖子

難道諾貝爾文學獎莫言及高行健唔是內地人?請問香港出過咩作家?除左武俠小說d作家 ...

董啓章、西西識唔識?

金庸作品系華人世界的影響力及銷量遠遠大於莫言加高行健。就算系梁文道,佢的書系國内賣過百萬本,系大陸好出名。

仲有,高行健系法國人。就算計佢讀書,小學是民國培養的。中學系南京金陵附中,系有名的外國教會學校,即系而家的國際學校。大學他主修法文。即是話,他的中文系前朝同外國人培養的。

莫言仲過癮。五年級後因文革停學十幾年,80年代讀返書的時候已經開始寫作及出版。即是話,佢寫作能力主要系靠自己睇書及自修,同學校無關。

結論,49年後,大陸學校無培養過世界級作家。

MNIF 發表於 17-11-9 12:02
千言萬語説不盡,我勸君及早教女兒讀經典。人家美國總統外孫女衰衰吔唐詩,三字經都啷啷上口啦。
特朗普引 ...

中國人在香港地當然要學好中文,侵侵是個biz man,你的eg未免過份解讀

IloveJJ 發表於 17-11-10 06:46
我可以好肯定自己喜歡咩?唔喜歡咩?但我不能否定別人的方法,因為我自己無實際做過。
...
相處得耐,唔多唔少都有d idea,若傳統卜卜齋是普遍小朋友喜愛的方法,又點會有活動教育的興起。to be fair m君的方法在初圓dumb扁期是行得通,不過都係嗰句,過左青春期先係神仙,that said,佢應該ok的

shadeslayer 發表於 17-11-9 22:46
我唔知丘係未跟足 M 君的不求甚解式背古典得天下的方法。又有幾多人跟足 M 君的背古典得天下的方法而真係 ...
是否只得單一factor,隨時當局者迷

shadeslayer 發表於 17-11-10 01:11
世上那麼多「經典」,可籣,聖經,儒家的,老子的,沙翁劇,甚至 Charles Dickens, Jane Austen, Agatha C ...

隨時龍虎門、風云張來都會變經典

MrBeast 發表於 17-11-10 06:58
相處得耐,唔多唔少都有d idea,若傳統卜卜齋是普遍小朋友喜愛的方法,又點會有活動教育的興起。to be fair ...

先不計是否可行,因為可行性不是最重要問題。最重要問題係我孩子應該用這方法嗎? 和這方法對孩子有甚麽影響?

MrBeast 發表於 17-11-10 07:20
隨時龍虎門、風云張來都會變經典

將來好難講。我想,可能中國的才算,其他不算。點解呢?咁,金瓶梅,水滸傳,三國誌,射鵰算不算?  起碼比易經易明D。

回覆 IloveJJ 的帖子

三字經,弟子規,我仔在幼稚園時,學校有叫他們背,我仔冇問過點解喎。但我唔知老師有冇解釋。我亞爺冇讀過書,但佢有時會引用三字經入面啲嘢教導我同細佬。

shadeslayer 發表於 17-11-10 07:51

將來好難講。我想,可能中國的才算,其他不算。點解呢 ...

因為我們是local,要為死亡之卷作準備,所以也開始要看文言文,雖然只是皮毛,有少少了解,其中一些說法是outdated,但亦有些好料,其實在現代parenting,management 也有類似理論,世界不是只得一本武林bei級,就算生活經驗上接觸唔到,e世代有internet,google 下就得
‹ 上一主題|下一主題