用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有富養子女嗎?
樓主: asweetmom
go

大家有富養子女嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

相比人仔之前讀既國際學校同中產享受,而家讀普通津校又過基層生活,我物質同精神都係窮養佢。反正佢只係同我生活3年,咪當係生活體驗囉!

MrBeast 發表於 17-11-4 08:03
回覆 Doray 的帖子

不過某些牌子手袋又真是好kum用,貴得有道理,但有幾多人可以十年唔換 ...

我覺得要有返咁上下年紀先明白經典既價值,但我無心機保養,絕對用唔到10年,都係買平價粗用算。

retriever 發表於 17-11-3 22:03
仔女都要窮養!

貴既係骨氣!

但係人窮志短,最慘係容易自卑。

shadeslayer 發表於 17-11-3 23:28
慳女兒也慳自己,咁係一至的理財方式,不是糟質。

認同,係價值觀,唔係糟質。

greentea000 發表於 17-11-4 09:08
但係人窮志短,最慘係容易自卑。

如果要用物質才能肯用自己,呢個人真係無咩人生意義。

“CUV]馬太福音 6:28 何必為衣裳憂慮呢;你想野地裡的百合花、怎麼長起來、他也不勞苦、也不紡線;

[CUV]馬太福音 6:29 然而我告訴你們、就是所羅門極榮華的時候、他所穿戴的、還不如這花一朵呢。

[CUV]馬太福音 6:30 你們這小信的人哪、野地裡的草、今天還在、明天就丟在爐裡、 神還給他這樣的妝飾、何況你們呢。

[CUV]馬太福音 6:31 所以不要憂慮、說、喫甚麼、喝甚麼、穿甚麼。

[CUV]馬太福音 6:32 這都是外邦人所求的;你們需用的這一切東西、你們的天父是知道的。

[CUV]馬太福音 6:33 你們要先求他的國、和他的義這些東西都要加給你們了。

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 22:37
回覆 retriever 的帖子

小學覺得個支票 size 筆袋冇問題(最初係用裝食物果 d 密實袋),到中學都用呢個筆 ...

我諗最重要係唔ALIGNED。你呀爸應該暗牙底同呀媽講掂數買個$15。講唔掂寧願唔買。好過擺明兩套標準。

shadeslayer 發表於 17-11-3 23:31
比同學笑山區一個月算唔算問題?

我知道女仔圈難D,但亦係趁機講價值觀既機會。

版友有講過某人女兒入格仔裙校,其他人用名牌袋做書包,自己心理不平衡。家人要開解,講道理,最後釋懷,成績優異。

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 20:28
回覆 HaYi 的帖子

所以阿媽有時候好開心養到我對名牌、明星等奢靡生活免疫,有時候又話我唔夠少女,對呢 d ...

多年以後,可能你諗返要多謝呀媽都來唔切,令你少了一棵 攀比既心,少了很多煩惱,內心平靜多了。

當你年歲漸長,定會明白,心中平安喜樂先係福份。

greentea000 發表於 17-11-4 09:01
相比人仔之前讀既國際學校同中產享受,而家讀普通津校又過基層生活,我物質同精神都係窮養佢。反正佢只係同 ...

你不怕她人窮志短和容易自卑嗎?三年也可以改變很多東西的。

回覆樓主

富養原意唔係我指物質,係指心靈,要女孩自小覺得自己矜貴,高尚,不會為物質出賣自己,不是指要買名牌!

IloveJJ 發表於 17-11-4 09:21
呢啲就係要灌輸同教育啦!
我自己就唔會因為咁而自卑,呢個世界咁大,大把有錢人,一樣大把窮過你,今日窮 ...

不過咁,我有時同老公行街,見商埸最prime 嘅舖都係化粧品,都不由得講好彩有女人駛吓錢去撑起啲經濟同制造就業

MrBeast 發表於 17-11-4 07:50
男士都有名表,手機個clock e 加十分準,都唔明點解要比十萬買舊鉄,貪佢罪手 他 ...

男女大不同。男士會講出舊鐵有幾特別,如何機械,如何珍異,手機相機之類又會講出舊鐵功能有幾勁,畫質有幾好。。。

女士通常講唔出呢D, 或者唔CARE。主要係BRAND LABEL, 朋輩認同感更多。

sumchanma 發表於 17-11-4 09:28
富養原意唔係我指物質,係指心靈,要女孩自小覺得自己矜貴,高尚,不會為物質出賣自己,不是指要買名牌!
...

我不知道最初的富養是甚麼標準,但現在一說起富養通常都強調是精神上/內在美。比起我自己完全沒有藝術方面的培養,我讓女兒學習樂器,多年來金錢的付出不少,不能說沒有物質方面的貢獻。

為何你如此有信心男孩不會為物質出賣自己呢?你的出賣是指身體方面嗎?

greentea000 發表於 17-11-4 09:06
我覺得要有返咁上下年紀先明白經典既價值,但我無心機保養,絕對用唔到10年,都係買平價粗用算。
...
哈哈哈,我都己經有返咁上下年紀lu woh.
我係買咗個貴銀包可以用十年(但每次都歐洲買,平一截),因身邊朋友同事關係,我都幾貼市,啲牌子嘢所謂貴袋之前因自由行緣故瘋狂加價,真心覺得唔值。

IloveJJ 發表於 17-11-3 08:24
為何要富養?

我有三個女兒,而身邊的人會富養的也是女兒。想知道有否窮養女的,暫時只有green妹。

greentea000 發表於 17-11-4 09:06
...

我之前有兩、三個不同牌子的貴手袋,每個一萬以上。很小心用也只能用五、六年,很不化算。現在改買數千元的,反而更輕鬆。

1998Ruby1998 發表於 17-11-3 22:37

小學覺得個支票 size 筆袋冇問題(最初係用裝食物果 d 密實袋),到中學都用呢個筆 ...

你覺得這些經歷對你選擇朋友和男朋友有甚麼影響嗎?

我一向都唔太攀比。但係我成間學校都係女人,少少野都白鴿眼,背後閒言閒語,我同學就係因為塗改液整到個黑書包有白色點,買支黑墨筆塗返黑,同學係背後笑佢,然後排擠佢,次次組隊都得佢一個孤零零(就係咁簡單嘅事都可以玩排擠 ),我就更加唔洗講,12 年來都係咁過學校生活,背後同學都會議論我家底,好過份嘅說話我都聽唔少。不論我心靈有幾平靜,一聽到人地咁講,或多或少都有煩惱。最討厭係老師叫分組,因為「家景」相近嘅同學一定同一組,我永遠都係難搵組果幾個。
我不求名牌(其實好似名牌係最唔實用?),但係都唔好咁寒酸,連一個好少少嘅袋都冇,連去朋友生日都因為買禮物要錢而唔可以去(有個好 friend 嘅小學同學臨去澳洲前特登請我去生日會,但係阿媽話生日會要買禮物封利是,唔畀去)。有 d 似出去食飯,點餐唔好點最貴,都唔好點最平,適中為佳。不求做第一,也不願做最尾。

retriever 發表於 17-11-4 09:15
如果要用物質才能肯用自己,呢個人真係無咩人生意義。

“CUV]馬太福音 6:28 何必為衣裳憂慮呢;你想野地 ...

問題大人都好多唔明,6歲孩如何會明?自己的6歲孩明,人地的6歲孩唔明,不斷欺凌咁點?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題