用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有富養子女嗎?
go

大家有富養子女嗎?   [複製鏈接]

還有大家富養的定義是甚麼?謝分享。
   9    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

不是"窮養子富養女"嘛??
恐龍家

心靈富養,好有愛。物質上就合理地養,唔會佢太離地。

回覆樓主:

回覆 IloveJJ 的帖子

簡單講,窮養仔,磨練砥礪佢;富養女,等佢感受過愛護和見識過場面,咪第日有男人講兩句人話,請粒糖佢食,就感激涕零。

小学时对佢地好紧,会俾零用但-定係“最低工資”,唔会想要乜有乜。上到中学有左金錢概念,識悭識儲錢識点用錢,反而我鬆手d. 不嬲同佢地講,生活必須品由我負責,無一或缺,但“想要”既或奢侈品,自己儲零用或飯錢買(有次女失左earphone, 就自己儲午飯錢買番~我俾50-曰,佢如果係学校買飯盒,就可儲到30-曰)。除左ipad/iphone, 無乜名牌野,波鞋都等減價先買。So far so good, 阿公会俾大量零用,但我眼見佢地都無乱用錢,大女仲生性,中五六两年某d科補习,仲用阿公俾既零用交学費,唔洗我出禁多,我諗算係禁。而家入左U,又做intern, 要装身都係買d平平地,網上訂購我同佢碌左咭都俾番錢我(虽然我話唔洗)~

對小朋友,真係心靈富養緊要。物質嘢,除非大人成日洗腦講奢華,生活享受,細路仔其實唔係咁重視。
我女9歲,去打波,見有差不多年紀的妹妹仔,真係着LV風褸。我問佢靚唔靚,佢完全無留意的。

asweetmom 發表於 17-11-3 07:54
同我細個比, 係富養。同現代小朋友比, 係窮養。

物質生活匱乏, 因為屋企D錢除咗買保險, 大部份錢俾晒佢哋學興趣班, 好似燒銀紙咁, 同埋買晒書。

Jane1983 發表於 17-11-3 09:26

對小朋友,真係心靈富養緊要。物質嘢,除非大人成日洗腦講奢華,生活享受,細路仔其 ...
我自己完全無名牌, 所以佢哋唔知咩係名牌。不過, 佢哋知道要買好書就上三民書局, 知道博客來D書比較「普及」。

不過, 有時都聽過佢哋講好多同學去日本玩, 都好想去下。剛剛暑假帶佢哋去過一次, 佢哋玩得好開心。如果成日去, 可能會無咁深刻。

想問,貧窮戶可以怎樣富養仔女??
月入幾千,住劏房,但洗一千幾百比小朋友課外活動,比例上算富養嗎??

另外,學校在家5分鐘路程都搵司機送返學,算富養嗎??

富同窮養,把尺係邊,要家長自己考量。
係咪父母好愛錫佢,平日好尊重佢,培養自尊自信,提供合理食用,佢係唔會好易被人少少嘢就感動到,呃咗去,唔敢講一定唔會。但家庭萬樣匱乏,小朋友心靈無愛,自尊心低,物質貧乏,呢d多數係high risk。

回覆 little_yolky 的帖子

我自己都會買名牌,但多數係買貴手袋襯普通衫,因為咁做會提升成個造型。對我來說,使錢使得好價值係重要。我成日教佢 value for money

我不會特別慳或特別豪。譬如買東西,如果兒子喜歡,我覺得合理(在他的要求或價錢方面),我會應他要求。
天助自助者,  別再怨天尤人

小曳人 發表於 17-11-3 08:11
不是"窮養子富養女"嘛??

另類"重男輕女" ?

Jane1983 發表於 17-11-3 09:26

對小朋友,真係心靈富養緊要。物質嘢,除非大人成日洗腦講奢華,生活享受,細路仔其 ...
我地呢啲草根去到出嚟做嘢先知乜嘢係LV, 所以對luxury product 冇乜感覺同偏好。
我宜家都會教個女點解某啲嘢要賣咁貴,有啲賣咁平,順便教佢price discrimination 同marketing

IloveJJ 發表於 17-11-3 09:47
生活享受,我哋大人好難無,例如去食自助餐、去旅行,大人平時忙碌工作,假期就想享受下。我知道有人為了 ...
死喇, 點解你好似話緊我咁既? .......我會再檢討一下既。

回覆樓主:

我2個仔

学費,本地行,去旅行我貴,

其它算平,起碼有工人姐佢地大部份自己做

回覆 Doray 的帖子

生活上有機會乜嘢都傾吓教吓,慢慢小朋友就會學到家長的價值觀。
‹ 上一主題|下一主題