用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有富養子女嗎?
樓主: asweetmom
go

大家有富養子女嗎?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-11-4 10:01
回覆 asweetmom 的帖子

阿媽前日先講「有男仔肯接受你先算啦!你咁矮咁肥咁醜樣,有男仔肯要你,𦧲 ...

我厚多士幾句,你第日盡量提高揾錢能力,高到你可以養到自己原生家庭,咁你係感情方面先堅持到真愛。

Yanamami 發表於 17-11-3 08:56
小学时对佢地好紧,会俾零用但-定係“最低工資”,唔会想要乜有乜。上到中学有左金錢概念,識悭識儲錢識点 ...

大女好生性。  媽媽教導有方

greentea000 發表於 17-11-4 14:09
而家D父母精左啦,係街對侍應唔該前唔該後,係屋企對工人呼呼喝喝,仔女咪學到兩面三刀囉!
...
咁仔女嘅表現都會出賣佢!

shadeslayer 發表於 17-11-4 13:48
富校中收入十萬可能是和赤貧無異。我意思係咁情況穿 Nike 係窮養,但卻又有好有錢好朋友,(似乎)反而比普 ...

我覺得入得嗰啲學校,都已經哂咗真正草根嗰一'浸'人,所以咪放心交朋友囉。咁月入十萬家庭嘅小朋友唔著nike, 應該著乜先哩係窮養呢?!

回覆 retriever 的帖子

我多數時間獨行俠,好少同人玩,同幾個性格興趣一樣「怪異」嘅朋友一齊玩多,不過大家唔同班,相處時間少之又少。同埋果 6 成,可能得幾個係會聖言掛在嘴裡,畢竟宗教學校不一定出對宗教虔誠嘅人。初中星期日去一間男女基督教學校教會,有幾個女仔係呢間讀,甚至有一個父母都係度教書。佢父母對我屋企好好,就算我阿哥成日突然「發作」,都有份安慰佢。我以為班女仔都 OK,點知教會完左玩小組(男仔打籃球,女仔煮飯仔),班女仔唔理我,畀說話我聽(關於我阿哥、我衣著...),煮完野就個個都攞部電話/NDS 玩,我就坐係度冇咩做。我好唔開心,我返教會都係為求心靈平靜,識 d 純樸朋友,所以去左幾次,我就唔肯再去。
英國都有「女仔要富養」(見碧咸個女就知),不過畀男人用粒糖呃走都有,但係多數都係因為思想太天真,入世未深而「奶野」。我目前好彩都冇遇過排擠,反而多係我知道自己同佢地興趣愛好大相逕庭,埋唔到堆,所以冇特別去融入。身邊同學都好好人,性格興趣怪怪地都冇問題,有時候更加對你有興趣。家底窮/富有都玩埋一堆,窮不自卑,富不自大。就算屋企有錢,好少同學會成身名牌。我日日孭個甩色書包,著黎著去都係果幾件衫,都冇人會議論我,起碼我聽唔到。就算呢度好多基督教徒,都冇人會畀人話「耶 L」。

1998Ruby1998 發表於 17-11-4 17:57

我多數時間獨行俠,好少同人玩,同幾個性格興趣一樣「怪異」嘅朋友一齊玩多,不過 ...

父母好人,班女仔勢利。。。正可能係呢代父母有所謂富養既想法,而好心父母果代仲未有普及形成此勢利想法,更加以此警剔。

碧咸嫂好哂名係名利場中人,當然富養。

Doray 發表於 17-11-4 17:32
我覺得入得嗰啲學校,都已經哂咗真正草根嗰一'浸'人,所以咪放心交朋友囉。咁月入十萬家庭嘅小朋友唔著nike ...

所以咪係窮養囉。

對住山頂的同學家庭,你收入十萬定2萬,同是草根,無乜分别。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-11-4 17:57

我多數時間獨行俠,好少同人玩,同幾個性格興趣一樣「怪異」嘅朋友一齊玩多,不過 ...
外國人 (西方) 看重"個人性", 好多一早己離家中學大學, 對家的依附好少, 用家庭的背景來界定朋友關係的始終少好多.  好多中國人 (亞洲人) 仍是有極重的世襲階級觀念及團體意識, 家庭背景成為個人不可分割的一部份, 亦可以用來成為識人做事的籌碼. 所以往往對於自己能否能 "委身" (或需自抬身價) 而融入 "受認可的團體" 耿耿於懷.  家庭背景被神化左.   
但隨時代改變, "個人"我覺得會站得住腳, 好多工種已可以個人+電腦完成, 取代左部份較受人為因素控制的職位, 一個人需要的 "家庭背景華衣" 相對會減弱了些.   

retriever 發表於 17-11-4 13:16

係唔易。所以要從小培養,洗腦。
江山易改本性難移,身邊不少case:
腸癌後照多肉少菜,食靜又唔捨得掉

通波仔後照食肥豬肉盤菜,話少少唔怕,生日就必定食三高旦糕

HK-MAN    發表於 17-11-4 19:59

我隨心養。
唔知貴定平,天外有天,人外有人,比我更窮的大把。
講得天花龍鳳又如何 ?我永遠覺得要生命影響生命。
我媽好少同我說教,但佢單親一人打三份工養大我同細佬,在我爺爺離世前仲像囡一樣照顧佢。相比我老爺奶奶,至今成日同我講佢地以前點為仔女,點孝順老人家,但幾個仔女每年年初一才來一次,成年冇個電話,講緊是同住 香港。。。。付出與回報相差甚遠,如果 一個係 咁,都可能講不孝,但個個都咁,應該兩老的問題不少吧。。。。。。。。
講窮養富養,太遠了,外星話?

babywoman 發表於 17-11-4 22:37
我隨心養。
唔知貴定平,天外有天,人外有人,比我更窮的大把。
講得天花龍鳳又如何 ?我永遠覺得要生命影 ...

身教當然重要。所以窮養子女但自己揮霍,當然很難傳承這樣的價值觀。

話說回頭,窮養富養與孝順關係不大。

HaYi 發表於 17-11-4 19:17
外國人 (西方) 看重"個人性", 好多一早己離家中學大學, 對家的依附好少, 用家庭的背景來界定朋友關係的始終 ...

同意。華人覺得個體成功失敗,跟群族榮辱與共,家族成員對其他個體有責任。

外國人一般重個人,各有各生命主體。但重傳統的外族亦唔少,意大利(拉丁),猶太亦重家族影響。

個人感受很難用三幾個文字完全表達,我亦不喜歡長篇大論。雖然我曾溫飽都有問題,曾住天台屋,在別人眼中我們也是窮養,但母親已盡她最大努力 富養我,包括身心。
我老公生於小康之家,曾居住高尚住宅,幾十年前的小一已請補習姐姐。。。。。但曾最想參加的童軍,因與學業無關被拒絕,再加上生活上種種......導致今日這樣....
這個時候,只可意會不能言傳,唉,算罷。

retriever 發表於 17-11-5 07:54
同意。華人覺得個體成功失敗,跟群族榮辱與共,家族成員對其他個體有責任。

外國人一般重個人,各有各生 ...

係呀,哩D民族比中國人更重視家族的榮辱與共,突然想起Romeo & Juliet. Godfather...he he

asweetmom 發表於 17-11-3 07:54
還有大家富養的定義是甚麼?謝分享。

選了窮養!

skkeung 發表於 17-11-5 16:10
選了窮養!

包括精神上嗎?

greentea000 發表於 17-11-4 17:20
我厚多士幾句,你第日盡量提高揾錢能力,高到你可以養到自己原生家庭,咁你係感情方面先堅持到真愛。
...

女生太有能力不是更少追求者嗎?

retriever 發表於 17-11-4 15:33
上左小學,好多時講既字眼受同學仔影響。因為鸚鵡學舌,並不一定有字面既深層意義。
...

朋輩影響力更大

asweetmom 發表於 17-11-5 21:40
女生太有能力不是更少追求者嗎?

女性有獨立能力無可厚非。

曾有文章話有父母為女兒憂心給她一幢房子,希望女兒跟老公鬧可回娘家,鬧返亦有住處。文章作者指出,此乃鼓勵有事女兒出走,而不是與老公溝通妥協。

最後要問,所謂“富養”,所為何事。
‹ 上一主題|下一主題