用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家有富養子女嗎?
樓主: asweetmom
go

大家有富養子女嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我第二間中學既同班同學有好多有錢父母,同學返學放學有私家車連司機接送,樣樣野名牌。但佢地零用錢非常少,好多同學間既活動唔參加。

後尾家長日我問左幾個有錢家長,佢地話自己奮鬥多年先有成果,唔想係物質上刻薄自己。不過為左仔女有努力既空間,就無錢過佢地手,佢地需要另外做兼職支持自己係外面既消費。唔可以去父母公司/同父母公司有生意來往既公司做,避免有優侍。出去打工係佢地唯一認識呢個世界既機,可以修正屋企有錢既光環。

retriever 發表於 17-11-4 12:02
跟自己是否攞來無關。

我覺得佢媽既物質觀沒大問題,但以RUBY 覆述,似欠缺說理疏通。

Ruby 被笑一個月山區兒童,不是媽媽没解釋清楚。無論道理解釋得幾清楚,她一樣被取笑山區兒童,一樣被取笑禮物好 cheap.  

你講呢D其實同 ILoveU 說的「不用比較,自卑是來自自己」的無關。

retriever 發表於 17-11-4 11:41
就算培養氣質,唔係單純供及,而係在品味,要品需要知識,需要文化,更需要耐性。

“富養女孩” 呢個概念 ...

內地攀比風氣強烈,咩都可以鬥餐死,當然包括富養仔女。

shadeslayer 發表於 17-11-4 11:55
長期物質貧乏,會唔會大個左變得看錢好重,成為自己的呀媽,恶性循環?
...

我媽對我物質上係富養喎

唔可就咁講睇錢好重,有幾重?同咩比較?

shadeslayer 發表於 17-11-4 11:55
長期物質貧乏,會唔會大個左變得看錢好重,成為自己的呀媽,恶性循環?
...
長大了會否變得看錢很重是睇人,環境對人的影响加其本身性格會産生不同 的價值觀。有些人是天生比較豁達的。

greentea000 發表於 17-11-4 12:21
我媽對我物質上係富養喎

唔可就咁講睇錢好重,有幾重?同咩比較?

我的是問題來的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

YanKanMom 發表於 17-11-4 12:24
長大了會否變得看錢很重是睇人,環境對人的影响加其本身性格會産生不同 的價值觀。有些人是天生比較豁達的 ...

我成日聽人講,某某自己好有錢,但看錢好重,慳人又慳己,因為細個好窮。你地無聽過?

shadeslayer 發表於 17-11-4 12:08

Ruby 被笑一個月山區兒童,不是媽媽没解釋清楚。無論道 ...

你幾奇怪。呀媽解釋清唔清楚,係令細路點理解一件事。當然跟人地點做無關。

自己感受可以自己控制,呢個正跟點理解一件事有關,亦跟呀媽解釋清楚唔清楚可以有關。

YanKanMom 發表於 17-11-4 12:24
長大了會否變得看錢很重是睇人,環境對人的影响加其本身性格會産生不同 的價值觀。有些人是天生比較豁達的 ...

金錢觀係成長必須經歷,好難簡單直接有結論,太多因素影響,父母教育亦未必頂到外界引誘。

retriever 發表於 17-11-4 12:36
你幾奇怪。呀媽解釋清唔清楚,係令細路點理解一件事。當然跟人地點做無關。

但人地點做,人自己感受可以 ...

你亦奇怪,成日以已度兒童,以為兒童可以不受毒言影響。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-4 12:38
你亦奇怪,成日以已度兒童,以為兒童可以不受毒言影響。

說到底,你控制唔到他人點做,更控制唔到人地把口。

你只可以控制你點睇點感受一件事。

點睇點諗會對自己有益處,你自己有選擇。

retriever 發表於 17-11-4 12:44
說到底,你控制唔到他人點做,更控制唔到人地把口。

你只可以控制你點睇點感受一件事。

講就易。人類係群體物種,一定受別人影響。呢D野大人也難做到,要孩子做到是不合理期望。

shadeslayer 發表於 17-11-4 12:52
講就易。人類係群體物種,一定受別人影響。呢D野大人也難做到,要孩子做到是不合理期望。
...

無錯,窮養我既老豆成日驚我偷野。一見我有咩望多兩眼,就問我要唔要買。如果我話要考慮,佢就話佢買左先,如果我考慮完唔要佢就送人。

shadeslayer 發表於 17-11-4 12:30

我成日聽人講,某某自己好有錢,但看錢好重,慳人又慳 ...
有聽過。我细時也很窮,家嘈屋閉皆因貧賤夫妻百事哀,這使我早期生活慳儉,但我並不看錢很重。丈夫兒時生於小康之家不愁衣食,但他看錢比我重。

shadeslayer 發表於 17-11-4 12:52
...

係唔易。所以要從小培養,洗腦。

健康飲食生活亦一樣唔易,亦係好多大人做唔到,但仍然又係從小培養。

其實點諗一件事,易過你恆常多菜少肉,少鹽少油少糖,一日五份蔬果,30分鐘帶氧運動。

retriever 發表於 17-11-4 13:16

係唔易。所以要從小培養,洗腦。

一日30分鐘帶氧運動,對我來說食菜咁易。

呢嗰就係你同我的分別,你以為對孩子說教式的講大道理可以洗腦。你以為壓抑式淑女教法會教出淑女,不會毒舌。培養孩子辛苦讀書忍耐因為要舍已為人。

我卻認為成功率非常低,甚至反效果。

shadeslayer 發表於 17-11-4 11:13
我有真實個案。富校「窮」生有不少朋友,全部富貴過窮生不少。當然不會所有圈子也埋到。
...
當然富校窮生都有,但乜為之窮,你比住山頂獨立屋嗰啲,點都窮啦!那窮生如果成績超勁,又另計……朋友仔仔讀國際,住普通中產屋苑,佢best friend 就住加多利山。但攪清楚,香港家庭入息中位數只是二萬幾,間富校有幾多個學生來至低於呢個收入家庭?
‹ 上一主題|下一主題