用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 求教閱讀方法-3歳能認讀及理解400個英文生字 ...
go

求教閱讀方法-3歳能認讀及理解400個英文生字 [複製鏈接]

請教3歳能認讀及理解400個英文生字是否好平常?

呢一代好多小朋友都好叻,所以我明白400個英文生字只係好皮毛.....

其實我想請教各位 點樣教佢睇書好呢?
我有伴讀 但自知教得唔好...怕拖慢佢進度,
ORT level one 好似有d悶, 佢不太興趣,
I can read, read it yourself, raz kids, 未睇過⋯⋯

謝謝
   4    0    0    0

回覆樓主

3歲呢個level 係好正常,好多名校小朋友一定過呢個level.

學好語言一定要多睇書。除左識字,理解同運用都好重要,例如每學一個字都做句或作文。句子要越做越長,將新既字不斷加入,反覆用,咁就真正學識。

醒目開學勳章 貢獻勳章

認字唔難,但理解難

而理解能力係天生嘅,有d人能力高,一理通、百理明,有d人就要講嚟講去,都似懂非懂

如果你要求係認字,用字咭
如果你想小朋友享受故事,喜歡學習,養成閱讀習慣的話,就唔好太在意認字
恐龍家

小曳人 發表於 17-11-1 13:50
認字唔難,但理解難

而理解能力係天生嘅,有d人能力高,一理通、百理明,有d人就要講嚟講去,都似懂非懂

非常同意。

識唔等於明。

明唔等於運用到。

我以前會做一d公仔,畫簿同stick board等,用圖畫貼上去教小朋友理解,慢慢佢就有興趣。

有興趣就會開始自學,咁速度就會好快。

回覆樓主

我好想培養小朋友可以有自行閱讀既能力,
我諗初期係要伴讀的,
但如果沒有一定既認字量的話,
咁打開本書豈不是全部字都唔識?
所以佢细時我就同佢認下字咭(不是閃咭),
雖然而家只識400幾英文字及一些簡單句子唔算多,但起碼打開本書都叫做識讀有d興趣,

以上可能係我一廂情願既諗法

所以我係度想虚心請教一下大家,
首先小朋友應該要睇邊套書較好?
我要做d乜先可以幫小朋友較易掌握閱讀?
坦白講 我不止一個身邊朋友 的小朋友似乎仍未認到字,她們也是讀私幼的,

謝謝大家。

creamyXDD 發表於 17-11-1 13:28
3歲呢個level 係好正常,好多名校小朋友一定過呢個level.

學好語言一定要多睇書。除左識字,理解同運用都 ...

造句字我試下造多d先,謝謝

小曳人 發表於 17-11-1 13:50
認字唔難,但理解難

理解句子真係有d難度,
成句能認讀真係唔代表能理解

GNCBB 發表於 17-11-1 00:45

呢一代好多小朋友都好叻,所以我明白400個英文生字只係好 ...

閱讀無short cut, ORT 咁多本,慢慢逐本伴讀,I can read等各系列的書都讀,無所謂。
書本常放在他可以自己拿取的地方,伴讀完有興趣又會拿來自己取。

小兒由英國bookstart的書開始,0歲開始與書為伴,依家快13歳仍喜蛀書。

以中文爲例,小兒的語文我已認爲很强了,而他在測試也是因語文拉高了分數,他對字詞的理解能力很强,自小就可看書自學,而我們在他識字之初就會陪他一起看書以增加他的興趣。後來還會和他玩遊戲,例如文字接龍或错别字同義字詞等等。

原以爲他在語文方面應没問题了,但進入小學後,他的功課永遠是造句作文放在最後,甚至不想冩,理由就是----想不出來。我們後來發现,他並不是没想, 反而是想太多,结果整理不出一個頭绪就卡住了或不知怎開頭。我們曾試着依他的思路,幇他起了個頭,後面他就筆停不下來的一直冩,到後来反而覺得有些累赘,因爲他想把所有的東西放上去,或他認爲好的成語都放上去,好好的表现一下,结果文章變得不順畅,而在來的工作就是在半争吵中,説服他作修改。

字詞的認識,到理解,但是最重要的却是如何適當的運用,中文是如此,英文也是

GNCBB 發表於 17-11-1 17:22
我好想培養小朋友可以有自行閱讀既能力,
我諗初期係要伴讀的,
但如果沒有一定既認字量的話,

我想你攪错了方向。認字应该由閲讀䦕始。不是由認字然后塞入去閲讀。你現在應該去”開卷有益”看看如何開始閲讀,忘记佢認識个几百个字。这只会阻碍你前進

GNCBB 發表於 17-11-1 00:45

呢一代好多小朋友都好叻,所以我明白400個英文生字只係好 ...

我女三歳半開始看chapters book.之前只有看書。無遂个單字學。2.5年後的今天,書是她最好的朋友,仍然間中會找我陪讀下,什麼書也有興趣看。

lui 發表於 17-11-9 04:08
我女三歳半開始看chapters book.之前只有看書。無遂个單字學。2.5年後的今天,書是她最好的朋友,仍然間中 ...

請教小朋友開始看 chaper book, 有甚麼好介紹?

bon914 發表於 17-11-11 23:49
請教小朋友開始看 chaper book, 有甚麼好介紹?

Magic tree house
A-z mystery
Nate the great
My Weird school
等是入門的。詳情可去開卷有益

lui 發表於 17-11-9 04:02
我想你攪错了方向。認字应该由閲讀䦕始。不是由認字然后塞入去閲讀。你現在應該去”開卷有益”看看如何開 ...

多謝提醒

lui 發表於 17-11-9 04:02
我想你攪错了方向。認字应该由閲讀䦕始。不是由認字然后塞入去閲讀。你現在應該去”開卷有益”看看如何開 ...

不錯,認字應由閱讀開始

講下仔的舊事,20個月大,返playgroup第一堂,除了茶點時間,全程哭鬧,我以為佢唔中意,亦以為他唔明自己做緊乜

一回到家,佢立即衝去自己的書櫃,拉曬所有書落地,坐係地逐本系甘揭,好似一頭煙甘,搞左一餐,指住其中一本的一頁字依依呀呀叫,上面寫住“我有很多同學”,跟住又再找其他書,找了一會,又指住字咿咿呀呀叫,上面寫住“我們一同遊戲”。

我地當時未開始教他認字,只系伴讀,這件事讓我們知道他明白意思

LeeCC 發表於 17-11-17 17:17
不錯,認字應由閱讀開始

講下仔的舊事,20個月大,返playgroup第一堂,除了茶點時間,全程哭鬧,我以為 ...
你仔仔好cute呀!哭完還懂得告訴你他在playgroup做了甚麼 :)
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題