用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我有時少少事就情緒失控
樓主: little_kid
go

我有時少少事就情緒失控   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-30 23:19
我唔知點增強強項噃!
我唔係講你ar,不過好多家長係咁,甚至連我自己之前都係咁。相處照顧左6,7,8年,應該點都有d idea 小朋友那方面較強,咁咪報d相關的興趣班,再唔係一齊學都得ga

我都會,入秋嘛,風高物都燥啦,啲火係秒直上頂收唔到,大事我睇得開(例如成績),係小事(例如又唔見擦膠)圥會血壓急升。
其實係自己唔夠瞓啦,休息少啦,卒之真係去煲涼水飲,同埋應該係呢幾個月流年問題同入秋....
BTW, 情緒人人有,阿媽唔係完美,最緊要係出咗事嗱嗱林同個女收好,攬返,兼道歉....

回覆 MrBeast 的帖子

家長透過成績表都會知道邊個學科強弱,但唔係個個都知道仔女興趣何方。

little_kid 發表於 17-10-30 16:01
因為老師向我提過, 我小朋友在課堂少出聲, 佢又唔曳個幾個。在班好容易变“隱形人“,被老師忽略那堆。 ...

我女都係內向, 唔聲, 中游, 但佢真係feel good喎, 佢話被忽略舒服過被注視, 你搵啲內向孩子嘅書睇, 特質多數係咁。咁我一度都擔心(其實未停過), 但我老公就話, 其實梁朝偉都好內向(好多名人都好內向), 但佢咪又係影帝, 興趣大就會嘗試克服自己弱項, 同埋佢哋觀察力多數都好, 專注力無大問題, 成績多數都OK, 就係等佢哋慢慢成長~

我女5歲第一次攀石, 第一次就上咗十米打鐘, 我記起我同佢講過, 媽媽細時好細個己經上台, 又代表學校致辭, 唔怕生, 做乜生得你咁細胆, 佢答我, 咁你有你大胆, 我有我大胆, 我可以爬得好高, 你又唔得啫~

呀, 再同你打多枝針。我老媽子喺教育界(小學)打滾左幾十年, 佢話好得意, 細時你估唔到, 唔多起眼, 印象唔深嗰啲學生呢, 多數都意外地成功, 我覺得好值得內向型細路家長參考, 呵呵~

little_yolky 發表於 17-10-30 10:48
佢噚晚撞頭埋牆。
奉勸你一定要跟子女Keep好關係,唔係嚇你,否則升中後你就知味道。你女女只屬於小兒科,你都未見過暴龍

洋蔥頭媽咪 發表於 17-10-31 08:21
奉勸你一定要跟子女Keep好關係,唔係嚇你,否則升中後你就知味道。你女女只屬於小兒科,你都未見過暴龍 :he ...
出得泥行,預左要還,但命運在我手,是可改變,仔女都好,小學時一定要搞好關係,我身邊例子,阿媽對阿仔都好自豪,經常講d威水史,不過有次唔知係咪太壓迫竟然打阿媽,阿媽當然shocked,成日覺得係阿仔問題

洋蔥頭媽咪    發表於 17-10-31 08:57

唉...我同女關係...差了很多...

IloveJJ 發表於 17-10-31 11:16
好驚,可以分享多啲嗎?

青春期少年一般情緒起伏會較大,家長绝對不宜硬碰。之前都見過有家長上載相片,女兒發脾氣把房門鎖打爛,亦見過有青少年打爛電腦,椅子腳都發脾氣打斷。
面對青春期孩子發脾氣,家長首要保持冷靜,绝對不能硬碰,待孩子情緒冷卻後讓孩子找個下台階。切記家長情緒大起伏,會直接影響孩子情緒,所以家長都要學好情緒管理,提高eq,孩子才容易受教。

little_kid 發表於 17-10-30 16:01
因為老師向我提過, 我小朋友在課堂少出聲, 佢又唔曳個幾個。在班好容易变“隱形人“,被老師忽略那堆。 ...

老師忽略文靜的孩子係老師的問題,為何變成孩子的問題? 我女是多咀外向的人,無人改到佢性格。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-10-30 22:31
你講嗰個,係咪我仔呀?
ok喎,佢學drama學得幾好呀!雖然一如我所料,佢無同同學傾計(絕對唔係Shadeslaye ...

無話 drama 在每一位孩子效果也一樣。但如果孩子們合作做一套劇,孩子間也沒話說,咁只可說孩子內向/怕醜,咁內向怕醜的人一定說話無外向多咀形孩子好。家長只要尊重孩子個性便可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-10-31 13:23
你講呢啲我一早知亦一早咁講,係你當時係都唔信,話我試完會改觀。

不過,我亦唔係因為咁而去試,我一向 ...

時間長短都好,你目的已達到,係我唔信乜?

小小分享......
前段時間,我仔同我講,由小二開始,冇一個老師鬧過佢,因為佢上堂好靜,冇乜出錯,但又少發言(今年開始多咗)。估計都屬於“隱形人” 一類吧。但佢在學校一直好多朋友,高低年級都有,上個學期仲成為班中最多同學選的“好朋友”。即交際冇問題。
我仔在三歲前,好怕羞,有親戚來家都躲枱底,見到咁,我於是日日帶佢去公園或人多的地方,我家附近有幾個公園,濃縮咗香港幾種人,我地唔會揀人玩,仔由最初怕羞,到個個公園都會有朋友,即使不知道名字。當時英文溝通唔得,但都由於經常去九龍站平臺公園,用肢體語言都識到不少世界BB. 所以,如果小朋友仲細,公園絕對是訓練基地(覺得公園雜,污糟的可忽略以上)。升小後,可能小學生都忙,少咗同年齡嘅朋友,我仔覺得無癮了。於是,同齡間有乜聚會,我都會同仔參加,可能因此,我仔表達能力不俗的,不少同齡都願意同我仔交朋友。

回覆 MrBeast 的帖子

打亞媽係激,但都係比個signal你,個細路真係忍無可忍,家長仲可以走位。
一兩年前,聽個朋友講,有個細路同亞媽嘈,突然好激咁走出露台企跳。好彩最終拉得住,唔係就大件事。

好多亞媽,仔女做錯事,早午晚三番四次攞出來鬧,次次都十級高溫。晚上亞爸放工返到屋企,又講比老公聽鬧多一次。仲威脅講比班主任聽,小朋友真係好難支持到。

錯係該鬧,但記住合理,proportional response,我都經常提住自己。
‹ 上一主題|下一主題