用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學! ...
樓主: tha
go

小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學!   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-10-30 11:51
佢剛上小一,適應如何? 學術跟唔跟到? 够唔够訓? 有無合理時間留白hea玩?

其實除了游泳,所有興趣班,唔鍾 ...

你講到留白確係好岩!

由星期五放學開始再到星期六連續4場確實太多吧

回覆 retriever 的帖子

每日有少少時間獨自一個人静落黎,玩吓hea吓留白,沉澱學左既嘢,思考吓,對長遠發展、心理健康都好緊要。
朋友對佢仔chur得好勁,基本上係一樣接一樣。佢仔同親戚呻無時間玩,佢話邊有啫,話個仔詐死。可幸除此之外其實都好錫,小朋友都易頂d。

mrsmacaroon 發表於 17-10-30 15:46
我星期五到星期六, 連續5場添

mrsmacaroon    發表於 17-10-30 18:45

咁係小朋友本身要學,還是家長希望小朋友學?
興趣班故名思意,當然最好以興趣為先,
如果唔中意學,逼小朋友上興趣班都無補於是。

但如果小朋友喜歡,就唔好計較天資喇,反正唔係終身職業。
比小朋友多D發展,娛樂空間,相信你同小朋友都有幫助。

以上純粹個人意見。
加油吧

Jane1983 發表於 17-10-30 16:50

每日有少少時間獨自一個人静落黎,玩吓hea吓留白,沉澱學左既嘢,思考吓,對長遠發 ...
冇錯,我地大人都追求work life balance啦小朋友都同樣需要

Jane1983    發表於 17-10-30 20:08

回覆樓主:

對無上過興趣班既我黎講,1星期6樣太多好煩。唯一有興趣係圍棋,游泳就求其學識1種就算。

ar_mak 發表於 17-10-30 20:51
一個鋼琴天才唔喜歡彈琴鍾意捉圍棋不過棋屎但又自得其樂洗費唔高地方唔用太多又嘈唔到人叫隻貓看住條魚? ...

不明白最後那句,但感覺很風趣!

retriever 發表於 17-10-29 08:34
其實無必要學咁多野,細路亦唔懂珍惜機會。

游水可學,始終係求生技能。圍棋可學,仔既數理能力重要,多 ...

佢唔俾我地教,出去學先肯乖乖地跟人

MrBeast 發表於 17-10-29 08:38
因為太辛苦或沉悶或是唔夠其他同學學得咁快?

前者你要lum下其實學來做乜和目標是乜,後者若是小組,可轉1 ...

其實呢位小朋友係3分鐘熱度。其實學所有野學到某一個階段都一定要努力先可更進一步。
但佢一到呢個位就唔想學啦!
點解佢鍾意學圍棋,因為係暑假佢叫上,到現階段都係純玩,唔知幾時又話唔學!
例如:佢鍾意游水係在泳池亂玩,上課時點都會練動作,就無興趣!其他課程都一樣.
做家長既係咪應該要佢學懂努力及堅持?
不過就想cut少少

Jane1983 發表於 17-10-30 16:50

每日有少少時間獨自一個人静落黎,玩吓hea吓留白,沉澱學左既嘢,思考吓,對長遠發 ...

佢每日都有一小時玩,10.5小時瞓

MrBeast 發表於 17-10-29 09:02
ps 小一來說,太辛苦的話我㑹cut,但當然因人而異,身邊都有例子能日理萬(ec)A ...

我都想俾佢玩多d

HaYi 發表於 17-10-29 11:09
樓主說的除左中英外, 我大仔升小一時都有學, 當時跆拳道已紅黑, 圍棋都有些段數, swim 已3式, 鋼琴一級,   ...

你個仔好勁!
佢間小學差不多零課外活動,係守舊純學術型小學。我極唔喜歡。但無計,讀住先

我覺得起碼一樣運動,一樣藝術。

GreenMaDad 發表於 17-10-29 19:53
就個人經驗, 小一是最得閒又可以開始學不同的事(因有一些興趣太細學又不太好), 之後讀書會越來越花時間 ...

好贊成
其實想佢學音樂都係想長大後開心唔開心都有音樂!但過程似乎好艱鉅咁!

mrsmacaroon 發表於 17-10-30 15:46

所以咪想cut但唔知cut邊樣先
因此本公子學乜都三分鍾熱度,一要努力少少就唔學

竹蘭花 發表於 17-10-30 20:02
咁係小朋友本身要學,還是家長希望小朋友學?
興趣班故名思意,當然最好以興趣為先,
如果唔中意學,逼小朋 ...

其實呢位小朋友係3分鐘熱度。其實學所有野學到某一個階段都一定要努力先可更進一步。
但佢一到呢個位就唔想學啦!!

點解佢鍾意學圍棋,因為係暑假佢叫上,到現階段都係純玩,唔知幾時又話唔學!
例如:佢鍾意游水係在泳池亂玩,上課時點都會練動作,就無興趣!其他課程都一樣.
做家長既係咪應該要佢學懂努力及堅持?

tha 發表於 17-10-30 23:51
佢唔俾我地教,出去學先肯乖乖地跟人

呢樣明白。現代父母就係無左以往既權威,細路活動又係父母主動安排,唔會珍惜。以前有爸爸陪去游水不知幾開心。

見你另一個回覆話細路池邊玩水,咁跟父母帶玩無咩分別,係哂錢哂時間。

仔好多時要鬧致醒。游水唔係話要幾叻,但學野要有基本態度。要佢明白浪費緊父母金錢時間,特別陪佢去果個。

回覆樓主

我個仔一樣,話要做偵探,咁我話警察要好身手,所以佢去試跆拳道,上兩堂話唔學。
羽毛球因為我有bk 場,成家人,連埋工人都同佢打,佢就鍾意。

跆拳道初初都是考套路, 好悶下, 到有對打就睇一個個小朋友, 去睇比賽有好多戰意高昂, 而我地哩D 好明顯是少爺兵, 好唔同.
‹ 上一主題|下一主題