用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC - Secondary School
樓主: LITTLESPICY
go

SMC - Secondary School [複製鏈接]

一家三口 發表於 17-10-23 11:29
這個真的不大清楚. 我深信可以簡單溝通都可以啦. 最緊要夠胆講.

INTERVIEW是小組? 會唔會單對單? 你小朋友小學定中學?

Minatabo03 發表於 17-10-23 11:38
INTERVIEW是小組? 會唔會單對單? 你小朋友小學定中學?
這個要揾twhkleung 答啦!

你小朋友小學定中學? 一位讀中五, 一位讀小六.

其實係一家四口子

醒目開學勳章

一家三口 發表於 17-10-23 11:26
7:50 要回校. 3:30 放學. Atec 日放5:00. 有增潤或補底班放4:10.

中一至中五要在校Lunch. 中六才可以出外 ...
謝謝! 另請問除學費外, 其他雜費多嗎? 對不起, 多問題太麻煩你了!

3BBs 發表於 17-10-23 11:42
謝謝! 另請問除學費外, 其他雜費多嗎? 對不起, 多問題太麻煩你了!
另請問除學費外, 其他雜費多嗎?

如果外邊沒有學樂器, 那學校會安排每星期一堂樂器堂. 大約收3500/年. (不同樂器, 不同收費). 其他雜費不用.  因為大囡讀中五, 初中的事都忘記的七七八八啦.

3BBs    發表於 17-10-23 11:54
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-10-23 11:41
這個要揾twhkleung 答啦!

好呀, 2個都係同一間, 方便好多, 謝謝你呀

Minatabo03 發表於 17-10-23 11:38
第一面主要两部(如果我冇記錯).
1. 用电腦考中英數, Multiple Choice, 约30分钟
2. 1个对两个老師, 一个老師用Putonghua,, 一个老師用英文, 约20分钟
第二面時
1. 1个对一个老師, 全英文, 约20分鈡
2. 家長见副校長, 约15分钟

致於学校系米首要睇英文? 我觉得系, 特別系Oral. 因我小朋友当時都糸衰Oral (二面時, 老師同佢英文 free talk,佢选左曾蔭權涉貪案泥講, 因為太多vocabulary, 特別系d 法津专用词, 最后老師話你d英文唔系咁好, 叫左佢唔好講啲段新闻的), 最后要Waiting. 后老寫信比副校, 之後先收到学校,話副校睇完封信, 决定收我小朋友.

所以, 见议准备好Oral.

致於2A有冇机, 我觉得有, 我小朋友都系2A, 而且这里有很多冈友在这里说过, 他们的友朋孩子, 也是b2, 但都有offer.

不过唔知点解, 我小朋友依家果班, 佢果好似全部都系B1外来生, 所以收生B1:B2系几多就真系唔知啦.

twhkleung 發表於 17-10-23 14:57
1. 用电腦考中英數, Multiple Choice, 约30分钟
2. 1个对两个老師, 一个老 ...
可以再分享多少少嗎?1. 例如做電腦部份中英文係做咩?閱讀理解定係GRAMMAR? 數學係咪英文架? 如果讀中小咪好蝕底囉.
2. 面見老師大約會傾啲咩? 日常生活分享, 定係有特定主題?

另外, 想請問中幾開始中文科可以選普教或粵教? 我問老師, 佢本身唔係教中文, 所以佢唔係好肯定, 佢只答我好似係初中有得自選.

twhkleung 發表於 17-10-23 14:57
2. 1个对两个老師, 一个老 ...

謝謝twhkleung, 好詳細! 宜家香港地找學校真係過五關斬六將, 中英數普樣樣齊, 個細過完FIRST ROUND都仲要過家長. 其實我小朋友都幾肯定係BAND1, 不過唔敢肯定咩人實會入到邊間, 仲要睇佢地臨場表現!

twhkleung: 你小朋友已經升中? 想請教下多唔多功課?

chanwendy 發表於 17-10-23 15:03
可以再分享多少少嗎?1. 例如做電腦部份中英文係做咩?閱讀理解定係GRAMMAR? 數學係咪英文架? 如果讀中小咪好 ...

电腦部份, 中英數乜都包括, 英文有Reading Comprehension, 數学也是用英文.

见老師似系free talk. 老師想問乜就乜, 但好似新聞類型居多.

應該是冇得選的, 中文只有教.

Minatabo03 發表於 17-10-23 15:16
謝謝twhkleung, 好詳細! 宜家香港地找學校真係過五關斬六將, 中英數普樣樣齊, 個細過完FIRST ROUND都仲要 ...

佢而家讀緊中一, 功課量我覺得好少, 好似比小六時更小, 佢又冇補習, 所以而家大把時間玩, 我都開始有啲擔心, 但就有好多group projects , 成日要同d同学开会, 同埋幾多默書和小測.

其實我都唔知SMC係咪真係會收好多B2. 好似我小朋友咁, 老師話B2, 但係名次畀佢低嘅同學, 竟然派咗去王少, 記住係派去唔叩去. 荃灣B1位出名好唔夠, B1生都唔一定派到B1, B2偷雞派到去王少, 有啲難以置信, 早知唔直資, 不過而家對SMC都幾滿意

twhkleung 發表於 17-10-23 15:40
佢而家讀緊中一, 功課量我覺得好少, 好似比小六時更小, 佢又冇補習, 所以而家大把時間玩, 我都開始有啲擔心 ...
王少清? 我又想小D巧課多D PROJECT, 小五小六已經比學校谷到顛左, 好想佢地中學開始可以舒服D

twhkleung 發表於 17-10-23 15:40
佢而家讀緊中一, 功課量我覺得好少, 好似比小六時更小, 佢又冇補習, 所以而家大把時間玩, 我都開始有啲擔心 ...

放心,越高年級,越多功課。

twhkleung    發表於 17-10-23 16:11
其實係一家四口子

Minatabo03 發表於 17-10-23 15:47
王少清? 我又想小D巧課多D PROJECT, 小五小六已經比學校谷到顛左, 好想佢地中學開始可以舒服D
...

最后冇选号外两間这里定议的B1直資, 而选了这間这里定议的B2A直資 (这里的定议和方間定议不同, 但我覺得这里的可信多), 就是觉得这校著重啟發, 鼓勵主動學習, 不會太谷. 而且這三年的DSE成績, 真係幾唔錯.

相比另外一間B1直資, 面試完出嚟, 門外就已經有補習社派傳單, 說他們補習的課程, 跟著這校的syllabus. 感到很驚訝, 咁依間咪谷得好勁所以都放棄了

twhkleung 發表於 17-10-23 16:11
最后冇选号外两間这里定议的B1直資, 而选了这間这里定议的B2A直資 (这里的定议和方間定议不同, 但我覺得这 ...

我就係唔想係一個火坑跳去另一個火坑, 小朋友應該可以入其他稍為有名氣BAND1直資, 不過未入都想像到佢會好辛苦! 剛剛過去SUNDAY講座, DSE成績校長話比影相, 其實知唔知點解既? 咁點可以知有幾多人入左咩大學?

Minatabo03 發表於 17-10-23 16:30
我就係唔想係一個火坑跳去另一個火坑, 小朋友應該可以入其他稍為有名氣BAND1直資, 不過未入都想像到佢會好 ...
你SMC? 相片可以分享嗎?

Minatabo03 發表於 17-10-23 16:30
我就係唔想係一個火坑跳去另一個火坑, 小朋友應該可以入其他稍為有名氣BAND1直資, 不過未入都想像到佢會好 ...

我地本校生都唔會收到學生入大學的詳細資料.

或者參考吓呢個:

http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/2017_school_newsletter.pdf

肯定不是全部入大學的學生去向.

其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-10-23 11:26
7:50 要回校. 3:30 放學. Atec 日放5:00. 有增潤或補底班放4:10.

中一至中五要在校Lunch. 中六才可以出外 ...
什麼是Atec日?

我去左聽, 不過無影相呀!!

LITTLESPICY 發表於 17-10-23 17:12
什麼是Atec日?
http://www.atec.edu.hk/index2.html

LITTLESPICY 發表於 17-10-23 17:12
什麼是Atec日?

http://www.atec.edu.hk/index2.html

中一至中三, 學校的家政課、縫紉、木工、美術... 都要去Atec 上課, 每星期一天午飯後. 這天要放5時.

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題