用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMC - Secondary School
go

SMC - Secondary School

SMC 係band 1 定 2?

LITTLESPICY 發表於 17-10-22 17:06
SMC 係band 1 定 2?

這幾年公開試成績是band 1

想問問SMC 初中有冇家政課, 初中中史是否獨立成科?

呢間知唔知多唔多自己小學直上? 係咪锺意收非華裔生多?

chanwendy 發表於 17-10-23 10:15
想問問SMC 初中有冇家政課, 初中中史是否獨立成科?
中一至中三會去 樂富 Atec 上家政, 藝術, 木工等等.
如果 教育局要中史獨立成科, 我校都應該會跟.

其實係一家四口子

Minatabo03 發表於 17-10-23 10:18
呢間知唔知多唔多自己小學直上? 係咪锺意收非華裔生多?
接近90% 以上小學部學生會直上中學部.

係咪锺意收非華裔生多? 答: 唔一定,  睇成績多.

其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-10-23 10:22
中一至中三會去 樂富 Atec 上家政, 藝術, 木工等等.
即係而家中史唔係獨立成科? 咁要至少兩年先獨立到喎 (我之前去另一間冇獨立成科的學校係咁講).  咁初中的中史係列入其他科裡面教? 咁會由咩朝代開始教?

一家三口 發表於 17-10-23 10:25

其實外來生如果BAND 2A 係咪機會極微? 佢一路收表一路見, 連呈二成績都唔睇就決定收人, 如果呈二考得好過呈一好多都冇用喎.

chanwendy 發表於 17-10-23 10:32
即係而家中史唔係獨立成科? 咁要至少兩年先獨立到喎 (我之前去另一間冇獨立成科的學校係咁講).  咁初中的中 ...

以我所知, 學校暫時每星期有一堂(以我記得) 係教中史.
以前係無中史堂, 只有中三時選修科TESTING 時上過約 1X堂.

其實係一家四口子

chanwendy 發表於 17-10-23 10:33
其實外來生如果BAND 2A 係咪機會極微? 佢一路收表一路見, 連呈二成績都唔睇就決定收人, 如果呈二考得好過呈 ...
其實外來生如果BAND 2A 係咪機會極微? 我本人覺得機會都大.  
其實係一家四口子

一家三口 發表於 17-10-23 10:22
有木工科?

有冇電工? 我覺得電工好玩D, 實際D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你的資訊呀, 想問多D, 而家話擴建樓層, 咁到時多左課室會唔會收多D人?

hkpapa852 發表於 17-10-23 10:48
有木工科?

有冇電工? 我覺得電工好玩D, 實際D
有木工科? 我知係鋸吓本板來做吓手作仔.
其實係一家四口子

Minatabo03 發表於 17-10-23 10:59
謝謝你的資訊呀, 想問多D, 而家話擴建樓層, 咁到時多左課室會唔會收多D人?

...
以前只聽過話小學部多收33人, 即小一會有99人.

中學部會否多收學生, 就要留意學校網頁啦.

其實係一家四口子

醒目開學勳章

請問中學返學放學時間? 午飯安排? 可以出去食嗎? 先謝謝回覆!

一家三口 發表於 17-10-23 11:05
以前只聽過話小學部多收33人, 即小一會有99人.

中學部會否多收學生, 就要留意學校網頁啦.

真係好多謝"一家三口", 因為有用家答下會知多D實際情況!!

SMC好睇語言, 如果英文未致於好流利(又唔會太差), 其實學校會唔會首要只睇英文呢?

其實直升有咩要求呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-23 11:22
其實直升有咩要求呢?
我只知今年有一位Repeat 小六咋. 有什麼要求就不大清楚.
其實係一家四口子

3BBs 發表於 17-10-23 11:15
請問中學返學放學時間? 午飯安排? 可以出去食嗎? 先謝謝回覆!

7:50 要回校. 3:30 放學. Atec 日放5:00. 有增潤或補底班放4:10.

中一至中五要在校Lunch. 中六才可以出外午餐.

其實係一家四口子

Minatabo03 發表於 17-10-23 11:21
真係好多謝"一家三口", 因為有用家答下會知多D實際情況!!

SMC好睇語言, 如果英文未致於好流利(又唔會太差 ...
這個真的不大清楚. 我深信可以簡單溝通都可以啦. 最緊要夠胆講.
其實係一家四口子