用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區
樓主: Celine524
go

收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區   [複製鏈接]

回覆樓主

仲有,間間都話幾千人報名,收百幾個,有offer嗰啲一路都有offer ,學校都係鍾意收同一類嘅小朋友,所以就算我報咗10幾間,我都覺得我個仔一個都唔會有

scytsin 發表於 17-10-23 13:43
仲有,間間都話幾千人報名,收百幾個,有offer嗰啲一路都有offer ,學校都係鍾意收同一類嘅小朋友,所以就 ...
我都係咁諗...

來來去去有OFFER嘅其實都係果一千幾百人....

仲有,間間都話幾千人報名,收百幾個,有offer嗰啲一路都有offer ,學校都係鍾意收同一類嘅小朋友,所以就 ...
無錯.

Binlojai 發表於 17-10-23 14:31
我都係咁諗...

來來去去有OFFER嘅其實都係果一千幾百人....

yes, 年年都ㄧ樣

去得interview, 就當然希望有offer. 最後結果不似預期, 你話DD失望都冇就呃人嘅! 不過真係要提醒自己唔好將D負能量過咗落小朋友度. 最重要係唔好因此而懷疑自己嘅小朋友 (幾歲人仔能自己完成嗰D古零精怪嘅面試, 其實已經好叻).

scarlettlai    發表於 17-10-25 16:14

同意,龍年人多位少真係無辦法

仲有些已收到offer的人,明知不會接受某些學校(再心儀的另計)都仍去面試1st in及2nd in,小朋友辛苦之餘又減少其他人的 2nd in機會。當然他們交晒報名費也有權利。

利申:0 offer

yyshiu 發表於 17-10-23 18:25
同意,龍年人多位少真係無辦法

仲有些已收到offer的人,明知不會接受某些學校(再心儀的另計)都仍去面試1st ...

其實真係唔明,既然有 offer 而又係心水,做乜仲浪費時間去 in 一D自己唔考慮嘅學校,辛苦自己又減低其他小朋友嘅機會....

JRmnm 發表於 17-10-23 18:59
其實真係唔明,既然有 offer 而又係心水,做乜仲浪費時間去 in 一D自己唔考慮嘅學校,辛苦自己又減低其他 ...
如果如你所言的,明顯就是集郵家長!

JRmnm 發表於 17-10-23 18:59
其實真係唔明,既然有 offer 而又係心水,做乜仲浪費時間去 in 一D自己唔考慮嘅學校,辛苦自己又減低其他 ...

係,見到上年有人嗮offer,手頭一堆非神校直私學校,間間又都差唔多。當時我以為是前期面試,後期offer接踵而來。今年真正參加後才知道其實如果有心儀在手,其他學校甚至可以唔去交表或者2nd in...有人以面試集offer為樂

回覆 JoyceNgYY 的帖子

支持你!我都同你一樣!但是不會影響我的心情!哈!

請問你所識的人係叩到官津定直私呀?

其實不是懷疑自己的小朋友, 而是會怪自己是否教得不夠好, 雖然知道小一只是人生一部分, 但有時真係難免失落的!

mcqueen_shop 發表於 17-10-24 16:56
其實不是懷疑自己的小朋友, 而是會怪自己是否教得不夠好, 雖然知道小一只是人生一部分, 但有時真係難免失落 ...
完全同意,是否我教得不夠好

雖然我小朋友不是全reject, 都有一間過了2nd in, 一間入到2nd, 但係收其他reject的時候, 心情都不好受! 不過既然已成事實, 從這些第一次面試中我亦知道了小朋友那方面不足, 所以重拾心情, 開始去train他弱的地方, 希望即時是要去到叩門都可以有些幫助!

taitaimama 發表於 17-10-21 19:46
兩年前的虎年,我幫大仔報了12間直私,真係無任何一間直私offer。無辦法等大抽獎,好唔好彩派到間借位俾我 ...

完全明白你的經歷和感受,期間朋友们的安慰,支持是無私的; 但當手上只得一个冇人想要的津小同一个唔係冇得揀都不会俾錢的私小 offer後,好多朋友都会話 "仲有得叩門", 八月尾至九月首星期都仲有機; 入左小一先,之後轉小二,寫信寫…信寫信………

但安慰真只可是情感上的暫時舒緩,在現實卻完全不一樣.  明白條條大路通羅馬,但做阿媽的真不好受,只怪準備不足,之前幾年太过愉快, 太天真以為去玩便是做父母的職分 :(

回覆 gwenstephen 的帖子

你小朋友係已經讀緊小一?

gloriachan1015 發表於 17-10-24 16:59
完全同意,是否我教得不夠好

唔一定教得唔好, 可能只係預備得唔好。 知識教養同面試技巧係兩回事。 無面試技巧, 係呢個遊戲唔著數, 但唔代表小朋友同家長唔好。
我都連食reject。 反思後得出呢個結論。

mcqueen_shop 發表於 17-10-24 14:48

請問你所識的人係叩到官津定直私呀?

官津,直私舊年情況,2線學校即使有waiting都唔係咁易收call...

mcqueen_shop 發表於 17-10-24 17:38
回覆 gwenstephen 的帖子

你小朋友係已經讀緊小一?

对,已过了这關…………學校不太差,但看見死黨们的遭遇,心感同情
‹ 上一主題|下一主題