用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區
go

收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區   [複製鏈接]

一線、二線 直私
一直在等 。。。。
21/10/2017  又收 reject
C6 勸我別再去 in,  但我希望盡力完成所有 interview  
集氣  明天九真,下個月培橋
心已灰
利申: 村校、英普外補、父母普通職業
   9    0    0    1

Celine524 發表於 17-10-19 12:03
一線、二線 直私  
一直在等 。。。。

我係過來人

一線、二線 直私  
一直在等 。。。。

唔關村校時
只係父母準備唔夠其他人強勁

私校都可以一個offer都無

一線、二線 直私  
一直在等 。。。。

唔好咁快灰心、和洩氣!現在才只是10月份,這個配對遊戲分分鐘玩到明年暑假。你又點知最終你的孩子將會入讀什麼學校呢?可能好戲在後頭呢?可能有call waiting呢?可能大抽獎抽中心儀的津小呢?亦可能叩門成功呢?

冇人可以好肯定你的孩子將會如何!不過你的態度和心理質素,就絕對可以影響你的孩子在這一年的學習態度!其實現在只是10月,如果發現自己的孩子在某D範籌上仍未夠好,便可以努力改善一下,因為我覺得仍有一個可以自己掌控的機會:就是叩門。大抽獎不是自己可以控制的、直私已經進行得如火如荼,所以唯一餘下的、又可以自己掌控的便是叩門。講真,就算最終叩門不成功,如果孩子能夠積極主動學習、奮力向上的心態,相信入讀任何一間小學,也可以創出合理又理想的成績!

加油啊!Never give up!

回覆樓主:

我暫時都已經有2間reject 唔緊要啦,仲有幾間未知,參加得就有機會(強烈自我安慰) ,就算真係無任何一間直私offer都無辦法,等大抽獎,可能好彩派到間唔錯嘅津校呢,都無嘅咪叩門,叩唔到都要讀,一路讀一路叩,或者間學校啱小朋友呢,唔好太灰心,競爭大係會辛苦啲,但一定總有條路可行,大家都加油&好運氣

Binlojai    發表於 17-10-19 12:56

LittleButter 發表於 17-10-19 12:21
唔好咁快灰心、和洩氣!現在才只是10月份,這個配對遊戲分分鐘玩到明年暑假。你又點知最終你的孩子將會入 ...

如果孩子能夠積極主動學習、奮力向上的心態,相信入讀任何一間小學,也可以創出合理又理想的成績!<-- 非常同意!!!

我都係見到個標題入來揮手嘅!

暫時只係收REJECT... 咩OFFER都無~ 但我又唔灰心喎, 一來自己知自己小朋友咩程度, 報名只為增加佢面試經驗以備叩門之需, 二來, 直私學額咁少, 我認為考唔到係正常...

而更重要就係, 我非常同意LittleButter嘅講法, 態度勝過讀邊間小學!!

回覆樓主

全reject

回覆 Celine524 的帖子

我係

回覆樓主

Lol (emoji)(emoji) same

回覆樓主:

me too

加油!

一線、二線 直私  
一直在等 。。。。

我都係過來人…

自知自己個仔唔會係面試既料子… 由佢細個考PN,K1,幾乎冇一間收佢。唔係講笑,連屋企附近村校都唔收。

原因︰
1. 10月細仔
2. 專注力不足 + 過度活躍
3. 學術唔強
4. 無論畫畫,寫字,填色都係打風咁
5. 無特別強項,或獎項

明知考直私難(特別係佢),由K2我已經開始準備,去到一個位,連面試班老師都嫌棄佢,勸我唔好再繼續讀﹗嗰吓都會問自己,佢係咪真係咁差?

心灰完一輪,我又重新再預備,到九月十月開始不停面試,收既reject起碼有十幾封(同當年PN一樣),收都收到麻木… 我記得,每次收reject時因我預咗,雖然有唔開心,但都冇太大反應… 反而係收第一間既2nd in時(係呀,只係2nd in,呢間係仲有3rd in 既添),我爆喊咗出黎﹗雖然我真係見到佢進步咗好多,奈何競爭真係好大﹗唔好話offer,可以去到2nd in都絕非易事﹗

嗰時我既策略係,盡量報多幾間,其中一,兩間係新校,相對容易入,其餘希望博到些waiting,咁到時再扣門。最後,好彩都有2個offer同2個waiting(2nd in 後 waiting),有幾間之後都冇去in了。

所以,真係呻完唔開心完要盡快收拾心情再戰,依傢都未算好遲,起碼仲有啲學校係收緊生,甚至未開始收生的。

多啲同佢練習,起碼盡量爭取分數… 嗰時我明知佢 academic 谷唔黎,我唯有train佢其他野,例如處境題,看圖講故事,作結局等… 當然,面試時既禮貌,坐姿等都要同佢練。

我識唔少人,直私空手而回,但扣門就扣到幾間,因為遊戲方式唔同,考唔到直私唔代表扣門都唔掂。

再講,小學只係開始,好多小學讀村校,讀得好,擠身band 1 學生,中學都可以入神校。

加油﹗

Bluemoonty    發表於 17-11-2 10:06
PCMW    發表於 17-10-19 16:27

回覆樓主:

一眾失意家長,如果只可以揀一樣,您地寧願得到一間心儀嘅學校或者係得到一個像千里馬一般能力嘅仔女?放心,要得到心儀學校未必可以從心所欲,但要仔女成為千里馬就一定係百份百掌握喺自己手上!共勉!

Bluemoonty    發表於 17-11-2 10:06
chinglong231    發表於 17-10-25 09:39
kan2011    發表於 17-10-22 03:31
Binlojai    發表於 17-10-20 15:50
小曳人    發表於 17-10-19 17:49

回覆樓主:

唔駛咁灰,還有大抽獎

LittleButter 發表於 17-10-19 12:21
唔好咁快灰心、和洩氣!現在才只是10月份,這個配對遊戲分分鐘玩到明年暑假。你又點知最終你的孩子將會入 ...

呢位家長好正面
謝謝你的分析

JoyceNgYY 發表於 17-10-19 15:45
我都係過來人…

自知自己個仔唔會係面試既料子… 由佢細個考PN,K1,幾乎冇一間收佢。唔係講笑,連屋企附 ...

多謝分享

我都係過來人…

自知自己個仔唔會係面試既料子… 由佢細個考PN,K1,幾乎冇一間收佢。唔係講笑,連屋企附 ...

妳好利害呀

我都係過來人…

同意,朋友個女竟然由村校小學考入中學St Paul co ed。佢話村校小學競爭小反而易突圍,最後俾佢成功左。

佢係幼稚園村校happy School,小學也是村校happy School 的

PCMW 發表於 17-10-19 21:40
同意,朋友個女竟然由村校小學考入中學St Paul co ed。佢話村校小學競爭小反而易突圍,最後俾佢成功左。

...

但昵d case 少之又少。

bubuG 發表於 17-10-20 00:10
但昵d case 少之又少。

當然啦
‹ 上一主題|下一主題