用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區
樓主: Celine524
go

收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區   [複製鏈接]

回覆樓主

我小朋友就係大部分有2nd in,然後止步得一間有waiting。會問翻自己當年點解唔揀英普幼稚園而揀券幼,就係想佢開心。當收到第一個reject後,檢討過亦都喺依2個月谷過,中英閱讀理解,數學加減文字題什至奧數,結果大家都覺得吃力唔開心。我都覺得k3係幼稚園最後一年唔應該咁過落去,嗰d野遲早都識,無必要為左個面試太刻意搞到大家有壓力傷感情。有reject無咩大不了,到時抽獎唔得咪叩門,相信直私面試經驗有助叩門。

kawamama 發表於 17-11-17 16:18
我小朋友就係大部分有2nd in,然後止步得一間有waiting。會問翻自己當年點解唔揀英普幼稚園而揀券幼,就係 ...
其實私幼學術是較深, 但不一定盲目谷的. 我小朋友3年來都在幼稚園開心愉快學習, 抄寫不多.
現在直/私面試考小朋友多方面, 學術考的程度中等. 叩門時是各津小能夠自已揀選學生的機會, 學校多傾向揀選學術較好的小朋友, 所以叩門時主要考學術及考得較深. 如果準備叩門, 最好開始在學術上準備下.因為你的對手不只是抽奨派得差的小朋友, 很多有直/私 Back Up的小朋友亦會去叩門.

至如中英閱讀理解,數學加減文字題什至奧數, 在小一課程很常見. 深淺程度各校不一. 如果幸運抽到名津, 建議小一開學前真是要練習下, 否則可能跟得好吃力.

creambun 發表於 17-11-17 17:38
其實私幼學術是較深, 但不一定盲目谷的. 我小朋友3年來都在幼稚園開心愉快學習, 抄寫不多.
現在直/私面試考 ...

謝謝你的建議,照現在進度,叩門前都應該將小一課程學得7788,唔知係好事定壞事。另外我諗券幼最大問題係語境,始終面試需要英文表達得好,有d仲問埋普通話。

kawamama 發表於 17-11-17 18:50
謝謝你的建議,照現在進度,叩門前都應該將小一課程學得7788,唔知係好事定壞事。另外我諗券幼最大問題係 ...
我個女反而話好多間都係広東話問得深入,english/pth果d只係理解個問題,再答短答案。即係廣東話要精,英文同pth只要識少少就得。

Penipony 發表於 17-11-17 18:57
我個女反而話好多間都係広東話問得深入,english/pth果d只係理解個問題,再答短答案。即係廣東話要精,英文 ...

我小朋友話英文最易,中文最難,數學有d明有d唔明,可能我無訓練過。反而叩門普通話程度要點?

kawamama 發表於 17-11-17 19:01
我小朋友話英文最易,中文最難,數學有d明有d唔明,可能我無訓練過。反而叩門普通話程度要點?
...
sorry 我誤會左你指p1 interview

Bbmarket 發表於 17-11-12 13:51
你好勁呀!(emoji)(emoji)呢位媽媽真係打不死,我小朋友而家三年級,係小一時十幾封直私reject左,已經俾 ...

當然我都會有灰爆既時侯! 我會上EK,睇到啲正能量既post我都會cap 低佢鼓勵自己!
‹ 上一主題|下一主題