用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 同一種樂器同時用兩位老師?
go

同一種樂器同時用兩位老師?

多人會同時用兩位老師嗎?這樣的好處和壞處又是什麼?

事情是這樣,我介紹了我仔的小提琴老師比我朋友的女,朋友用了2個月,因為覺得學費貴又要上老師家很費時,她便找多一位學費平一半的老師上門教。我跟她說每位老師的演奏風格不同,兩位老師會令她女兒會難以適從,但她說沒關係,我的老師主要教3首考試歌,而上門的主要教scales 同陪練琴。後來她連鋼琴老師也用上兩位,她還叫我仿效她這做法。我說疑人勿用,用人勿疑,我從來都貫切如一,不想這樣,如果我覺得老師不好就乾脆換人便是,再且如果老師知道有另一個教,老師也會不高興或者冇心機再教。她說我太古板不願嘗試,為這件事我們爭拗了好幾次,依家我都費事聽佢講關於任何老師的事情。

我唔贊同你朋友的做法,不過既然佢咁strong wi l l,你亦無謂同佢拗,無乜謂。

有一段時期,試過有兩個教練同時教我女打波,主要原因係好果個太忙,個個學生都係weekday 4-7pm和六日,佢比唔到期我,我先至逼於無奈搵多一個。兩個教練教法唔同,跟唔足進度,效果無咁好的。

Jane1983 發表於 17-10-14 17:41
我唔贊同你朋友的做法,不過既然佢咁strong wi l l,你亦無謂同佢拗,無乜謂。

有一段時期,試過有兩個 ...
可能我比较主觀,覺得吾可行,吾想佢浪费時间,所以想问下大家佢咁樣有冇成效。

kkhon 發表於 17-10-14 13:28
多人會同時用兩位老師嗎?這樣的好處和壞處又是什麼?

事情是這樣,我介紹了我仔的小提琴老師比我朋友的女 ...

好多人咁做,但主老師要同意。我見過有些陪練是主老師大一點的學生

陪練等於補習咁,尤其媽媽唔識或沒時間自己跟。但長遠還是要建立自己識聽自己好

titibaby 發表於 17-10-14 19:00
好多人咁做,但主老師要同意。我見過有些陪練是主老師大一點的學生

陪練等於補習咁,尤其媽媽唔識或沒時 ...
我知有好多名師都会请徒弟陪練。主老师吾知,但除了陪練亦有教拉scales同练习曲,這樣会有坏影响嗎?

醒目開學勳章

kkhon 發表於 17-10-14 21:38
我知有好多名師都会请徒弟陪練。主老师吾知,但除了陪練亦有教拉scales同练习曲,這樣会有坏影响嗎? ...
我都有朋友是咁樣,聽佢講,佢小朋友學校,好多人都係咁做,主要是想進度快一些,佢小朋友學管樂三年,8 級。

kkhon 發表於 17-10-14 21:38
我知有好多名師都会请徒弟陪練。主老师吾知,但除了陪練亦有教拉scales同练习曲,這樣会有坏影响嗎? ...

初級館吓音,拍子ok,但長遠要訓練對自己有要求不要過分依賴

如果已有認音能力,最好還是自己練,老師的責任是要教小朋友知道要對自己有什麼要求

最怕陪練對小朋友要求不高,令小朋友容易過骨。陪練教學態度,經驗都重要

有心學好的,通常成功都是媽媽一路陪上課,一路陪練

回覆 titibaby 的帖子

"通常成功都是媽媽一路陪上課,一路陪練"⋯⋯哈哈你咁講呢度會有個呀爸唔開心嫁⋯⋯
不過父母要有效地陪到小朋友練,起碼要有少少喜歡音樂,某程度上也要對音樂有些認識,或是邊跟小朋友上堂邊偷師⋯⋯
父母陪練或跟同外人的分別是,父母一定知道多d小朋友capability,仲有,"跟"的時候當然一定肉緊d啦⋯⋯

唉、今天準備的全日節目相信因8號風球的懸掛而取消.....
81st Steinway & Sons International Youth Piano Competition Final
鋼琴從未嘗同時跟二位老師、只在上大學時才轉......那是孩子難得的運氣!
小提琴曾有相賞時日曾跟二位、但立心早是主次已分、只是礙於環境環境而已、我只跟其中一位上課、一切以其為準、若只讓孩子作主、必然二頭唔到岸切要注意、一切亦早已與主力相商量、作為家長一路對孩子的提醒和陪伴付出更大...非常特別的例子..可免則免、能夠集中資源為孩子把目標訂得更高、才是孩子最大的福氣。
聲樂則從未隨師、至大學副修才正式跟老師、從未隨其上課......最終竟轉為主修、始料不及!能夠讓孩子找到和跟隨心儀和心目中最理的老師一路成長、是孩子和家長最難得的、長長的十多、廿多年陪伴.....好好作決定、錯就要轉、對就堅持。
近年已把心放在其他小孩子的身上、欣賞她/他們的進步實在是賞心樂事! 對她/他們要求自然.....更高、更有期待
考級只是學習過程的順便而已.....從來對分數只是平常心、反而聽孩子比賽從少就在台下腳震了許多年!
從開始就養成孩子每天練琴的習惯、日子有功、....
由加意見到不加自己的意見(只提醒老師提出的要求改善地方)也是一個過程......哈哈、錯了下一堂還是會改、長期的錯、改也改不了才是最大的痛苦......

從來孩子都是在錯誤中學習、要求也不同、不用太擔心!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

stinkyrabbit111 發表於 17-10-15 07:47
回覆 titibaby 的帖子

噢係,虎爸落力,勝過好多虎媽

titibaby 發表於 17-10-15 01:44

初級館吓音,拍子ok,但長遠要訓練對自己有要求不要過分 ...
非常同意你說的 "有心學好的,通常成功都是媽媽一路陪上課,一路陪練"

阿仔練的每一首歌, 我會上youtube聽不同版本過百次.......

我會聽返佢學琴時的錄音, 佢練時會提返佢啲重點.....

所以佢學琴進度真係好快

bb630 發表於 17-10-15 11:02
非常同意你說的 "有心學好的,通常成功都是媽媽一路陪上課,一路陪練"

阿仔練的每一首歌, 我會上youtube聽 ...

你小朋友一定拉得好好!

titibaby 發表於 17-10-15 11:26
你小朋友一定拉得好好!
其實我真的十分享受陪阿仔上堂同練琴.....
我以往只喜歡鋼琴.....

如果唔係佢學小提琴, 我唔會發現原來有咁多咁好聽嘅協奏曲, 交響樂!

回覆 kkhon 的帖子

其實各取所需, 你朋友不介意花錢, 但求孩子學琴順利, 即那方法他覺得適合他. 至於成效, 人人的要求不一樣, 他說沒問題, 即是符合他的要求.
不代表那做法對所有人好, 只不過是達到他的要求

我自己就不會這樣做
for every one criticism, three positives must be given.

你好心機,音樂我不懂,幫唔到幾多,最多只係提醒有無練齊老師的功課,買齊老師要買的書,幫仔download想要的譜,安排上堂和練習時間,和做聽眾

吾該晒大家!

你同囝仔都好叻呀!我仔學了8年,我都有陪上堂,但都吾識跟。

回覆樓主

sweetmusecat 發表於 17-10-16 23:50
一個主老師,一個陪練老師都可接受,如兩個都會教野就唔可以了
我都覺得只陪练冇问题,但兩位都教野就……