用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 阿仔抗拒去外國讀書
樓主: BK999
go

阿仔抗拒去外國讀書   [複製鏈接]

DOUGLASMAMA 發表於 18-4-12 07:39
路過,機票4千幾就真系好平,請問是那一間?

CX

但 現在 查明年2月Half term 機票就 冇呢個價錢驚喜。 去年 訂機票價 比今年平 !

孩子冇接觸過留學資訊,要佢 walk out from the comfort zone 係難DD 嘅。可以比佢知道外國讀書可以揀好多唔同嘅科目而係香港冇嘅,每逢二、四、六下午有活動/運動。
TVB 節目「升學無疆界」有好多集可以係YouTube度睇返, 又或者喺各大升學agent 有推介學校短片,都可以比孩子有一個初步了解。

manman333 發表於 18-4-11 20:51
樓主, 我不太明, 如你仔在小學時都不太好成績怎上到b1c 直資英中? 龍校嗎?
我仔今年上中一, 未知去邊間學 ...

以你所講,應該係阿仔去,最起碼見識廣博左,呢樣係錢買唔到既!其次先係讀書,而且有唔同既活動,香港肯定冇,應該一家人慢慢商量,希望你地成行啦!

katrinafu 發表於 17-10-5 00:37

是真架 ,好易計 ,我女 10月中回來 2星期(Half Term ) . ...

想問一下,甘飛1年要幾錢計票錢?系咪坐EKd ?

yuyueng 發表於 18-4-12 13:46
想問一下,甘飛1年要幾錢計票錢?系咪坐EK平d ?

我小朋友坐開國泰 , 主要是夾到時間 , 而且 較多同校學生一班機。

我都冇乜計過一年機票幾錢 , 爸爸找數就可能會知 !

katrinafu 發表於 18-4-12 14:20
我小朋友坐開國泰 , 主要是夾到時間 , 而且 較多同校學生一班機。

我都冇乜計過一年機票幾錢 , 爸爸找 ...
Thanks ! 平均2個月飛一次,應該唔少錢。

yuyueng 發表於 18-4-12 14:36
Thanks ! 平均2個月飛一次,應該唔少錢。

今個學年最貴一張來回是 一月 $11xxx , 最平一張是2月 Half term $4xxx , 其餘介乎 $6xxx - $8xxx 咁上下。

亮燈 發表於 18-4-12 11:16
以你所講,應該係阿仔去,最起碼見識廣博左,呢樣係錢買唔到既!其次先係讀書,而且有唔同既活動,香港肯 ...

佢爸爸覺得廣闊眼界遊學團都得, 但我就認為能力做到都比佢早些去過寄宿生活, 畢竟大學至過去兩回事, 而且我想在yr 9 or yr 10 都不太早吧?
現在還有兩年時間, 希望可說服老公吧。

manman333 發表於 18-4-12 16:49
佢爸爸覺得廣闊眼界遊學團都得, 但我就認為能力做到都比佢早些去過寄宿生活, 畢竟大學至過去兩回事, 而且 ...

以我兩仔經驗,個人覺得,如果小朋友準備好,而家庭有能力的話,去英國讀中一係最好既!

manman333 發表於 18-4-12 16:49
佢爸爸覺得廣闊眼界遊學團都得, 但我就認為能力做到都比佢早些去過寄宿生活, 畢竟大學至過去兩回事, 而且 ...

你既睇法好正確,阿大過去讀中四,阿細過去讀中二,阿大都同我讀,如果可以的話,早啲過去會好啲。

亮燈 發表於 18-4-12 17:06
你既睇法好正確,阿大過去讀中四,阿細過去讀中二,阿大都同我讀,如果可以的話,早啲過去會好啲。
...

我跟老公說, 你當供樓囉,買股票呀,當投資落兒子身上囉,就當中四去至大學都是供7年, 短過供樓年期啦 (因兩年後應可供滿樓宇)
點知佢話, 供樓資產會上, 股票都有機會贏, 但供去外國讀就投資大回報少。
我心諗你又點知呀仔唔係一隻爆升股呢?
*唔好意思樓主佔了你的鋪

亮燈 發表於 18-4-12 16:52
以我兩仔經驗,個人覺得,如果小朋友準備好,而家庭有能力的話,去英國讀中一係最好既!
...

俾我再來1次
1定中一就去
英國升學 !

manman333 發表於 18-4-12 19:16
我跟老公說, 你當供樓囉,買股票呀,當投資落兒子身上囉,就當中四去至大學都是供7年, 短過供樓年期啦 (因 ...

其實唔應該用咁既比喻,我成日話,如果你當供子女讀書,係一種投資,希望將來有回報的話,咁我可以講,不如唔好生仔喇!直接將閒錢買樓、買股票、買債券,肯定將來會有好回報。
供子女讀書係責任,如果有能力更加應該俾佢地去外國見識。

db7mu23 發表於 18-4-12 19:34
俾我再來1次
1定中一就去
英國升學 !

Me too.   

我跟老公說, 你當供樓囉,買股票呀,當投資落兒子身上囉,就當中四去至大學都是供7年, 短過供樓年期啦 (因 ...
只唔供仔 讀書, 啲錢可能只係又花左去第啲地方, 也不一定能做到錢, 所所以寧願供仔讀書。
你話畀你老公聽, 遊學團才是真正的浪費金錢, 遊學團冇可能等於真正的留學生活。

freespeech 發表於 18-4-12 22:44
只唔供仔 讀書, 啲錢可能只係又花左去第啲地方, 也不一定能做到錢, 所所以寧願供仔讀書。
你話畀你老公 ...

還有的就是老公好聽他朋友所說的,不用去寄宿中學, 在港考完DSE 再出去一樣。
點解佢聽朋友的都不聽我呢?因為佢朋友年輕時亦都是中學畢業後至去英國, 佢仔女在港讀國際, 又係畢業至出去。  英文一樣了得。
我話, 你朋友幾十年前, 莫講話香港人少啦,亞洲人都唔多吧~所以他那時焗著同英國仔玩。  現在大量人去讀大學, 咁大個至出去大多數群番自己友, 跟本唔會融合外國人生活 (因為多數租屋住)
佢只聽佢朋友覺得幾十萬一年只係中學教育唔值!

回覆樓主:

另外就是我仔,幾年前大概8,9 歲去英國遊玩10天, 那時很開心, 到現在仲記得去過邊度,回來也寫遊記.
他說好期待外國寄宿生活, 只要求如我能陪他去開學的話, 今年9月馬上想過去!

manman333 發表於 18-4-12 23:25
另外就是我仔,幾年前大概8,9 歲去英國遊玩10天, 那時很開心, 到現在仲記得去過邊度,回來也寫遊記.
他說好 ...

仲諗?其實依家先揀學校係遲左啲,但有心唔怕遲,去搵多幾間agent問下、比較下,自然就揀到適合阿仔既學校。

兒女是最寶貴,不可下下用錢來計,就算將來畢業回港做份1萬蚊文員仔或幾萬蚊專業人事也好,只要佢開心又學到野就ok,遊學團跟外國讀書是兩碼子既事,因為所有野有人己安排晒,留學所有野是自己攪惦,所以學到應變能力及獨立

manman333 發表於 18-4-12 23:19
還有的就是老公好聽他朋友所說的,不用去寄宿中學, 在港考完DSE 再出去一樣。
點解佢聽朋友的都不聽我呢? ...

如果用投資嚟諗子女教育,開始已經係錯。每個家庭每個孩子情況唔同,去外國讀書係重大決定,要全家人有共識先得。如果以旅行/遊學經驗去考慮到外國讀書,那恐怕去到會後悔。我聽過成功個案。亦有失敗個案。
其實你先生朋友嘅想法係無錯。你諗住早d 去亦無錯。重點係去嘅目的為何? 想早d 適應外國生活? 但點解要適應? 英國教育較適合孩子? 咁就要客觀地解釋俾另一半知。想多d local 朋友? 呢個唔係幾時去,而係孩子性格。
‹ 上一主題|下一主題