用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 阿仔抗拒去外國讀書
樓主: BK999
go

阿仔抗拒去外國讀書   [複製鏈接]

LOOLOO 發表於 17-10-4 00:10
如果阿仔唔捨得同學朋友,你可解釋佢知,現在科技發達,用通訊軟件溝通跟本無疆界,隨時隨地都可傾計,香港 ...

我有講,朋友可以建立,但佢答想一家人在一起,簡簡單單食一餐晚飯!

db7mu23 發表於 17-10-3 09:44
假設2018年9月英國讀中四

10中有10日假期,可以回港小住8日

你好精明,咁都比你計出來,多謝!

cy101 發表於 17-10-3 14:13
個仔咁識諗, 應該開心先啱, 反而now 係做父母要冷靜下消化下佢講嘅野先!!!

唔係唔冷靜,佢突然同我分析,好似好有理句点解要去VTC 讀中四,唔去外國讀書,佢又好似好明白我,我好無奈,我痛心喊,佢激動痛哭,突然覺得佢長大了,但香港教育又真吃力!

BK999 發表於 17-10-5 00:24
你好精明,咁都比你計出來,多謝!

是真架 ,好易計 ,我女 10月中回來 2星期(Half Term ) .
12月中又回來 3星期 ( Term end ,Christmas Holidays )
2月中 又回來 10日( Half Term )
3月23日又回港 3星期 ( Term end and Easter Holidays )
5月 底又回港10日 (Half term)
7月 7日就放暑假 。

katrinafu 發表於 17-10-5 00:37

是真架 ,好易計 ,我女 10月中回來 2星期(Half Term ) . ...

我唔敢開空頭支票,無錢比佢咁樣飛

BK999 發表於 17-10-5 00:32
唔係唔冷靜,佢突然同我分析,好似好有理句点解要去VTC 讀中四,唔去外國讀書,佢又好似好明白我,我好無 ...
事到如今,您唔好/唔駛多說.

不如交比專業仕 - 升學顧問幫您分析比阿仔聽啦.

事羊功倍

BK999 發表於 17-10-5 01:04
我唔敢開空頭支票,無錢比佢咁樣飛

其實本來都唔想 5月 Half term 讓她回來 , 但 因為 4-7月兩條來回機票 合共是 $13000幾, 咁就讓她回來 , 反正住監護人都 要£40幾磅一天 , 返唔返來條數都係差不多,可能返港會平D .
明年 2月 Half Term 是踏到農曆年, 今年4月時已出機票,連稅都是$4400。

回覆 BK999 的帖子

其實好多時候搭飛機返香港仲平過住監護人(除非監護人係親人)。
你早買機票/日日格價的話,連稅 $4000-$6000 都唔係冇可能。

回覆樓主

katrinafu 發表於 17-10-5 00:37

是真架 ,好易計 ,我女 10月中回來 2星期(Half Term ) . ...

我終於明白, 朋友講佢個仔, 英國讀書, 一年飛返香港六次係咩一回事.  

katrinafu 發表於 17-10-5 01:33
其實本來都唔想 5月 Half term 讓她回來 , 但 因為 4-7月兩條來回機票 合共是 $13000幾, 咁就讓她回來  ...

我忘了監護人费用, 咁英國讀中學, 開銷都好大, 學费以外, 機票錢或監護人錢, 都是可觀數目.  我外甥當年是去加拿大讀寄宿中學, 一年只是在聖誕返港一次, 他那間寄宿中學, 應該是假期仍然可住.  

BK999 發表於 17-10-2 22:57
真心想請教家長們:
阿仔今年中三,Band 1C 直資英中,成績差,每年升班都有危機,性格開朗,活躍學校活動 ...

佢自己都知發生乜事,佢大個男而且識為自己舖路,戥你高興,你放手罷由他自己選擇,到時萬在港未能升大學嘅話,才到外國升大學,也可以。

BK999 發表於 17-10-3 21:14
可能我選錯了學校,由小學起已不斷補習,成績總是合格邊緣,唔穩定,主科只差一分也有留級危機,所以我也 ...

樓主, 我不太明, 如你仔在小學時都不太好成績怎上到b1c 直資英中? 龍校嗎?
我仔今年上中一, 未知去邊間學校因等抽獎, 但我和仔都好希望去外國讀書,但老公卻不太願意覺得在香港讀也可。 雖然金錢上不是十分富裕但說到底只有一個兒子怎辛苦都想供他。  我仔成績中間, 英文好, 真係好想他更上一層樓。

dizidizi 發表於 18-4-11 17:56
佢自己都知發生乜事,佢大個男而且識為自己舖路,戥你高興,你放手罷由他自己選擇,到時萬在港未能升大學 ...

但越大越難適應,加上高年級申請更要睇IELTS 成绩。

manman333 發表於 18-4-11 20:51
樓主, 我不太明, 如你仔在小學時都不太好成績怎上到b1c 直資英中? 龍校嗎?
我仔今年上中一, 未知去邊間學 ...

係龍校! 出国係想比佢多一個選擇!

katrinafu 發表於 17-10-5 01:33
其實本來都唔想 5月 Half term 讓她回來 , 但 因為 4-7月兩條來回機票 合共是 $13000幾, 咁就讓她回來  ...

路過,機票4千幾就真系好平,請問是那一間?
DouglasMaMa :lol

回覆樓主:

之前見到VTC 有 BETC 加GCSE 中英數課程, 用 BTEC 成績可報英國大學, 是否你孩子想報這類?

回覆 BK999 的帖子

我囝在港時讀傳統英中,成績中上也讀得開心。升F1同佢講讀完F1去英國,佢話好鍾意學校,想讀完F2先走。升上F2後見同學走下又一個, 同埋面試見過學校代表後,佢同我講好期待外國的生活,去年9月赴英讀Y9。有一天鄰居告訴我, 佢遇見我囝問佢現在學校同香港學校比較怎樣,囝答佢俾現在學校滿分,讀得好開心。我聽到也安落哂!
‹ 上一主題|下一主題