用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 阿仔抗拒去外國讀書
樓主: BK999
go

阿仔抗拒去外國讀書   [複製鏈接]

回覆樓主

佢其實肯佢外國試,但驚唔習慣或讀唔到時你唔比佢返嚟。你大可應承佢如果真的想回來讀就比佢返,VTC收生條件好低,到時真係要返嚟實入到。

回覆樓主

唔係嚇你,我表妹就中五就由主流學校轉去VTC, 那(emoji)都是一群龍蛇混雜的學生。開學後三個月全班唔見咗一半人。要好堅持的。

回覆樓主

我諗下諗下唔知咁行唔行得通。你們可以VTC同留學計劃同時進行,到時再決定,但可能會浪費留位費。

而家報Y10, 應該會睇中一、中二成績,可以試吓報名先,看看有沒有適合學校。

而VTC方面,每年大9月、1月、4月都會開新班。可唔可以1月入學試吓,比佢自己比較係咪佢想像中咁理想。

為將來,花錢可能免不了。

我唔知work 唔work, 但VTC條路確實不易行到尾,最怕學壞埋。

BK999 發表於 17-10-3 21:57
我都認為阿仔未需要去到VTC 的级别,所以我先心痛。成績不進則退,中四至六的學術冇增長,再諗入大學仲難 ...

我仔都係B1C中游份子,我覺得外國的教育制度同紛圍會激發佢創意和學習意欲。由最初佢抗拒留學到而家接受了,我都用咗一年時間講多d睇多d留學的生活,而家佢終於肯試肯同佢d死黨分開。

你嘗試花多點時間再同佢分析吓,了解各方案,唔好急於一時做決定,唔好過份堅持自己,這樣會傷害大家關係。

1C仔嘅潛能可能仲未爆出嚟,成日聽人講男仔中四無端端開竅,成績突飛猛進,所以唔好咁快label 咗佢地係邊沿人考大學實無佢份嗰隻,比佢係多嘗試不同的事,希望你同阿仔大家搵到個平衝方案。
‹ 上一主題|下一主題