用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

Hellomimi112 發表於 17-11-16 10:05
但DB成日比人話佢買人,一間直資想收自己目標學生都比人插爆……可能佢同DG喺運動及音樂實在太強勁。利申: ...
想買都要有求先成事既

artroboy 發表於 17-11-16 13:29
想買都要有求先成事既

學術型的優才生要轉校,多數家長主導。運動世界就不一樣,教練才知道那個將來可以行更遠的路,甚至成為明日之星、香港代表。咁啱我的上司仔仔和老公的同事女兒都是香港代表隊,我覺得喜歡體育的,也需要伯樂呢!

ms.giggle 發表於 17-11-16 19:47
學術型的優才生要轉校,多數家長主導。運動世界就不一樣,教練才知道那個將來可以行更遠的路,甚至成為明 ...

運動暫時DBS, YW, SJC ,LS 正為冠冕鬥到你死我活,好好睇。好喜歡睇小朋友活力十足的感覺。。籃球啱啱YW vs SJC , 好精彩。

ms.giggle 發表於 17-11-16 19:47
學術型的優才生要轉校,多數家長主導。運動世界就不一樣,教練才知道那個將來可以行更遠的路,甚至成為明 ...
無記錯的話,DBS 校長好似打網球幾叻

artroboy 發表於 17-11-16 20:05
運動暫時DBS, YW, SJC ,LS 正為冠冕鬥到你死我活,好好睇。好喜歡睇小朋友活力十足的感覺。。籃球啱啱YW  ...

男仔能文能武,份外charming (emoji)

artroboy 發表於 17-11-16 20:07

是啊,鄭校長也在男拔教音樂多年

Hellomimi112 發表於 17-11-16 10:05
但DB成日比人話佢買人,一間直資想收自己目標學生都比人插爆……可能佢同DG喺運動及音樂實在太強勁。利申: ...

如果由初中開始收一尐有潛質既學生訓練成出色既運動員一尐都冇問題,但要請其他學校既高中生轉去另讀一兩年為校增光,畢竟學校唔係體育會或職業球會,我唔會認同呢尐學校對呢類運動員學生有好大貢獻。如果有留意學界D1各級別賽事既成績結果就可以找出倪端。名校之間既所謂挖角並非外界想象中咁簡單。

artroboy 發表於 17-11-16 20:07

Ronnie只係鍾意打網球,但球技一般,佢喺音樂既造詣一定遠比網球好好多。

artroboy    發表於 17-11-17 08:36

Soundervolt 發表於 17-11-17 00:41

如果由初中開始收一尐有潛質既學生訓練成出色既運動員 ...
都唔一定的,我印象中不論小學、中學,佢地都有去尋「千里馬」,有小朋友係數學centre 、運動方面被選中問有冇興趣讀,呢幾年就唔清楚,幾年前有師兄、朋輩試過。

Soundervolt 發表於 17-11-17 00:41

如果由初中開始收一尐有潛質既學生訓練成出色既運動員 ...

Del

ms.giggle 發表於 17-11-16 23:06
男仔能文能武,份外charming (emoji)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20719500&extra=page%3D3
啱啱係隔離個forum 睇到呢個topic, 我覺得幾有趣,女人果然係矛盾物,一邊對男人有既定「基本」要求,一邊在家製造另一品種。

等於求學階段越少異性朋友越好,但一畢業希望仔女可以幾年內有拖拍、結婚、有孫抱。

artroboy 發表於 17-11-17 08:45
你講既我明,之前都有朋友提過因中文科出色被超地位女校睇中,我都覺得好多名校係咁,亦係臥虎藏龍之地。真 ...

可能我詞不達意,所以您唔明白我既說話。打個比喻會簡單尐,如果一間學校在中五中六時從其他學校臨近畢業時招攬大量精英學生返尼考公開試,令到校務報告盤數亮麗,甚至成為狀元上報紙A1版,咁您又會唔會覺得呢類即食獎牌文化冇問題值得鼓勵,為呢尐學校而拍手掌?

Soundervolt 發表於 17-11-17 09:14
可能我詞不達意,所以您唔明白我既說話。打個比喻會簡單尐,如果一間學校在中五中六時從其他學校臨近畢業 ...
嗯,明白啦

artroboy 發表於 17-11-17 08:45
Del

令我諗起D八卦新聞,黎姿嫁佢老公,女既靠自己優越條件找有錢有安全感老公,男既靠自己優越條件找靚老婆。各自要有條件先成事。

女既要底受得住以後都比人話貪錢嫁殘疾老公。但男D錢多到可底償比人話既缺失,佢話之人講乜了。

學校與學生之間只係各自用優越的條件去增加自己條件,各取所需呢。

artroboy    發表於 17-11-17 09:35

Soundervolt 發表於 17-11-17 09:14
可能我詞不達意,所以您唔明白我既說話。打個比喻會簡單尐,如果一間學校在中五中六時從其他學校臨近畢業 ...

無可否認係現實,但各自有條件咁現實,真正社會生態。

Hellomimi112 發表於 17-11-17 09:30
令我諗起D八卦新聞,黎姿嫁佢老公,女既靠自己優越條件找有錢有安全感老公,男既靠自己優越條件找靚老婆。 ...
其實我覺得係真愛,兩位笑得好幸福,佢一個女人仔由十幾歲就挨苦養家,心理路程與一般人心態不盡同。(離哂題)

artroboy 發表於 17-11-17 09:35
其實我覺得係真愛,兩位笑得好幸福,佢一個女人仔由十幾歲就挨苦養家,心理路程與一般人心態不盡同。(離哂 ...

但一開始好難係真爱囉,都係各自用自己條件去吸引對方。相處之後變成係真愛又唔奇……

你的著眼點是高中兩年,但能成為名校舊生是一輩子的事。我識一D憑成績或運動高中先轉校的朋友,大部份都覺得慶幸。

RunningPig 發表於 17-11-17 09:51
你的著眼點是高中兩年,但能成為名校舊生是一輩子的事。我識一D憑成績或運動高中先轉校的朋友,大部份都覺 ...

莫講呢類讀一兩年可以套上名校光環既學生慶幸,連呢尐學校都慶幸喺其他學校收到呢尐高年班精英學生保住學校個金漆招牌,唔係又點可以令到街外嘅家長咁神往。樓上講得啱,家家有求,某尐學校確實俾到真正社會生態俾用家。

artroboy 發表於 17-11-16 20:05
運動暫時DBS, YW, SJC ,LS 正為冠冕鬥到你死我活,好好睇。好喜歡睇小朋友活力十足的感覺。。籃球啱啱YW  ...
老實講,呢幾間運動都叻,不過DBS明顯勁好多。
‹ 上一主題|下一主題