用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-11-17 11:19
老實講,呢幾間運動都叻,不過DBS明顯勁好多。

係,超班。印象中好似有一次YW 贏咗DBS?打哂鑼鼓,振奮到呢⋯。

Soundervolt 發表於 17-11-17 09:14
可能我詞不達意,所以您唔明白我既說話。打個比喻會簡單尐,如果一間學校在中五中六時從其他學校臨近畢業 ...
呢個唔㒍值唔值得鼓勵嘅問題, 你有冇想過呢d臨近畢業時仍轉過DBS學生態,
其實以呢批臨近畢業時精英學生嘅程度, 過唔過DBS都對佢哋公開試成績響應不大, 斷唔會話因為轉咗 一,兩年就特飛猛進, 佢哋可以繼續留原校, 為佢哋原校爭光,但佢哋都願意寧願過檔, 為乜, 正正就係那份光環, 佢哋亦明白到過檔好處, 家家有求, 互相補足, 其實係 win-win situation.

mansdom 發表於 17-11-17 11:37
呢個唔㒍值唔值得鼓勵嘅問題, 你有冇想過呢d臨近畢業時仍轉過DBS學生態,
其實以呢批臨近畢業時精英學生嘅 ...

我點會唔明,我正正處身呢個圈子其中,而且呢類精英運動學生留喺原校亦未必可以為學校增光,因為所謂學界只得九龍同香港學校可以參與(唔知點解新界冇份),就算九龍或香港區學校亦要達到D1水平先至有得參加,如果身懷絕技,但學校喺新界或並非D1組別亦冇得參加學界比賽添。高年級轉校當然喺利益上可以win-win situation,但就有尐違作育英才同埋道德標準,我之前所講,學校唔應該用作交換虚榮利益嘅地方。所以當某尐學校高舉學界獎杯時,千祈唔好以為佢地可以培養出精英運動學生,而佢地只係有條件去吸引其他人加盟,互相交換光環而已。

artroboy 發表於 17-11-17 11:32
係,超班。印象中好似有一次YW 贏咗DBS?打哂鑼鼓,振奮到呢⋯。

若你係指籃球,英華一樣被指收兵~

mcl203 發表於 17-11-17 11:54
若你係指籃球,英華一樣被指收兵~
收到d兵都唔同level 啦

Soundervolt 發表於 17-11-17 11:49

我點會唔明,我正正處身呢個圈子其中,而且呢類精英運 ...

留原校,可能DSE成績唔合格,轉校,雖則仍未必有助,但氣氛唔同,可能有助改善成績,為何否定轉校對學生既可能好處。事實,近月亦有熱捧例子可以參考~

Soundervolt 發表於 17-11-17 11:49

我又唔覺得係交換利益。呢D學生好多係望住呢D名校好耐,而宜家終於成績夠班而學校又有位收佢,家大歡喜,有咩問題?

artroboy 發表於 17-11-17 11:57
收到d兵都唔同level 啦

咪靠D兵令成績進步囉,可以google番有講~

RunningPig 發表於 17-11-17 11:58
我又唔覺得係交換利益。呢D學生好多係望住呢D名校好耐,而宜家終於成績夠班而學校又有位收佢,家大歡喜, ...

咁咪交換利益囉!您講利益,我講道德,基本上係兩回事。

mcl203 發表於 17-11-17 11:58
留原校,可能DSE成績唔合格,轉校,雖則仍未必有助,但氣氛唔同,可能有助改善成績,為何否定轉校對學生既 ...

我只係講某尐學校最鐘意搵一尐中五六預製金牌學生轉校,到咗中五六,學校又可以幫得幾多?不過有尐學校視學術同其他技能一樣平等,理念之廣闊直得抵讃。我比較膚淺,仲係覺得學術應該行先。

Soundervolt 發表於 17-11-17 12:03

關道德乜事,一條令學生有機會更發光發熱既路,係違反道德,提供機會者,和接收機會者,皆違道德規範?~

mcl203 發表於 17-11-17 11:59
咪靠D兵令成績進步囉,可以google番有講~
好,去google 下。 英華迎年確實想係運動方面同另兩間爭一席位,所以近年積極拓展運動,收運動人材。成果亦漸成⋯,但還有一段頗長既路要行。

其實我幾欣賞d學校可以重視成績之餘,亦鼓勵or 支援學生運動、音樂、各項才藝發展,特別係男校。

Soundervolt 發表於 17-11-17 12:12

我只係講某尐學校最鐘意搵一尐中五六攞硬金牌嘅學生轉 ...

中五中六唔可以有改變?機會係學生自己去把握,佢選擇放棄係佢問題,一間B1中學 Vs 一間B3中學,係中五中六支援學生已經唔同,佢哋會有program 去幫學生去面對DSE。或許,你只認為佢地係職業學生,只上體藝一課~

RunningPig 發表於 17-11-17 11:58
我又唔覺得係交換利益。呢D學生好多係望住呢D名校好耐,而宜家終於成績夠班而學校又有位收佢,家大歡喜, ...
其實係觀點與角度問題。

mcl203 發表於 17-11-17 12:13
關道德乜事,一條令學生有機會更發光發熱既路,係違反道德,提供機會者,和接收機會者,皆違道德規範?~
...

所以每人道德標準都唔一樣囉,發光發熱,留返體育會去做好過啦。

mcl203 發表於 17-11-17 12:17
中五中六唔可以有改變?機會係學生自己去把握,佢選擇放棄係佢問題,一間B1中學 Vs 一間B3中學,係中五中 ...

最近熱捧既例子,係原校升S5,轉校留S3,都唔列入高中系列~

Soundervolt 發表於 17-11-17 12:03
從負面睇係交換利益,從正面睇係互助互補,又無話啱唔啱既。

道德,你是正確,真的!

但當有神校在臨畢業挖我跳槽,我靠自己的能力得到XXX書院畢業生呢項跟我終生的履歷,不是偷不是搶不影響別人,家長及學生相信很樂意接受。正如有其他家長話齋,學生可能恨咗呢個機會好耐……

Soundervolt 發表於 17-11-17 12:18
所以每人道德標準都唔一樣囉,發光發熱,留返體育會去做好過啦。

咁,似乎你只係討論DBS,又為何呢?道德標準都要分對象? ~

王家爸爸 發表於 17-11-17 12:20
從負面睇係交換利益,從正面睇係互助互補,又無話啱唔啱既。

利益似乎用得岩D,道德似乎企得係太高既高地了。又最近,先係傳媒介紹位學生轉RC為左D1,但佢地就被冷待了~
‹ 上一主題|下一主題