用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 first interview 混亂情況
樓主: hohochichi
go

first interview 混亂情況   [複製鏈接]

今日學校喺網站發咗通告!

回覆樓主

剛剛看到校方極具簡單的回覆

1. 我小朋友跟另一個小朋友係有拎筆寫字,跟校方說法不一
2. 如果一切跟ipad 一樣,那為什麼ipad 10分鐘可以完成,用紙作答要個幾鐘?當你整ipad 用左半個鐘吧

其實校方呢個notice 可否俾少少誠意呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

ckysand 發表於 17-9-25 18:39
剛剛看到校方極具簡單的回覆

1. 我小朋友跟另一個小朋友係有拎筆寫字,跟校方說法不一

講得好,好有說服力!

不得不再說一次,從通告來看,再一次證明,學校當家長無到。份卷的考核形式唔一樣竟然可用相同評分標準。再問一下confirm, 有無小朋友要當天要寫字, 我怕只我一個小朋友話係?

要小朋友用筆寫答案,已經違反教育局指引!

回覆樓主:

公關災難!

話口頭作答 根本是大話!

很多早上考的小朋友也是執筆作答的

校方是不是想話俾大家知唔好相信D小朋友?小朋友一齊夾埋屈學校?

校方是不是想告訴大家 只要用一個大話蓋過另一個大話 就會變真?

我想問大家去聽簡介校長話唔可以改interview時間?我知道有人改左並有second in。尼間野真係大話連篇!!

回覆樓主

有D局外人或打手會覺得我地呢班冇2nd in既人葡萄一D有2nd in既人

見到學校既大話notice之後

我反而替有得2nd in既家長擔心!

回覆樓主

我都係覺得學校應該call我地去考多次囉,雖然佢都未必會俾second in, 我地亦未必會去,但都係俾個機會我地

hohochichi 發表於 17-9-25 18:53
不得不再說一次,從通告來看,再一次證明,學校當家長無到。份卷的考核形式唔一樣竟然可用相同評分標準。再 ...

我小朋友係自己寫

回覆樓主

我小朋友都係自己寫!

我個女都係用筆答,無用iPad,考完我問佢仲以為佢講大話,不過對於我來說,都是一樣,每間小學考小一都有可能考不同的題目,小一面試唔會淨係考小朋友有幾叻,各方面行為都要睇,真係台上一分鐘,台下十年功,幼稚園的名次不是什麼特別參考的依據,試想想,幼稚園考試有幾多個是全部答對的小朋友?難道全部也要考第一?你們也要學校對你的小朋友公平,你們對學校有公平的討論嗎?

Dreamate 發表於 17-9-26 15:27
我個女都係用筆答,無用iPad,考完我問佢仲以為佢講大話,不過對於我來說,都是一樣,每間小學考小一都有可 ...
問題係佢發聲明話冇用筆考...

回覆 pn616 的帖子

佢地有咁嘅想法,你仲未想像到他們是一群怎樣的家長?學校改了用筆考試,機緣巧合地睇到家教出來的品質,亦巧合地篩選了這批,正如我有一個朋友說,你見到嘅情況,在第二輪面試有很大改善,尤其是家長質素~這裏是發洩區,不是討論區~我也在發洩,對一些緊張面子多過緊張孩子的發洩~不喜任插~

回覆 hohochichi 的帖子

用筆圈同連線,肯定無字寫,投訴到教育局咪知道答案囉,都是難度怪責自己小朋友誤導自己?

Dreamate 發表於 17-9-26 19:30
回覆 hohochichi 的帖子

用筆圈同連線,肯定無字寫,投訴到教育局咪知道答案囉,都是難度怪責自己小朋友誤 ...
教育局指引應冇約束性,只是給建議學校

mashedpotato 發表於 17-9-25 20:35
我都係覺得學校應該call我地去考多次囉,雖然佢都未必會俾second in, 我地亦未必會去,但都係俾個機會我地
...

我坦白講,唔係挑釁,你話比你地in多次,但係呢個 post 已經講出傳媒,起校長底。你忘記左簡介會校長講,有個考一百分既小朋友但一個冇禮貌既家長,個小朋友一樣唔收?  我覺得位可以求,求既意思可以係寫信、訴之以情,响門口等校長,但冇得迫, 比你迫到, 小朋友2nd in 一次,你認為唔可以fail家長分咩?
‹ 上一主題|下一主題