用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [純分享] 我的學習和教學英語路
樓主: 1998Ruby1998
go

[純分享] 我的學習和教學英語路   [複製鏈接]

Thank you for sharing

1998Ruby1998 發表於 17-9-21 23:21
回覆 IloveJJ 的帖子

做文法練習,熟能生巧。英語係我地第二語言,唯一我地可以比外國人更好嘅就係文法。

唯一可以比外國人更好的就是文法

.xxxxcccc

如果以為學文法一定以外語形式的文法分析和規條學習,文法練習,是個誤會。

如果以為外國人幼年時無乜文法分析和練習,便以為他們文法未必夠我地好,又是個誤會。

如果這是真,香港人閒閒地以外語形式學20年文法,練習20年,我們普遍文法會好過普遍英國人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

我嘅意思係,論詞彙、句式,我地好難做到外國人水平,畢竟唔係我地母語,又冇語境。但係文法,我地係絕對可以做到高水平。
至於文法未必夠我地好,一半一半。佢地可以做得正確,卻不會解釋。我理解嘅「好文法」係用得到,也解釋到。

Covenant2017 發表於 17-9-22 07:09
以你的方法學習英文,永遠難登大雅之堂,我孩子七八歲時,英文聼講讀寫已超越香港一般大學畢業生,也超越大 ...

不如講吓你的方法?作參考

1998Ruby1998 發表於 17-9-21 18:39
(多謝 little_yolky 和 wan_sosin 的催谷,否則我的分享恐怕要等到十月 )
也許我真的有那麼丁點兒 ...

謝謝分享!

對那句 “教你PAST TENSE, 你可以寫很多故事” 有深印象。

好奇,你在壇內透露現在英國唸書,又幫不少香港孩子補習。是用SKYPE 嗎?!

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 02:26
回覆 shadeslayer 的帖子

我嘅意思係,論詞彙、句式,我地好難做到外國人水平,畢竟唔係我地母語,又冇語 ...

咁我不同意你的理解。

老師就要解。普通人不用。何況,好多時無得解的。

運用英文時文法正確,就是好文法,就輕易拿5**, A*,7。

因為不懂解,你能叫英文拿 5**, A*,7 的人文法不好嗎?

shadeslayer 發表於 17-9-22 07:50

咁我不同意你的理解。

好犀利dse 5**, AL A*, IB 7 ,Ielts ?

又令我想起bbc 套 documentary are we tough enough,中國人教西人成績竟然是好d

回覆樓主:

一直欣賞你的分享,孩子下星期出發去英國,有跟住你的清單執行李。回歸主題,樓主分享我覺得最重要一點是興趣,孩子有興趣自会找方法,会進步,我相信net teacher和 IS 老師不会刻意改孩子寫同講時英文文法,就是不想嚇退孩子,如下下被人話錯錯錯,都無心機啦。你做的就是學語文要四多:多讀,多寫,多聽,多講,继續努力和分享

MrBeast 發表於 17-9-22 08:16
又令我想起bbc 套 documentary are we tough enough,中國人教西人成績竟然是好d

唔使 documentary, 中國/韓國/日本人教大部分其他人種,尤其教一些硬智識科,操練的科,一般成績也會較好。

retriever 發表於 17-9-22 07:42
謝謝分享!

對那句 “教你PAST TENSE, 你可以寫很多故事” 有深印象。

你咁心水清嘅

poonseelai 發表於 17-9-22 08:51
一直欣賞你的分享,孩子下星期出發去英國,有跟住你的清單執行李。回歸主題,樓主分享我覺得最重要一點是興 ...

我不喜歡本地教育的其中一樣,就是從小凡事要分對錯,改卷的 inflexibility。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

asweetmom 發表於 17-9-21 23:41
對啊,幼稚園我一點也不介意,但總要有個界限吧,我已經包容到初小完結(只限口語,白紙黑字我是不會容忍yo ...
呢個好奇怪, 我個好屎既阿細叫佢講時佢唔會錯 "you is a girl"呢D, 但做作業就係咁錯, 激到我爆炸, 做錯咗, 我叫佢用口講一次, 佢又話 "you are a girl" 喎!我真係唔知佢發生乜事, 自己個心講一次咪識做囉, 做乜要亂填一通, 要改正又多樣功課。

好多功課, 讀俾佢聽佢就識做, 叫佢自己做佢就做錯晒。

shadeslayer 發表於 17-9-22 09:04
我不喜歡本地教育的其中一樣,就是從小凡事要分對錯,改卷的 inflexibility。
...

曾聽過本地多測墨,原因之一就是可分對錯,用一個準則就可俾分數,作文難用這一套。有朋友孩子答題時寫多了一個形容詞,其餘答案完全正確, 如木門寫了紅色的木門,由於不跟標準答案,無分,父母跟老師討論,爭議一輪都無用

poonseelai 發表於 17-9-22 10:59
曾聽過本地多測墨,原因之一就是可分對錯,用一個準則就可俾分數,作文難用這一套。有朋友孩子答題時寫多 ...

Exactly. 小女小一答英文工作紙,內容係故事形式,她全答 past tense, 得零蛋,我從未担心過。 只不過我唔知點解比佢聽零蛋的理由。

poonseelai 發表於 17-9-22 10:59
曾聽過本地多測墨,原因之一就是可分對錯,用一個準則就可俾分數,作文難用這一套。有朋友孩子答題時寫多 ...
我哋都係咁。舊年有一題閱讀理解, 阿妹寫多個形容詞, 老師話錯, 佢話只可以寫一個詞語, 但題目並無咁寫。

shadeslayer 發表於 17-9-22 11:32

Exactly. 小女小一答英文工作紙,內容係故事形式,她全 ...
我好擔心, 所以我儘量避免呢D錯。今年終於學simple past tense, 佢開心到暈, 因為唔駛再理咩third person singular了, 只要背咗個table, 合埋眼填就得。

Covenant2017 發表於 17-9-22 07:09
以你的方法學習英文,永遠難登大雅之堂,我孩子七八歲時,英文聼講讀寫已超越香港一般大學畢業生,也超越 ...
如果你既小孩係响香港接受教育, 唔係啲ABC、BBC, 咁肯定你哋係刻意訓練到佢母語係英語(香港好多家長都嘗試咁做), 而且, 唔係讀local school。咁同English native的小朋友根本無分別。樓主既教學對象應該係英文為第一外語既小朋友。咁我又可以肯定, 我阿細今年8歲, 佢既中文係會好過你小朋友。我都未駛出動阿大了。你小朋友D中文, 應該都唔可能登大雅之堂。要中英雙語在小時都同時學得好好, 實在要下好多苦功, 唔容易。

要某種語文能登大雅之堂, 就算係母語, 又談何容易。

little_yolky 發表於 17-9-22 10:30
呢個好奇怪, 我個好屎既阿細叫佢講時佢唔會錯 "you is a girl"呢D, 但做作業就係咁錯, 激到我爆炸, 做錯咗, ...

因為自己做要睇題目,唔會仔細睇?
有冇試過叫阿女讀題讀出聲?  會否好啲
‹ 上一主題|下一主題