用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心覺得好大壓力
樓主: begoodtome
go

真心覺得好大壓力   [複製鏈接]

SCboy 發表於 17-9-24 13:50
其實家長又要happy school,又要少功課,又要成績好,是有點不切實際的。學校要happy又要成績好,唯有收成 ...

每年男拔簡介會中,校長好鍾意show一show佢地小一生d英文作文,台下d家長wah wah聲個個驚嘆其小一生水準甚高。家長以為是學校老師教導特別有方,入讀後就可以有如此水準?
我的感覺反而是學校對小一生的要求甚高,相信學校老師沒有魔法,家長要自己發功令學生達標。

直私本身已經收左一班叻學生,又有一班好注重"家教合作"的家長,學校可以吹到自己好happy,好活動教學,成績方面自然有家長操心。

醒目開學勳章 王國長老

SCboy 發表於 17-9-24 13:50
其實家長又要happy school,又要少功課,又要成績好,是有點不切實際的。學校要happy又要成績好,唯有收成 ...

以港同為例,not true
人地谷唔谷我唔知,我識嘅都唔會變態到放學走去谷(學唔同野就有,大把tim)。如果家長心態放學都要谷,唔會留在港同的,因為會覺得學校hea,唔符合自己要求,覺得浪費人生

Charlotte_mom 發表於 17-9-24 11:16
經驗所見,往往最失望最覺得唔甘心的家長,係覺得自己仔女都好叻丫、好聰明丫!只係輸在無學野/無讀名幼, ...

版主好少講得咁盡,小心整爛玻璃心啊!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

del.

Dear-Valerie 發表於 17-9-24 13:09
回覆 siumicmic 的帖子

HKUGA and CKY這些大把人爭的相對happy schs... 真係唔谷點入... ...

CKY......如果讀完10年中小學,學校話唔俾你小朋友繼續去讀IBDP,咁happy多十年又可以點呢?

所謂全民IB,只係全民有得讀,唔代表全民有得考。

MrBeast    發表於 17-9-25 08:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

del.

hkpapa852 發表於 17-9-24 14:21
係囉~我睇完都
(但係絕對有道理嘅)

係咪受咗咩刺激~?

Charlotte_mom 發表於 17-9-24 11:16
經驗所見,往往最失望最覺得唔甘心的家長,係覺得自己仔女都好叻丫、好聰明丫!只係輸在無學野/無讀名幼, ...

hkpapa852 發表於 17-9-24 14:39
CKY......如果讀完10年中小學,學校話唔俾你小朋友繼續去讀IBDP,咁happy多十年又可以點呢?

所謂全民IB ...

其實揀得CKY,都係遠離local school 條路,向IS條路走。
CKY happy 完,唔考IB考DSE?我以為CKY一定有IB考。考得好唔好是另外一個問題。

醒目開學勳章 王國長老

襯玻璃心家長未出場,費事陣間話我玩針對

回覆樓主

仲有好多同學家長扮無谷,但又係d補習班撞到佢地,又成日問著你學乜學乜,對住d怪獸同學家長先大壓力

begoodtome 發表於 17-9-24 10:39
我係唔贊成讀happy sch.(不喜勿插,只係我個人睇法)我個人認為讀happy sch係愉快3年,但眼見好多升上小 ...

成日有壓力,輕鬆D

SCboy 發表於 17-9-24 15:34
其實揀得CKY,都係遠離local school 條路,向IS條路走。
CKY happy 完,唔考IB考DSE?我以為CKY一定有IB考 ...

要IGCSE minimum 有3Bs and 3Cs 才可讀 IBDP。

但我認同版主講的野,因身邊真係唔小呢類家長!

版主說得好!「機會是留給有準備的人」這句話不是一個口號!如何準備,是另一回事。有人外補,有人自家教。各式其式,無話邊種好過邊種,邊種又會怪獸個邊一種。自己知道自己做緊咩就係。硬說別人讀名幼自己輸名氣對整個情況是沒有幫助的。

SCboy 發表於 17-9-24 15:34
CKY happy 完,唔考IB考DSE?我以為CKY一定有IB考 ...

CKY無DSE, IGCSE成績唔達標係只能讀IB Cert, 呢個資格只能升讀海外銜接大學既課程,係香港能否升讀AD/HD,都係疑問。

hkpapa852 發表於 17-9-24 19:37
CKY無DSE, IGCSE成績唔達標係只能讀IB Cert, 呢個資格只能升讀海外銜接大學既課程,係香港能否升讀AD/HD ...

即係另類勸退? ~~~

hkpapa852 發表於 17-9-24 19:37
CKY無DSE, IGCSE成績唔達標係只能讀IB Cert, 呢個資格只能升讀海外銜接大學既課程,係香港能否升讀AD/HD ...

我仔表姐讀緊cky, 中學一D都不輕鬆㗎,她仲有去補習,其實只是初小時happy咋。

adriantai 發表於 17-9-22 11:14
吾少人覺得讀津校浪費左子女,二缐津校就前途盡毀

老實講,得果15分,比得起錢唔通坐以待斃?一陣派到寶校喊都無謂

回覆 SCboy 的帖子

說得太好!
‹ 上一主題|下一主題