用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心覺得好大壓力
go

真心覺得好大壓力   [複製鏈接]

小朋友15分,預左唔會抽到,只好努力準備考直私。朋友上年個細b考直私0 offer,本身都係由佢唔谷,抽到第n志願,好在111揀間地區2線扣入返。佢話,如果你可以,考返一張半張cert旁下身……由呢句開始,我本身堅持只靠私幼加自己身教,忽然動搖係咪要cher佢考乜乜物物。我覺得好大壓力T.T
   11    0    0    0

begoodtome 發表於 17-9-21 13:28
小朋友15分,預左唔會抽到,只好努力準備考直私。朋友上年個細b考直私0 offer,本身都係由佢唔谷,抽到第n ...

如果依家k3 就順其自然
叫佢做番好基本野就算

依家谷最多對叩門有幫助

小朋友15分,預左唔會抽到,只好努力準備考直私。朋友上年個細b考直私0 offer,本身都係由佢唔谷,抽到第n ...
最慘係 chur 完, 努力完... 都唔代表一定有直私 offer!!

到頭來又會諗...... 咁辛苦為乜???  

我都覺得壓力好大 我仔到in五間都reject 我仔又吾係名幼 證書又無 真係好難同人競爭 我來緊仲有6間要in 已經覺得自己俾小朋友好大壓力 雖然佢吾知做乜 不過我每次都會話佢聽要面試 叫佢盡自己努力 吾得都無辦法

回覆樓主

相信證書是對官津叩門有幫助,但證書對考直私冇太大影響。我認識一個小孩,中意欺負幼稚園同學,但她三年幼稚園學了18般武藝,考了所有証書旁身,直私 offer一至兩間, 但叩門結果理想。

fanay 發表於 17-9-21 13:56
我都覺得壓力好大 我仔到in五間都reject 我仔又吾係名幼 證書又無 真係好難同人競爭 我來緊仲有6間要in 已 ...

最尾果句"唔得都無辦法",個人認為都係少D講可能好D,小朋友純真D好D。繼續加油!!!

mcl203 發表於 17-9-21 14:02
最尾果句"唔得都無辦法",個人認為都係少D講可能好D,小朋友純真D好D。繼續加油!!!
...

甘我當然無同小朋友講呢句 不過我有講佢來緊要面試搵小學 叫佢加油 果句我只係同樓主講盡力就算啦

回覆樓主:

其實每次in,小朋友都開心,佢應該無壓力。反而全收reject我有D唔開心,預咗到最後一間offer都無。

lulumelody 發表於 17-9-21 14:31
其實每次in,小朋友都開心,佢應該無壓力。反而全收reject我有D唔開心,預咗到最後一間offer都無。
...

係呀,我小朋友都應該無咩壓力,佢覺得interview好玩。收reject無同佢講,只係大人好大壓力。

我上年同你情况差唔多,煎熬咗成年,
現在可能先係啱啱開始,

考完各直私1st in,交完自行,就等二面同自行消息,
如有二面,又要等消息,自行唔得,再填表大抽獎,再等,
有啲或者仲有三面,有啲學校有第二輪報名,可能又要再in,
如果係waiting,當然又要wait,
到六月,大抽獎派彩後,又到等音樂椅轉,

隔離音樂椅個帖有人今日先收call,
盡量諗辨法令自己放鬆啲啦,
可能要捱到明年今日……

努力!放鬆!再加油!

siumicmic 發表於 17-9-21 14:55
現在可能先係啱啱開始,

真係諗起都頭痛!

回覆樓主

上年0-0-0 都叩到

但無咩特別既cert

小朋友有上下跳舞班 參加一兩次表演甘

另她在學校連續兩年都是優異生獎

學校既cert 仲有用

anniellm 發表於 17-9-21 14:37
係呀,我小朋友都應該無咩壓力,佢覺得interview好玩。收reject無同佢講,只係大人好大壓力。
...
same here............小朋友好enjoy interview, 仲叫我報十間比佢in, 暫時已收了兩間reject, 已經忍唔住大哭咗一場, 之後個D唔知點頂, 已作最壞打算全炒, 到時可能被ject到盲目~~~~~~~堅大壓力, 但我自己受好了, 唔想小朋友一齊受, 佢唔問我都唔會提~(不過通常佢地in完就忘記得一乾二淨, 哈哈)

tommyxsarah 發表於 17-9-21 15:08
上年0-0-0 都叩到

但無咩特別既cert

學校cert極難拎……

放鬆d啦!今年我仔都係咩都無只讀私幼都叩到四間,始終讀私幼語言會優勝d!唔洗咁大壓力,由佢開心輕鬆讀埋個幼稚園啦!上到小學就真係唔可以輕鬆啦!

點會有小朋友會覺得面試好玩?唔會架!大人去面試都唔會覺得好玩啦!只係為左可入讀該校,才全力以赴去面試。

siumicmic 發表於 17-9-21 14:55
現在可能先係啱啱開始,
今日仲派CALL既學校,我覺得真係自私及勞民傷財...收少一個有幾閒,人地學校行政做咗咁多野...啲書本校服可能變垃圾...

醒目開學勳章 王國長老

BERNICEJUNE 發表於 17-9-21 16:17
點會有小朋友會覺得面試好玩?唔會架!大人去面試都唔會覺得好玩啦!只係為左可入讀該校,才全力以赴去面試 ...

都唔同!大人面試有集體遊戲嗎?除非小朋友異常識唸,否則家長唔提住提住,小朋友鬼知咩叫認真應付面試咩,壓力來自家長吧了

樓主小朋友好似係k2?
如果係,其實仲有好多時間預備。
另外蛇年情況其實會樂觀好多,只計本地出生率都少過龍好多

keep-calm 發表於 17-9-21 17:13
樓主小朋友好似係k2?
如果係,其實仲有好多時間預備。
另外蛇年情況其實會樂觀好多,只計本地出生率都少過 ...

係,但同班同學有3分1係上年細b,。大圍出生數字上係少左,但實際上有3分1係舊年既小朋友同我地爭
‹ 上一主題|下一主題