用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心覺得好大壓力
樓主: begoodtome
go

真心覺得好大壓力   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-22 11:53
直私"一定"靈活?

除咗"收費"同"直升條件"可靈活變動, 其它嘢..... 有時係家長諗多咗/美化咗  
有時又唔可以怪晒家長,好多時係入學講座,校長講到間學校天上有地下無,咁就中晒毒囉

adriantai 發表於 17-9-22 16:14
係學校角度都係可疑人物
咁學校有人留意到,都證明間學校細心吖~
我去咗好多間,得呢間有人問我乍喎~

siumicmic 發表於 17-9-22 16:25
咁學校有人留意到,都證明間學校細心吖~
我去咗好多間,得呢間有人問我乍喎~

對(emoji)

mcl203 發表於 17-9-22 15:54
分享個貼士去了解本區學校既特質,走去該區學界游泳或田徑比賽,一次過可以睇晒一半或全部學校,唔使一間 ...

都係好辨法喎~

直私官津夾埋我去咗成三、四十間(睇埋跨區,預咗叩門),
辛苦到呢~

每年都有好多人面對呢種壓力的, 不是唯一一個.

唉!昨天同呀仔去面試,見完後呀仔話好難唔識...我都好擔心
攪到我都壓力..見到期他小朋友真係好勁....其賨直資都好難入

今年確實考學術深咗,我囡好多唔識。🙈

begoodtome 發表於 17-9-21 13:28
小朋友15分,預左唔會抽到,只好努力準備考直私。朋友上年個細b考直私0 offer,本身都係由佢唔谷,抽到第n ...

無cert 揮手~
其實無cert 係咪等於佢能力就會比其他人差?
我又唔覺自己小朋友比其他小朋友差, 起碼有問有答,學校表現都ok, 既然學校要interview 即係睇佢地臨場表現啦, 臨場係幾年黎日積月累嘅,臨急臨忙考幾張cert 都無用,好大壓力...我都明,但唔好因為咁而懷疑自己小朋友能力呀~ 加油!!!

eeyorepigpig 發表於 17-9-22 12:59
大家一齊加油吧!
其實佢地已經好叻,四五歲人仔要自己去面試,比著我都未必得,所以唔想再比壓力小朋友了 ...

係,見佢地一日in 兩場, 攰到面都青埋,心入面戥佢覺得好辛苦...
幾歲人啫,做乜要為讀間小學咁辛苦? 有一刻諗過唔好再同佢in 學校,但唔in 抽獎入寶校點算? 唯有再減少d 唔適合嘅學校,考少2間

Penipony 發表於 17-9-22 11:06
讀龍幼真係好好多啊!德望暑假已經知入得番與否,我識得一班手執德望offer,跟住only報3幾間神校就收工... ...

真係識人讀德望?德幼生好似唔參加得大抽獎喎!(emoji)(emoji)。

今年面試,陪跑感覺好強,呀仔讀happy school.平時我又好小谷佢,自行又得15分,又係陪跑,希望呀仔運氣好,要靠大抽獎
呢個遊戲一d都不好玩,希望快d完結

jason1978 發表於 17-9-23 20:02
真係識人讀德望?德幼生好似唔參加得大抽獎喎!(emoji)(emoji)。
佢地拎住德望報dgjs,如果dgjs得左,一定去!到時再睇dgjs policy係點。 我自己小朋友本身唔係gh嘅、係附近屋苑 加 學琴班識嘅家長黎嘅。

回覆樓主:

其實熱門學校的申請數目及學位數目,比例在30:1至50:1之間,換言之,你要肯定自己小朋友100個人裡面,最小優勝過90個,才有機會得到offer, 所以無offer先係常態

bvlswsp 發表於 17-9-23 21:18
其實熱門學校的申請數目及學位數目,比例在30:1至50:1之間,換言之,你要肯定自己小朋友100個人裡面,最 ...

講得太對!因此不需要咁大壓力。試想下係自己去見工,幾千人爭,你都會覺得自己無被錄取好正常

hkpapa852 發表於 17-9-22 11:53
直私"一定"靈活?

除咗"收費"同"直升條件"可靈活變動, 其它嘢..... 有時係家長諗多咗/美化咗  

但可以話,如果2線私/直,如坐落係中學網較好的區域,係有利可圖,贊同嗎?

begoodtome 發表於 17-9-21 13:28
小朋友15分,預左唔會抽到,只好努力準備考直私。朋友上年個細b考直私0 offer,本身都係由佢唔谷,抽到第n ...

恕我直言,壓力大係因為你付出比人少,但又希望有回報,甚至比人高!因為我自己上年曾經都係呢種人,所以完全明白你感受~

"還小朋友愉快童年"呢d口號係人都識講,但作為家長,你一定要清楚知道,喺香港教育制度下,呢句說話既代價就係入地區寶校,這就是現實!你願意接受現實嗎?

我估你既答案是否定的(otherwise都唔會開post),所以由今日開始要改變教學方針,雖然唔知係咪正確,但喺香港要考入一線學校,除非小朋友天生異品骨格精奇,否則家長冇可能唔發過功!

小一派位並非終點站,大把名小年年都有插班,只要唔放棄,小朋友一定可以按能力入到合適得既學校!

cloudcloudrobot 發表於 17-9-22 16:17
有時又唔可以怪晒家長,好多時係入學講座,校長講到間學校天上有地下無,咁就中晒毒囉 ...

津校開放日,咪又係令人中毒⋯⋯

回覆 eeyorepigpig 的帖子

我現在都和你一樣經歷, 不停的面試, 不停的REJECT.
好似不斷要証明俾你睇, 你個小朋友係唔得既, 你仲唔死心!
小一派位唔公平到, 要折磨小朋友和家長到幾時.

eeyorepigpig 發表於 17-9-21 15:15
same here............小朋友好enjoy interview, 仲叫我報十間比佢in, 暫時已收了兩間reject, 已經忍唔住大 ...

回想上年,我仔都好喜歡interview , 每次出來都好開心,interview result我都好滿意,今年升咗小一了,大家加油啊!

回覆樓主:

壓力大因為家長心態係非入到某些學校不可.
‹ 上一主題|下一主題