用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心覺得好大壓力
樓主: begoodtome
go

真心覺得好大壓力   [複製鏈接]

回覆樓主

應該係津校傳統, 直資私校比較靈活....但要比錢(emoji)

cl919 發表於 17-9-22 11:27
其實有無硏究過好多官津成積好過c校直G? 莫非人考我考,考到既就係好野(emoji)
...

我都覺得某津校好好,但抽獎呢個遊戲,我冇把握玩。我可以搬屋,但,一定入到嗎?15分,機會甚低,既然冇把握,我唔會守株待兔。政府俾我既選擇只有直私。或者,我係為唔甘心入寶校而準備

begoodtome 發表於 17-9-22 11:43
我都覺得某津校好好,但抽獎呢個遊戲,我冇把握玩。我可以搬屋,但,一定入到嗎?15分,機會甚低,既然冇 ...

考一定要考,直私只係為防入寶校既「保險線」。考到go ng go, 重要考慮大抽獎結果,屋企有幾多個小朋友等等

adriantai 發表於 17-9-22 11:32
津校死板 直私靈活
直私"一定"靈活?

除咗"收費"同"直升條件"可靈活變動, 其它嘢..... 有時係家長諗多咗/美化咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Penipony 發表於 17-9-22 11:06
讀龍幼真係好好多啊!德望暑假已經知入得番與否,我識得一班手執德望offer,跟住only報3幾間神校就收工... ...

我朋友個囡K2已經要好努力咁show 到自己能力
不過最後都沒有offer

hkpapa852 發表於 17-9-22 11:53
直私"一定"靈活?

除咗"收費"同"直升條件"可靈活變動, 其它嘢..... 有時係家長諗多咗/美化咗  
其實唔係有好多直私值得考....

hkpapa852 發表於 17-9-22 11:53
直私"一定"靈活?

如果個個都入到適合自己細路又教學靈活有啟發性的理想津校,就唔洗花咁多時間研究其他唔係理想或要比錢的直私

pbhe 發表於 17-9-22 12:05
如果個個都入到適合自己細路又教學靈活有啟發性的理想津校,就唔洗花咁多時間研究其他唔係理想或要比錢的 ...
教學靈活有啟發性的理想津校

如果有呢D要求, 我會認為家長有點離地...... 現實上, 唔好講官津小學, 直資/私立可以做到既, 都......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-22 08:44
其實你有冇認真諗過想小朋友讀咩學校? 同埋區內有咩學校較合水心呢?

每年最後至少有70%小朋友係官津小學讀 ...

30%直私當中亦唔夠一半係質素高既学校.......
不過部份人仲会懷住"俾錢既野一定好過免費"既心態選学校。

pbhe 發表於 17-9-22 12:05
如果個個都入到適合自己細路又教學靈活有啟發性的理想津校,就唔洗花咁多時間研究其他唔係理想或要比錢的 ...

咁又係,有d津校真係流流哋(emoji)

回覆樓主

一方面家長要了解下小朋友適合咩類型學校
另一方面都要家長了解下學校教學方向模式,同自己夾唔夾

但其實真係有唔少家長人云亦云,人地話好呀,乜乜50小學排行榜呢d,唔多唔少都會影響家長既選擇

Soundervolt 發表於 17-9-22 12:08
不過部份人仲会懷住"俾錢既野一定好過免費"既心態選学校。 : ...

Exactly what I want to say

Cocc 發表於 17-9-22 11:28
回覆 eeyorepigpig 的帖子

完全明白你的感受,第一次面試in家長,我同先生緊張到不得了,更何況小朋友,每次同 ...

大家一齊加油吧!
其實佢地已經好叻,四五歲人仔要自己去面試,比著我都未必得,所以唔想再比壓力小朋友了!

begoodtome 發表於 17-9-22 11:43
我都覺得某津校好好,但抽獎呢個遊戲,我冇把握玩。我可以搬屋,但,一定入到嗎?15分,機會甚低,既然冇 ...

要搬屋先諗抽証明你對好津校定義好高

Soundervolt 發表於 17-9-22 12:08
不過部份人仲会懷住"俾錢既野一定好過免費"既心態選学校。 : ...
講得好好, 家長自己嘅心理關口先係真正考驗

begoodtome 發表於 17-9-22 11:39
多謝你回覆。我都有爬過你寫既post. 點可以選擇適合既學校,我都要間間去睇。但啲開放日,簡介會,啲飛仲 ...
唔一定要去開放日,只要放學時去學校門口睇吓,都可以了解多啲間學校,
開放日一定會化好先俾人睇,放學時先係真面目。

留意吓的小朋友係咩類型,係唔係你希望自己小朋友會成為嘅類型,
老師同學生、家長有無傾談,內容係講啲乜,
老師態度如何?
接放學嘅人係家長,還是家傭?邊類多啲?咩類型嘅家長?

仲有好多好多……

我去過一間印象好深,係地區頂熱學校,
有位教職員在門口同一位小朋友傾談完,主動走嚟好友善咁問我有咩可以幫忙,我同佢傾咗兩句就離開,都唔想阻佢太耐。
後來上網才知嗰位係副校長。

呢啲就一定係唔錯嘅學校啦~

siumicmic 發表於 17-9-22 15:28
唔一定要去開放日,只要放學時去學校門口睇吓,都可以了解多啲間學校,
開放日一定會化好先俾人睇,放學 ...

小心拐子佬/婆:dadday:

siumicmic 發表於 17-9-22 15:28
開放日一定會化好先俾人睇,放學 ...

分享個貼士去了解本區學校既特質,走去該區學界游泳或田徑比賽,一次過可以睇晒一半或全部學校,唔使一間間去~~~

adriantai 發表於 17-9-22 15:52
小心拐子佬/婆:dadday:
我推住BB車,帶住細妹嗰喎~~

siumicmic 發表於 17-9-22 16:06
我推住BB車,帶住細妹嗰喎~~

係學校角度都係可疑人物
‹ 上一主題|下一主題