用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心覺得好大壓力
樓主: begoodtome
go

真心覺得好大壓力   [複製鏈接]

siumicmic 發表於 17-9-21 14:55
我上年同你情况差唔多,煎熬咗成年,
現在可能先係啱啱開始,
今日先收CALL?! 真係人都癲....

回覆樓主:

如果自行階段,選擇冇去过学校开放日果間,会有影響嗎?

其實學校reject,唔代表小朋友唔叻,只係佢嘅才華未被面試當刻爆發出來呢。
家長此時更加要鼓勵小朋友,多陪伴佢地渡過呢個關口,希望小朋友日後回望都記得曾經有爸媽一齊努力面對呢段日子,正面影響佢地面對人生很多難關呢!

大家一齊努力吧!  我也預左面試全炒呢。

eeyorepigpig 發表於 17-9-21 15:15
same here............小朋友好enjoy interview, 仲叫我報十間比佢in, 暫時已收了兩間reject, 已經忍唔住大 ...

我仔都好鍾意interview,佢話好好玩好開心,係我自己擔心咋嘛

begoodtome 發表於 17-9-21 18:30
係,但同班同學有3分1係上年細b,。大圍出生數字上係少左,但實際上有3分1係舊年既小朋友同我地爭
...

其實年尾B等一年做超大b年年都有。教育署有個k1-3各級人數統計,個數字應該會令你安心少少。另外知道有人會喺K2轉龍幼。

放鬆D 至於證書 何謂有用 我只有一項興趣就係劍橋英文 從PG升班到宜家讀梗Level 3 如果我角度其實學乜都好 學校係想睇一個興趣妳到底學佐幾耐 時間才是恆心 乜都學又唔夠時間長其實無咩作用

我小朋友都私校 其實我當初好擔心直資會無offer 好擔心要讀津校
宜家我霖法係如果無心儀直資收 我會俾小朋友讀津校一年睇睇情況
如果距開心又無問題的話就繼續 如果都係跟唔到咪再小二插班
有D細B我覺得好著數 可以第二年再玩小一直資或者又可以小二插班

回覆 BERNICEJUNE 的帖子

我小朋友包括吖仔D同學個個面試完出離都係開心又大笑距地話好好玩
我仔話上一陣堂就係玩玩具

begoodtome 發表於 17-9-21 13:28
小朋友15分,預左唔會抽到,只好努力準備考直私。朋友上年個細b考直私0 offer,本身都係由佢唔谷,抽到第n ...
其實你有冇認真諗過想小朋友讀咩學校? 同埋區內有咩學校較合水心呢?

每年最後至少有70%小朋友係官津小學讀書, 係咪一定要自己小朋友成為個不足30%既人先得呢?

如果唔係, 其實真係無乜必要催谷, 亦唔會有太多壓力.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-22 08:44
其實你有冇認真諗過想小朋友讀咩學校? 同埋區內有咩學校較合水心呢?

每年最後至少有70%小朋友係官津小學讀 ...

網上資訊發達,越來越神化直資私校既無所不能~~~

無錯,成件事係大壓力! 抗壓能力係人生的課題,不止做家長先要面對。加油

Charlotte_mom 發表於 17-9-21 16:47
都唔同!大人面試有集體遊戲嗎?除非小朋友異常識唸,否則家長唔提住提住,小朋友鬼知咩叫認真應付面試咩 ...

小朋友表示港同個面試好好玩
另外觀察所見
有1個男仔in完王錦輝話想繼續去多幾個班房再玩

begoodtome 發表於 17-9-21 13:28
小朋友15分,預左唔會抽到,只好努力準備考直私。朋友上年個細b考直私0 offer,本身都係由佢唔谷,抽到第n ...
讀龍幼真係好好多啊!德望暑假已經知入得番與否,我識得一班手執德望offer,跟住only報3幾間神校就收工...跟手抽埋神津,好relax咁有就有無就無....

吾少人覺得讀津校浪費左子女,二缐津校就前途盡毀

adriantai 發表於 17-9-22 11:14
吾少人覺得讀津校浪費左子女,二缐津校就前途盡毀
俾錢讀二線直資/私立, 可能會好似周瑜咁: 賠了夫人又折兵
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-22 11:17
俾錢讀二線直資/私立, 可能會好似周瑜咁: 賠了夫人又折兵

其實有無硏究過好多官津成積好過c校直G? 莫非人考我考,考到既就係好野(emoji)

回覆 eeyorepigpig 的帖子

完全明白你的感受,第一次面試in家長,我同先生緊張到不得了,更何況小朋友,每次同小小朋友面試,我感到小小耐疚,因為要他咁辛苦,我也不忍心.......所以我盡量不給他壓力,做好自己.
加油!

諗唔諗都未必消除壓力, 我會選擇唔諗!!

cl919 發表於 17-9-22 11:27
其實有無硏究過好多官津成積好過c校直G? 莫非人考我考,考到既就係好野(emoji)
...

津校死板 直私靈活

多謝你回覆。我都有爬過你寫既post. 點可以選擇適合既學校,我都要間間去睇。但啲開放日,簡介會,啲飛仲難拎過國際巨星演唱會。現階段只能爬學校網,bk,教育局等等知道多啲……
‹ 上一主題|下一主題