用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心覺得好大壓力
樓主: begoodtome
go

真心覺得好大壓力   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-26 15:19
CKY只有幾屆畢業生, 但國際學校有IB Cert畢業既學生, 唔只幾屆..... 想以IB Cert升讀degree..... 恐伯要搵 ...

我指外國大學,已改
你對ib cert 出路咁有興趣,去國際版出帖:)
我情願揀btec, skilled base 。 因為igcse 已經係淺,出了力也考吾好,要接受現實

woyj 發表於 17-9-26 15:26
我指外國大學,已改

其實我重點係想講, 坊間不少所謂全民讀IBDP的學校, 其實最後唔一定會俾所有學生考IBDP, CKY如是, 大部份國際學校(如ESF)如是.

而且讀得呢類學校, 預咗要留埋彈藥, 日後一定要出國留學.

想入番本地讀大學? 成績要有番咁上下 (IBDP起碼34/35分)

之前話個 GCE-AL要至少4-5科A*, 應該係入醫科要求先真, 攪錯了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 15:32
其實我重點係想講, 坊間不少所謂全民讀IBDP的學校, 其實最後唔一定會俾所有學生考IBDP, CKY如是, 大部份國 ...

我反而覺得吾俾考ibdp 係好事,學生重新審視自己能力,研究出路問題。吾緊要,各有睇法
另外,分享吓1LoveAA2017 係國際版對happy school 精確既見解: happy school 也注重學習,不是只一味happy :)

你寫gce A level 4 /5A*? 快些删除啦, e 個成績牛劍去入到

woyj 發表於 17-9-26 16:11

我反而覺得吾俾考ibdp 係好事,學生重新審視自己能力,研究出 ...
其實何謂Happy School, 唔同人亦有唔同見解.

你地幾位本身同一間學校, 想法相近亦好正常.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 16:15
其實何謂Happy School, 唔同人亦有唔同見解.

你地幾位本身同一間學校, 想法相近亦好正常.

我想你搞錯了,我未見過佢係ek 出現過……何以見得是同校?
你快D改番AL 條件啦,咪嚇親人

回覆樓主

我都覺得好大壓力...同路人一起加油

回覆 SCboy 的帖子

是真的又傳統, 又高質的HAPPY SCHOOL

出國留學要佰幾二佰萬, 要留些彈藥, 不要那麼快在香港用完.

AndrewHo_FB 發表於 17-9-28 20:22
出國留學要佰幾二佰萬, 要留些彈藥, 不要那麼快在香港用完.

我太太問我仔仔weekend想去邊度玩。。。
。。。我仔仔說去interview呀。。。

雖然搞笑,但是總算我們給到仔仔0壓力,其實小朋友比我們更慘呀,所以我們一定要頂住,平常心。。。

真道、優才、港同衰曬。。。聖保羅男女未放榜,估計也很難,還有蘇浙10月7。。。

14區15分交表滬江。。。最壞打算要大抽獎已經有心裏準備。

各位阿爸阿媽加油呀!正能量來了!
‹ 上一主題|下一主題