用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解佢14 16 網推愛官唔推北官??
樓主: hohoho888
go

點解佢14 16 網推愛官唔推北官?? [複製鏈接]

hohoho888 發表於 17-9-22 10:00
係??
幾時開始做愛官校長嫁?

上年9月起

hohoho888    發表於 17-9-22 10:39

hohoho888 發表於 17-9-22 10:03
假設14網今年都有借愛官位
乙二想 set 保險線選北官定愛官好呢?

其實兩間都應放乙一,乙二中的機會極低

hohoho888 發表於 17-9-22 10:03
假設14網今年都有借愛官位
乙二想 set 保險線選北官定愛官好呢?

乙二放滬江係唔係冇機會呢?

blueaqua 發表於 17-9-22 10:42

唔排第一抽中既機會應該係零

hkpapa852 發表於 17-9-21 11:01
北角區, 一路都係福建人地頭, 多國內人好正常.

好多福建人係地膽黎架,但北官,似乎幾多新香港人~

dreamdream081 發表於 17-9-22 10:37
不正確,應是李陞小學,您可google確認下。
原來又轉左校長, 呢個16年先黎, 先前果個榮休左

blueaqua 發表於 17-9-22 10:42

(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 WingsBobo 的帖子

李陛小學16/17年調過來, 多咗好多活動

dreamdream081 發表於 17-9-22 10:38
其實兩間都應放乙一,乙二中的機會極低

俾個參考大家,我係兔B家長,14網乙2中愛官。

回覆 choicc 的帖子

愛官換左校長後, 好似多左活動, 校長九月的話都提過唔少, 可睇下:

各位親愛的家長及同學:

校長的話:開學感言

大家好!暑期轉眼過去,新學年帶來新開始。本年度,學校開辦30班,每級各有五班,加上教育局投放更多資源,無論學生及老師的人數都比以往多,59位老師、7位教學助理及七百多位學生。因此,學校在暑假期間進行了多項改善工程及措施,為師生提供更佳的環境,包括:鋪設全校無線網絡WIFI900、設置TAP & GO電子系統、擴建教員室和教員休息室、在三樓加設「音樂天地」、增設10台健身單車、地下增設自然保育中心、更換課室及禮堂音響器材等等。

教育局局長楊潤雄太平紳士於開學前致函各小學老師及校長,強調面對廿一世紀,學校課程亦需與時並進,知識、技能及態度的培育應配合校本和學生需要,促進學生全人發展。學校自去年開始着力推動老師運用各種創新學習的學習活動,如合作學習、翻轉課堂、綜合和應用知識與技能的教學活動等,以學生為主體,加強學生的學習興趣及效能,讓學生手腦並用,提升學習興趣,亦與不少中學及專業機構合作,發展科技教育(STEM)。今年各科將會推出許多饒有趣味的電子學習平台,讓學生根據自己的進度學習,提倡自主學習,鞏固所學。

此外,學校關注學生的身心發展,致力協助學生養成健康的生活習慣,熱愛運動,飲食均衡。上年度,學校邀請N B A中鋒簡達到訪本校,為百多位熱愛運動的體育小精英示範球技及打氣,又邀請三位香港精英運動員,包括游泳健將施幸余小姐、拯溺賽代表袁啟禮先生、單車代表何兆麟先生到訪,與學生分享他們刻苦訓練的成長過程,勉勵學生要勇於面對困難,追求理想。本年度,體育科更獲中國香港體適能總會及康樂及文化事務署邀請,參加了「賽馬會學童Keep fit方程式」及「我智Fit」健體計劃,又推出更多元化的校隊及興趣班,務求每位學生都能享受運動的樂趣。為了鼓勵學生能持續發展自己的終身興趣,學校更為繼續參加校隊的舊隊員提供了資助。此外,學校參加了至營校園認證計劃,向學生、家長推廣健康的生活模式。六年級學生會以現場分份的形式享用午膳,除了食物美味外,更能響應環保,減少廚餘。開學初,家教會更獲惜食堂送出數百罐曲奇,贈予本校幾百個家庭,不單能珍惜食物,更是送上暖意與關懷。

毫無疑問,學校在人事上、設施上及措施上都有不少改變。然而,我們會繼續秉承辦學宗旨,培養同學「敬遜思敏」的良好品德,得到家長教師會的大力支持下,全體教職員繼續努力,一起實踐教育理想,為孩子的未來而努力。

meee 發表於 17-10-10 22:52
俾個參考大家,我係兔B家長,14網乙2中愛官。

請問你甲一二三乙一二三填邊間?

kcbird 發表於 17-10-10 23:10
回覆 choicc 的帖子

愛官換左校長後, 好似多左活動, 校長九月的話都提過唔少, 可睇下:

係囉, 請NBA 咁攪笑
學校主力發展籃球?

hohoho888 發表於 17-9-21 10:09
趙榮德:精選全港小學88間
http://www.sundaykiss.com/%e5%b0%88%e6%ac%84/%e8%b6%99%e6%a6%ae%e5%be%b7%ef ...

佢選校準則係用自行世襲超收生多少來做指示,非常唔科學

晴晴小B 發表於 17-10-12 03:39
佢選校準則係用自行世襲超收生多少來做指示,非常唔科學

應該唔係咁簡單,唔係14網舊年自行超收最多既太古小學又無上榜

happypapapa 發表於 17-10-12 06:41
應該唔係咁簡單,唔係14網舊年自行超收最多既太古小學又無上榜

可能因為佢用左啲陳年舊資料

晴晴小B 發表於 17-10-12 08:08
可能因為佢用左啲陳年舊資料
其實.... 佢可能連有間叫"太古小學"既學校都可能唔知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-12 08:38
其實.... 佢可能連有間叫"太古小學"既學校都可能唔知

其實我覺得趙sir啲選校策略真係好流,但啲報紙偏要成日訪問佢,搞到歪理變真理

晴晴小B 發表於 17-10-12 08:48
其實我覺得趙sir啲選校策略真係好流,但啲報紙偏要成日訪問佢,搞到歪理變真理
...
只能夠話, 依家D記者係更流..... 你都見, 之前會員轉載D報導, 錯漏又幾多?

真係好似要懷舊玩Photo Hunt咁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

早期佢話愛官係隱世好學校,其中一個原因係千禧學校,冇舊生分。但原來前身係渣華道官立小學,有舊生分。
不過,亦令我開始留意愛官,參觀見老師同崔校長都有心辦教育。
‹ 上一主題|下一主題