用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解佢14 16 網推愛官唔推北官??
go

點解佢14 16 網推愛官唔推北官??

趙榮德:精選全港小學88間
http://www.sundaykiss.com/%e5%b0%88%e6%ac%84/%e8%b6%99%e6%a6%ae%e5%be%b7%ef%bc%9a%e7%b2%be%e9%81%b8%e5%85%a8%e6%b8%af%e5%b0%8f%e5%ad%b888%e9%96%93/

3. 東區 (校網:14、16)

北角衞理小學(上午)

香港嘉諾撒學校

中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)

愛秩序灣官立小學

中華基督教會基灣小學

諗唔明點解是官唔係北官, 大家覺得會係咩原因?

hohoho888 發表於 17-9-21 10:09
趙榮德:精選全港小學88間
http://www.sundaykiss.com/%e5%b0%88%e6%ac%84/%e8%b6%99%e6%a6%ae%e5%be%b7%ef ...
哈, 你仲信佢?

不過愛官16網, 北官14網, 某程度上無衝突
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-21 10:11
哈, 你仲信佢?

不過愛官16網, 北官14網, 某程度上無衝突
哈, 你仲信佢? <-- 乜佢..... 是"燈"?

係, 一個16, 一個14
但佢呢個LIST:

北角衞理小學(上午)- 14

香港嘉諾撒學校 - 14

中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)- 16

愛秩序灣官立小學 - 16

中華基督教會基灣小學 -16

推左3間16, 2間14

我見同是官立, 點解唔講北官講愛官, 唔通聯繫皇仁"勁"D?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好似得愛官聯繫皇仁, 北官無架, 有錯請更正

Beazel 發表於 17-9-21 10:34
好似得愛官聯繫皇仁, 北官無架, 有錯請更正

係, 所以我就諗是否佢覺得有皇仁就睇高一線?

91 網

浸信會沙田圍呂明才小學
沙田崇真學校
浸信會呂明才小學

推崇真, 反而無朱小兩胡 .

絕對唔係話崇真唔好.
只可以話筆者見解獨特, 絕非我這些凡夫俗子可以理解.

回覆樓主

其實愛官係16網都唔係最hit, 唔係都唔會每年可以借位比14網作大抽獎用!

而北官,坦白講係14網佢只係次選,因為好多其他天主/基督教小學排係前面多人選。而且之前去聽過北官講座,感覺個校長好強勢,有佢講無人講,同其他同區小學校長差別比較大,人地個D校長講野好nice, 對小朋友好有愛心!

仲有係北官開放日真係見到好多強國阿媽參觀,一路大大聲操普通話係到講,唔係其視只不過有其他更好選擇就唔選北官姐!

happypapapa 發表於 17-9-21 10:52
其實愛官係16網都唔係最hit, 唔係都唔會每年可以借位比14網作大抽獎用!

而北官,坦白講係14網佢只係次選 ...
北角區, 一路都係福建人地頭, 多國內人好正常.

happypapapa 發表於 17-9-21 10:52

而北官,坦白講係14網佢只係次選 ...

乜真係咁多大媽....

hohoho888 發表於 17-9-21 12:01
乜真係咁多大媽....

計大媽來評分,我信愛官好過北官(emoji)

hht2016 發表於 17-9-21 13:37
計大媽來評分,我信愛官好過北官(emoji)

你意思是愛官少D大媽?

hht2016    發表於 17-9-21 14:12

hohoho888 發表於 17-9-21 10:42
係, 所以我就諗是否佢覺得有皇仁就睇高一線?

為何不能?除了兩軒小外,有那間小學每年有7個聯繫位入QC?對男仔甚吸引。

愛官校長好似先前係軒小校長黎

WingsBobo 發表於 17-9-22 08:54
愛官校長好似先前係軒小校長黎
應該係般咸道官小調來的!

bobo101^*^ 發表於 17-9-22 09:09
係??
幾時開始做愛官校長嫁?

dreamdream081 發表於 17-9-21 23:45

為何不能?除了兩軒小外,有那間小學每年有7個聯繫位 ...

假設14網今年都有借愛官位
乙二想 set 保險線選北官定愛官好呢?

hohoho888 發表於 17-9-22 10:03
假設14網今年都有借愛官位
乙二想 set 保險線選北官定愛官好呢?

港華搬左黎14網,再需要問16網借位機會細左,除非好多12網或其他心儀港華既家長帶小朋友大遷徙啦

bobo101^*^ 發表於 17-9-22 09:09

不正確,應是李陞小學,您可google確認下。