用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃宣 vs 千禧 vs 奉基, 基督教, 20分, 點選好? ...
樓主: fdsafdsa
go

黃宣 vs 千禧 vs 奉基, 基督教, 20分, 點選好? [複製鏈接]

elampk 發表於 17-9-26 18:00
上幾個星期去左千禧簡介會,聽過校長present,佢去想打做千禧成happy school,佢講野好叻,叫家長唔好信網上 ...

我都有去,佢有暗示過老師未能配合校長方針?同關於家長whatsapp group 事宜有提及過?

feifei_baby 發表於 17-9-26 18:30
我去年都有聽千禧校長講講座,幾鍾意佢堂上分小組咁學,我覺得校長present得好好,但我識得黃埔區幼稚園嘅 ...

可以分享一下詳情?點樣食唔住D老師?我好好奇。

hkpapa852 發表於 17-9-26 15:15
每逄小一/中一大抽奬交表前, 都會多咗D新會員發佈一D未經証實但又擺明係針對某/某些學校既不利消息.

大家 ...

Felix223 發表於 17-9-26 18:39
可以分享一下詳情?點樣食唔住D老師?我好好奇。

講呢啲?算唔算針對某學校嘅不利傳聞先?我提唔出證據喎,除非親身入去做,否則好多嘢真正用家都未必知啦,個個家長校董、家教會成員咩?

利申:冇子女、親戚今年參加自行派位

feifei_baby 發表於 17-9-27 00:16
講呢啲?算唔算針對某學校嘅不利傳聞先?我提唔出證據喎,除非親身入去做,否則好多嘢真正用家都未必知啦 ...

你諗多了,不過令你感為難就無謂。Thx.

Felix223 發表於 17-9-26 18:34

我都有去,佢有暗示過老師未能配合校長方針?同關於家長wh ...

果日我聽最後果場。

果日校長講到佢想做多D野去滿足學生的需要,但佢明白老師有唔同背景,末必完全同意佢的想法云云⋯⋯至於係唔係食唔住我唔敢講,我唔係區內入,唔識得區內幼稚園老師,當時第一個反應係一個超級Sales講到天花龍鳳後補一句件貨唔係我做,將責任推開,no offence

Felix223 發表於 17-9-26 18:34

我都有去,佢有暗示過老師未能配合校長方針?同關於家長wh ...

有關WhatsApp group係佢講緊,家長有乜問題可以問老師,家長WhatsApp group只會以訛傳訛,仲會舉例會影響令學生依賴個group(個例子大概係家長知道孩子明天要帶乜乜,但孩子忘記帶家長反而提返佢)

自己認識呢區的千禧用家普遍評語是正面的.

回覆樓主

小學的簡介會各人感受係會有所不同,在選校前非常建議大家自己真的要親身體驗下,先知邊間小學係自己杯茶。

回覆樓主:

大仔今年讀千禧小一,未入讀前好多朋友對千禧感覺都一般,但我本人無特別原因而對千禧感覺唔錯。上年我無去過任何一間小學聽講座,因為心目中無其他心儀學校,所以無聽到其他。
但聽完千禧講座, 參觀過學校,我目標更明確地簡千禧。依家開學都有差唔多一個月了,我仔仔讀得好開心,暫時都未有太大壓力。而且小一上學期學校是沒有考試,只有評估(說了不計分),其實點簡學校真係好睇小朋友適唔適合同家長對學校嘅感覺,認唔認同學校方針...。
上年我是簡千禧111,好好彩抽中,希望今年大家用心常心去玩呢個遊戲,加油!

唔關升小事,只係想講奉千一d花邊野。話說奉千今年慶祝創校15週年,之前都舉辦左好多活動,連港鐵黃埔站入面都見到廣告宣傳。但我覺得好奇既係奉千係由奉基分拆出黎既,係原奉基下午校,2001年遷往隔離新校舍。本來好多小學轉全日制後,都會分拆做兩間學校,其中一間會搬往新校舍,但多數都會保留原本既校齡,係由原校創校日起計。而奉千卻竟然放棄1988年至2001年之間既校齡,用2001年作為創校年份。需知道學校既校齡其實好寶貴。好似新油天咁樣,1968年創校,2000年搬去新校舍,但仍然會保留1968年做創校日期,明年新舊天一齊慶祝創校50週年金禧紀念。

好奇點解奉千要刻意同奉基切割,否則兩校可以明年(2018)一齊慶祝創校30週年紀念,宣傳效果會大好多,今年奉千反而自己攪個15週年校慶紀念,刻意唔join埋奉基一齊。

另一樣係聽聞奉基及奉千兩校校舍之間係無任何分隔既,學生豈不是可以自由穿梭兩校,有冇用家可以證實下,兩校之間是否真係無分隔,算唔算獨特?

se6b03 發表於 17-9-28 09:33
唔關升小事,只係想講奉千一d花邊野。話說奉千今年慶祝創校15週年,之前都舉辦左好多活動,連港鐵黃埔站入 ...
兩校真係無分隔~
但我成日經過又唔見有同學自由穿梭兩間學校喎... 好奇怪~~

Felix223 發表於 17-9-27 22:37
小學的簡介會各人感受係會有所不同,在選校前非常建議大家自己真的要親身體驗下,先知邊間小學係自己杯茶。 ...
非常同意~
親身經歷, 同朋友同時聽完校長講同一番說話, 感受看法竟然係南轅北轍...
所以真係唔懶得, 選校要親身去接觸去感受, 唔好道聽途說...

Binlojai 發表於 17-9-28 15:22
兩校真係無分隔~
但我成日經過又唔見有同學自由穿梭兩間學校喎... 好奇怪~~
...

同你一樣,我都係日日經過。

Felix223 發表於 17-9-28 15:51
同你一樣,我都係日日經過。
一早知你係街坊啦~

se6b03 發表於 17-9-28 09:33
唔關升小事,只係想講奉千一d花邊野。話說奉千今年慶祝創校15週年,之前都舉辦左好多活動,連港鐵黃埔站入 ...

早兩年分別去過兩間既簡介會,千禧感覺良好,講到學校好關心學生,一間好有愛既學校,反而奉基就聽到火都黎,仲想中途離場,不過基於對講者既基本禮貌,最後都係聽完先走。
奉基簡介會俾我既感覺係只重學術,其他野都唔重要,因為有98%時間係講學術。直接同小朋友講"如果你日後唔想掃街就讀多d書",最令我反感係呢句,教小朋友歧視其他人。另一樣係話如果因為去旅行而請假會扣操行分,其實一年好多次我都接受唔到,但一次半次都好正常掛,咁岩親人去外國結婚,就唔去得?咁無情講?要明白小朋友係去學習而唔係軍訓。
但有同學仔媽咪聽完好buy。每個人感覺觀點都唔同,有疑問最好自己去了解,唔好聽人講。

題外話,如果千禧校長似sales,王錦輝校長就係top sales。

konew720 發表於 17-10-5 03:13
早兩年分別去過兩間既簡介會,千禧感覺良好,講到學校好關心學生,一間好有愛既學校,反而奉基就聽到火都 ...

Re:如果千禧校長似sales,黃錦輝校長就係top sales。

咁英華校長應該係Sales Manager

Binlojai    發表於 17-10-6 11:01

konew720 發表於 17-10-5 03:13
早兩年分別去過兩間既簡介會,千禧感覺良好,講到學校好關心學生,一間好有愛既學校,反而奉基就聽到火都 ...

我都有聽奉基講座,不過係早一兩年聽,我都好愕然竟然係學術為本,因為業績唔算好標青,谷行個細路結果升中同隔離差不多的話,我會揀隔離果間happy啲。

Binlojai    發表於 17-10-6 11:02

回覆樓主

我又講下自己嘅看法,去過黃宣開放日,紅馬、千奉、奉基丶葛小聽過簡介會。5間小學都各具特色,除了宗教信仰,最令我感到理念相近只是得奉基,奉基個校長係著重學生要尊師重道,重要學術由其英文,認為英文仍然係世界性主導,普通話都重要,但學好中文始終係要用自己的母語(粵語)去學係最好,所以仍然會堅持用粵教中,普通話平時有普通話科目已經足夠。呢一點我真係講出我心聲!德育培養,又覺得ok ! 其實奉基在黃埔區學術同派位一直係比較好,呢點係事實。
葛小,好sell 關愛,學術不是重點,學校校長說有教無類,校內都有好多課外活動比小朋友,估不到學校操場都有攀石、單車可以讓學生學習。
紅馬,呢一間最深刻....配套措施真是區內一流,但是簡介會後,我對個校長非常有保留,所以不會考慮這一間。
無論揀邊間,每個人感覺都不一樣啊!都係嗰句,一定要親身參與小學簡介會。

其實係香港現今既教育制度, 如果有學校話唔重視學術, 一係佢老點你, 一係暗示學術要家長你地自己攪掂.

包裝一定係要好睇既, 唔係點吸引顧客呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題