用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 黃宣 vs 千禧 vs 奉基, 基督教, 20分, 點選好? ...
go

黃宣 vs 千禧 vs 奉基, 基督教, 20分, 點選好?

仲未諗好.....黃埔有幾間基督教學校.....20分都有機....

講返選校條件, 呢 3 間升中成績都公開透明 (呢個好重要),  奉基 band 1 有 45%......好似幾理想....但小朋友 (其實我都係), 最怕傳統谷, 多抄寫......黃宣/千禧會唔會比較適合呢.....

fdsafdsa 發表於 17-9-21 08:46
仲未諗好.....黃埔有幾間基督教學校.....20分都有機....

講返選校條件, 呢 3 間升中成績都公開透明 (呢個 ...
如果係黃宣小舊生, 仲有基督教分, 咁係25分, 入梗喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-21 08:47
如果係黃宣小舊生, 仲有基督教分, 咁係25分, 入梗喎?
我唔係舊生

得基督教果 5 分 (total 20 分), 見黃宣比較新又多位, 博抽到機會大啲.

fdsafdsa 發表於 17-9-21 08:57
我唔係舊生

得基督教果 5 分 (total 20 分), 見黃宣比較新又多位, 博抽到機會大啲.

如你所問黃宣/千奉,黃宣確實學位比較多,校舍略大,係較吸引,個人認為你自己比較buy 邊個校長去㨂,20分只是抽,冇得估計。

回覆樓主:

黄宣校長和老師好有愛心

三間實力差不多,要睇自己點諗。

黃宣是新校,應該無咁快有舊生抽。

nobletree 發表於 17-9-21 10:15
黄宣校長和老師好有愛心

黃宣多抄寫嗎?

回覆 fdsafdsa 的帖子

都係的,呢一區,奉基相對

1. 多舊生 2.有宗教 3. 班小及校細

計機會率係細好多。

況且呢兩年呢區學位嚴重不足,要係外區借位。

回覆 fdsafdsa 的帖子

又聽唔到呢區D媽媽話黃宣特別多抄寫喎。

fdsafdsa 發表於 17-9-21 12:12
黃宣多抄寫嗎?

抄寫不多,功課比較多元化,小朋友冇咁沉悶。

交咗表~ 過程都好快~ 祝大家好運~

fdsafdsa 發表於 17-9-26 09:59
交咗表~ 過程都好快~ 祝大家好運~

選了那間?

睇番舊POST 話20分抽奉基都大機會, 因為好多人去黃宣同千禧....真係好難揀

每年都好難估, 其實大家打心理戰. 所以唯有靠自己分析同邊間較為適合自己.

Felix223 發表於 17-9-26 14:58
每年都好難估, 其實大家打心理戰. 所以唯有靠自己分析同邊間較為適合自己. ...
yes, 邊估得咁多, 都係選心儀果間最實際

fdsafdsa 發表於 17-9-26 15:01
yes, 邊估得咁多, 都係選心儀果間最實際

係!D人問自行機會多與少?只要仲有得抽,不是陪跑,自己又真正心儀,咪照go ! 自己覺得唔會後悔咪得。
大抽獎一樣,總之衡量自己接唔接受到個結果再如何行策略。
因為逢呢D時間,梗有D人會出口術,所以自己分析究竟是否有機會抽先再決定。

Felix223 發表於 17-9-26 15:10

係!D人問自行機會多與少?只要仲有得抽,不是陪跑,自己 ...
每逄小一/中一大抽奬交表前, 都會多咗D新會員發佈一D未經証實但又擺明係針對某/某些學校既不利消息.

大家留意吓遲D有冇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 15:15
每逄小一/中一大抽奬交表前, 都會多咗D新會員發佈一D未經証實但又擺明係針對某/某些學校既不利消息.

大家 ...
我細膽! 唔嚇得! 所以唔會理其他人, 自己立定目標就是.

回覆樓主

上幾個星期去左千禧簡介會,聽過校長present,佢去想打做千禧成happy school,佢講野好叻,叫家長唔好信網上對千禧的負評,佢講佢真誠希望學生快樂學習,但強調這不等如容易無困難,另外她似暗示部分老師末能配合佢的方針。

但係佢唔覺BCA係問題,在講到普教中方面佢將教普通話同在普通話教中文混為一談,更話用普通話吟詩好好聽。

當日無即場答問時間,同佢唔鼓勵家長之間有WhatsApp group

elampk 發表於 17-9-26 18:00
上幾個星期去左千禧簡介會,聽過校長present,佢去想打做千禧成happy school,佢講野好叻,叫家長唔好信網上 ...

我去年都有聽千禧校長講講座,幾鍾意佢堂上分小組咁學,我覺得校長present得好好,但我識得黃埔區幼稚園嘅高層,佢話千禧校長食唔住啲老師,叫我諗清楚。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊