用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世代會有d咁無品既補習老師.... ...
樓主: BB-2006
go

點解呢個世代會有d咁無品既補習老師....   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-9-22 16:17
我覺得自己似象媽多D。

象媽注重情感,你注重成就,一點都不象。

little_yolky    發表於 17-9-27 12:26

little_yolky 發表於 17-9-22 13:16
其實上得EK多, 開始覺得我係咪對小朋友太苛刻, 可能我兩個已經算好出色了。 ...

是否出色的準則是甚麼呢?
你已經多次說別人對兩女很滿意,但你依然意難平。

家長,要對自己同自己小朋友有信心,小朋友要成長,必定要有令佢成長既經歷。

小四....若然仲未識自已抄手冊,仲有甩漏,應教佢....而唔係一個一個幫佢跟。佢跟唔好,由得佢出錯,由得佢比老師罰,罰完返黎再教佢,可能過程有少少痛苦,但只有呢D經歷先可以叫佢成長,或一段時間後就會做得好好多。

香港家長唔想子女受傷,不斷保護,奈何到大個受到傷害更大。

我都試過搵私補叫佢收便宜d, 佢又真係減左少少比我喎!!

我會明白點解樓主覺得個補習老師無品, 如果我幫人補習 (就當全個行業都無得傾減價啦) 有個家長唔知頭唔知路問我有無得便宜D, 我會禮貌地回應無呢D行規, 唔會同個家長講話乜你咁奇怪, 我無遇過你呢D咁既家長.  

或者唔應該用無品, 用無禮貌會唔會適合D?

咁樓主唔知試堂要比錢, 樓主都解釋了因為好耐無搵過私補誤會了, 雖然係怪D但不知者不罪, 又唔係有心走數, 不過應該比左錢先BLOCK人否則比人誤會你想走數羅.  
希望每天開心渡過 ;-)

asweetmom 發表於 17-9-22 22:50
是否出色的準則是甚麼呢?
你已經多次說別人對兩女很滿意,但你依然意難平。
...

因為唔知點解, 我成日只見到佢哋D缺點。

例如, 點解阿大咁勤力但考唔到第一, 點解阿細咁聰明但懶到條蟲咁.............真係可以馬上寫一百字佢哋D缺點。

回覆樓主:

勤力不—定考第一,如第二便有交待,聰明又叻就不用上來呻

little_yolky    發表於 17-9-27 13:10

Jessy 發表於 17-9-25 12:12

我會明白點解樓主覺得個補習老師無品, 如果我幫人 ...
其實我真係唔知唔講得價,同埋真心講,補習老師真係唔冇禮貌咁樣話人,一句實價冇得減已經足夠,唔使一句就話我係奇怪既家長。佢其身不正,都唔知點去教育下一代?
程序上我係唔應該block 佢先既。今次經一事長一智,我會以後小心揀老師

Vanadium 發表於 17-9-22 23:15
家長,要對自己同自己小朋友有信心,小朋友要成長,必定要有令佢成長既經歷。

小四....若然仲未識自已抄手 ...
有同感,所以一直都訓練緊佢哋,一定要經歷過呢D過程先會上心,先會成長。

回覆樓主

1。 $160/hr 睇兩個小四, 算平啦。

2。負責任既補習老師係負責教上堂唔明而又問唔到老師既地方, 唔係單單對功課。

3。負責任既家長, 上堂前要拎齊要做既野俾老師, 包括手冊(如果你想佢對) 範圍。 「教」 係可以無限大, 睇功課亦有好多種, 你要講清楚。

4。 我收你錢, 去對手冊, 對功課, 我會好開心, 因為呢d係工人姐姐都可以做既野, 我有著數。

5。 默書都可以好有heart, 好花時間。 默完, 塞本書俾個細路, 叫佢自己背, 同教個細路拆部首, 用方法記, 講下每個字既故事, 已經兩回事。

6。 未俾錢就block人, 俾人send SMS 。。。 呢樣唔多講。

其實攰, 參加功課班啦。有試堂, 對功課, 岩你需要。 有抱負既補習老師, 都會當自己係老師, 以「教」 為主, 唔係湊仔。 了解自己需要先請就唔㑹勞氣啦。

回覆樓主:

所以不嬲都話網上既野, 信一半好了, 就講這個po, 樓主講既絕對係片面之辭, 只講人地唔好, 自己就完全冇問題

1,話人地唔拎手冊逐樣對, 大家以為佢小朋友好細, 點知原來已經小四……

2, 如果我唔問, 佢只係話320/2hrs , 就甘睇唔平, 但原來係同一時間補兩個小四

3, 只係話人地send msg 話佢, 但又唔講自己未比錢就block左人

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 15:23
回覆 little_yolky 的帖子

我阿媽以前有講過:「抵你死,欠交功課,小息唔抄功課,上堂唔專心,結果咪漏做 ...

我都係咁同阿囡講,雖然我囡只有小一
不過我發覺阿媽懞d,個囡真係會對自己的事上心d,可能比人罰得多

自己當年大學時期做過中小學補習,
1x 年前已經係$100/hr起標
$320/2hrs 兩個小四 仲要講價????

講價係一個好唔尊重人地能力既問題
以奇怪既家長去回應
已經好比面

成件事都係講尊重
補習係要用心機同知識教
有心教唔單係教知識
仲有身教同價值觀

MissUmuch 發表於 17-9-18 22:52
又要功課班+ 補習班 , 又壓價當你正常, 得75 分鐘, 你有無比雙陪價先 ?
你話我唔好得去邊 ?  我要癲,可 ...
推啦 ~ agree

bbsonyy 發表於 17-10-8 15:46
所以不嬲都話網上既野, 信一半好了, 就講這個po, 樓主講既絕對係片面之辭, 只講人地唔好, 自己就完全冇 ...
twins?

Jessy 發表於 17-9-25 12:12

我會明白點解樓主覺得個補習老師無品, 如果我幫人 ...

樓主係好典型既銷費者態度, 但仲要走數......
小四都仲expect老師幫佢執齊功課, 佢應該平時對個仔服待周到....

你未比$就block人,嘩 !

我自己都係家長,從未補完帶小朋友走,又未比$,走數,block老師,仲係網上數人地

首先是誰對你說social work.的學生有愛心呢?我所見既social workers(除左TV入面果d)都係心地壞,好是非,愛人事爭鬥,落井下石,害人不淺的倒是不計其數。
其次,".我比錢出嚟請補習老師" 呢d說話就5好講啦。

回覆樓主

我都係補習老師,如果要跟全科功課,默測考,真係要一星期5日,每日1.5~2hrs至可以跟得足,一個鈡只可以跟功課,如果要跟默、測、考就要專科才能跟得足,小朋友學習要時間消化,無得速成,如果易教,你都唔洗請補習啦!

大姐姐學生會平D,但都無得要求個咁年青的老師可以食得住咁細的小朋友,我自己是媽咪級,有教小朋友和教讀寫障礙學生經驗,一定收得貴過大姐姐,呢D叫一分錢一分貨

BB-2006 發表於 17-9-21 18:37
你好,我只係miss咗,唔係唔答你,$320兩個鐘係補2個升小四的小朋友,大家既觀點角度都唔同,好難去衡量合唔合 ...

$320/2hrs補2位P4, 呢個價錢合理喎
‹ 上一主題|下一主題