用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世代會有d咁無品既補習老師.... ...
go

點解呢個世代會有d咁無品既補習老師....   [複製鏈接]

作為一個媽媽,為自己子女的學業籌謀係一般家長都會做的事(利申:我並不是怪獸家長), 子女成績差搵補習老師都係大多家長會做的, 但就因為咁,本人就遇到一個超超超無品既補習老師.....事源係..我係FB既群組內既另一谷友處留言問補習價錢,跟住呢位所謂既補習老師就私訊搵我,問我係咪搵補習,咁我見佢自我介紹話自己係浸大讀social work,又係將軍澳區,諗住佢讀得呢科都有d愛心啩,咁而我又有心搵老師,所以咪繼續去問detail囉,例如時間,學費等.....
好啦,聽咗覺得學費貴,問下佢可否調整價錢都係人之常情啫,之後呢個人覆係實價,叫我自己考慮下先,咁我都算啦,如果係好既,無謂為咗少少錢,咁我冇再為咗價錢去反價,照接受佢開既價,(事後我先知:佢居然話我係一個奇人,居然去講價,佢話從未有人會去講價的)(真係唔知邊個奇),跟住佢就話可以試咗堂先,到時先再商討,咁我咪諗住試下先囉...
同埋本人可能太耐冇接觸私補,一直以為佢講既試堂就等同免費形式,所以亦都冇多加追問,佢亦都冇提及要否收費(相信呢點大家事後都有責任), 咁大家OK,便相約時間地點補課....
咁到嗰日補完課後,我又真的沒有冇比到錢就送佢走, 同時佢亦都冇去問我攞學費
由於我對呢位自稱老師既人既手法不太滿意,所以就whatsapp佢,用好宛轉既說話同佢講唔補,費事佢難落台,點知,佢就好似變咗第二個人咁,居然回應話叫我諗清楚,要知道自己既仔女想要D乜先好搵補習(試完唔啱講好聽D話小朋友唔想補,等你落到台,居然收到呢D說話),跟住又話試堂係要比錢既,但我補完習冇比到,話從未試過遇到一個我咁既家長(我覺得,如果我當時唔比錢你大可以出聲,事後係whatsapp話我呢樣嗰樣),使唔使咁呀?   我聽完之後都即刻答覆佢既然係咁我照計鐘錢過數比返佢,無謂比人覺得我係貪便宜既人,之後亦都block 晒佢既FB同whatsapp, 點知佢居然send SMS嚟話我封鎖晒佢所有嘢唔回應,好不負責任,真係佛都有火,由同佢講唔補開始都知道佢已經原形畢露,無理取鬧,講完唔block等幾時......
好啦,之後同佢傾,直接話佢態度需唔需要咁,莫講話佢讀社會工作系,連基本既禮貌同尊重都冇,我當初唔知要比錢啫,又或者我都有大意,但大家都有責任,況且我都一口答應比返錢佢,仲要咬住呢個point話我點解可以唔比錢,世上冇free lunch,又話我係咩"呢D咁斤斤計較既家長"?我都已經知佢D品格好有問題,扮出嚟既態度好快會打回原形,根本係冇得用正常人既解釋再同佢講...所以我都當今次買個教訓,居然遇著咁既人.....
點知最後,比我發現最大鑊既係,嚟咗75分鐘(係老師話ok冇問題,可以走的),比咗本手冊佢,叫佢對功課同埋幫小朋友默書,佢居然只睇眼見既功課就算,而唔係跟手冊咁逐一檢查齊唔齊,有冇做,同佢反映,佢竟然話小朋友話齊就要相信,唔攞出嚟係佢哋既問題,佢哋要自己負返責任,呢種係佢既教學方式,我的天,居然有個咁不負責任既人,仲枉佢話自己有多年補習經驗,可以將自己未完成既事歸咎於小朋友,連補習老師應有既專業都冇,真係可以hea到咁仲理直氣壯話自己既一套係咁,咩道理....
唉......總結就係...我比錢出嚟請補習老師,遇到個咁既人不突止,仲要打回原形,要自己跟返晒所有嘢,我寫咁大篇嘢出嚟都只係想其他媽媽引以為鑒,真係要好好咁揀一個補習老師,學業並唔係最重要,反而係人品,品格真係可以睇清楚一個人, 大家要提高警覺。
   2    0    0    0

BB-2006 發表於 17-9-18 18:38
作為一個媽媽,為自己子女的學業籌謀係一般家長都會做的事(利申:我並不是怪獸家長), 子女成績差搵補習老師都 ...

你都好極品難頂吓 ,  你知唔知補習班老師 同功課班老師係唔同 ?   
你如果係要揾功課班老師要講明, 補習老師係唔跟呢d野 ...

little_yolky    發表於 17-9-19 12:38

回覆 MissUmuch 的帖子

極唔極品見仁見智啦,你唔知就一句咁話人,唔見得你有幾好囉
我係事前已經講明係要睇功課,有時間先針對其他溫習,大家係agree咗先開始

BB-2006 發表於 17-9-18 20:20
回覆 MissUmuch 的帖子

極唔極品見仁見智啦,你唔知就一句咁話人,唔見得你有幾好囉

唔好意思,我都係企喺補習老師嗰邊,返一曰工都要出糧。試諗下你返咗第一曰工,老細等你走咗之後同你講你明天唔駛再返,又唔叫我返黎出糧,我都會諗你喺咪想唔出糧,一曰人工都想呃,你俾佢既印象都唔好。個個打工既都覺得自己盡咗力,老细唔滿意係佢要求高啫。

回覆樓主:

作為一個媽媽,為自己子女的學業籌謀係一般家長都會做的事(利申:我並不是怪獸家長), 子女成績差搵補習老師都 ...

我都做補習。唔好意思講句,你有少少難頂。我都收得貴,不過從來都冇家長同我講價。就算試堂,家長都有俾學費我。呢個就當係大家溝通唔夠好。

相信你想揾嘅係功課班老師,而唔係補習老師。跟功課嘅老師收得會平 d,同埋會真係對齊功課。補習老師應該係只負責“教”,就好似出面 d 學習中心咁。下次要講清楚要求,因為宜家好多年輕人去補習都係兩手空空冇準備。同埋認真講句,75 分鐘連補習+功課,一定唔夠用。我同個小一溫一科考試一次都要 3 個鐘(我收 $130/小時),平日普通就咁補習都至少要 1.5 小時,仲要成日唔夠時間用,會過鐘。

不過個導師都唔好,咁嘅語氣同人講野。家長幾難頂/嫌我教得唔夠好,我都唔會咁。好事不出門,壞事傳千里,仲要繼續係呢行揾食架嘛。

回覆樓主:

香港試工要俾錢的,不會講價,正常買第三者保險,如跌到家長要負責賠償,好的老師不會對功課,所以補習老師算OK。。

回覆樓主:

我只覺得p1 或以上小朋友已有能力寫齐手冊同檢查自己做齐未,就算功課班,老師亦末必剔齐,最好叫小朋友上心提老師.吾識老師要教是正路,對齐吾齐应該小朋友做番.

另外75 min 其實可能吾多夠功課多抄寫的學校,我見功課班1.5 hr up呀

回覆 HaYi 的帖子

75分鐘, 佢話要跟功課加埋默書

我囡默書範圍係1課兩板紙的課文同另一課的詞語, 再加一個單元的成語

小朋友温書都要時間, 默曬全部起碼要半個鐘至9個字, 重未計小朋友温書的時間, 75分鐘要做曬功課對曬同改曬, 重要温默書同默埋的, 真係唔多夠

客觀角度, 老師話小朋友無跟手冊執出黎, 係佢問題, 呢個教法係啱的。咁作為媽咪, 反而係要教小朋友下次要自己執齊比老師睇啦。而唔係責怪老師無去督住小朋友。當然如果老師好心D, 呢個步驟可以幫媽咪教埋。但如果佢去教, 又會小左時間教小朋友功課啦喎。

又要功課班+ 補習班 , 又壓價當你正常, 得75 分鐘, 你有無比雙陪價先 ?
你話我唔好得去邊 ?  我要癲,可以幫你po推出公海

私補試堂係要比學費的,補習班的老師係包薪,免費試堂對老師冇影響,但私補老師係食自己,冇人想白做。,所以當未決定會否繼續用時,應該堂堂清。你話你同佢講吾再補,佢就原形畢露態度差,佢見你冇比學費梗係以為你會繼續用佢,而你又點同佢講架?如果你一開始話我比番上堂的學費暫時吾補住,我覺得佢冇理由會咬住你吾放不斷話你的。每一個家長對私補的內容要求都不同,而且你孩子仲咁細又冇用開私補,阿仔/女梗係吾知要攞咩出黎比老師跟啦,你最好拎定每堂要做的同老師講,如果只補75mins就吾好默書,默書最好自己跟番,好嘥時間架。我絕冇惡意評論,純粹提醒,吾啱聽吾使理我!

haihaimom 發表於 17-9-18 20:37

唔好意思,我都係企喺補習老師嗰邊,返一曰工都要出糧。 ...
我明呀,所以我都即時話會過返數比佢, 因係之前大家都冇講明,所以先以為係free,但當我知道係自己攪錯已經即時話會比返錢的

1998Ruby1998 發表於 17-9-18 20:54
我都做補習。唔好意思講句,你有少少難頂。我都收得貴,不過從來都冇家長同我講價。就算試堂,家長都有俾 ...

其實佢都收得唔平,$320/2hrs, 同埋我事前係有講明要睇功課,補習老師都同我預咗功課30至45分鐘,另外75至90分鐘先係跟進其他,所以如果繼續補係會2hrs, 但諗住試堂,先試跟D功課,所以先會預1個至個半鐘,同埋,係補習老師話ok攪掂,自己起身話走,唔係我叫佢夠鐘走人的

BB-2006 發表於 17-9-19 10:07
我明呀,所以我都即時話會過返數比佢, 因係之前大家都冇講明,所以先以為係free,但當我知道係自己攪錯已經即 ...

算啦,經一事長一智,下次記住試完堂即比學費,其實除非個老師好好先會每月俾,最好係上完堂即俾,想換可以隨時換。

kayi0556 發表於 17-9-18 21:30
回覆 HaYi 的帖子

75分鐘, 佢話要跟功課加埋默書
小朋友已經事前做完功課同埋溫好默書範圍,預備好晒等補習老師的,同埋係補到75分鐘,老師自己起身同我講攪掂冇問題的,並不是我計住夠鐘叫人走

MissUmuch 發表於 17-9-18 22:52
又要功課班+ 補習班 , 又壓價當你正常, 得75 分鐘, 你有無比雙陪價先 ?
你話我唔好得去邊 ?  我要癲,可 ...

75分鐘係老師自己決定的,同埋我冇壓價,只係多口問一句可唔可以調整,唔得我都冇問題,並唔係不停去討價還價

kkhon 發表於 17-9-19 09:06
私補試堂係要比學費的,補習班的老師係包薪,免費試堂對老師冇影響,但私補老師係食自己,冇人想白做。,所 ...

因為我第一次私補,或者真係太多唔明既地方,所以事後我知道後都答應會比返錢,唔想比人覺得我佔便宜,第一堂試堂,我初時係諗住等老師易上手,所以只係叫老師跟下功課同默書,睇下情況,功課已經做好,默書亦都溫咗等老師嚟,其實時間係老師安排的,補咗75分鐘後,老師自己起身話攪掂冇問題,係老師自行決定時間的

haihaimom 發表於 17-9-19 10:18
算啦,經一事長一智,下次記住試完堂即比學費,其實除非個老師好好先會每月俾,最好係上完堂即俾,想換可 ...
明白,下次都會知了,多謝提點

jumphigh 發表於 17-9-18 20:45
首先,要睇功課唔代表要对埋手册,呢样你有冇講明呢?第二,你補完唔即刻比補習費,他當然以為你打算繼續補 ...
我事前已講明要跟功課的,如果唔睇住手冊,又點知D功課有幾多呢?同埋當我知道需要比返錢,我已即刻答應過返數比佢
‹ 上一主題|下一主題