用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世代會有d咁無品既補習老師.... ...
樓主: BB-2006
go

點解呢個世代會有d咁無品既補習老師....   [複製鏈接]

brother4 發表於 17-9-18 21:04
香港試工要俾錢的,不會講價,正常買第三者保險,如跌到家長要負責賠償,好的老師不會對功課,所以補習老師 ...
但我事前同老師講明要跟功課,老師係答應會跟,咁應承咗又可以唔睇?

回覆 BB-2006 的帖子

有經驗的老師其實應該知道時間75分鐘應該唔多夠, 同埋應該知道要對住本手冊對功課樓主下次唔好貪平, 有時真係寧願出貴d 的價錢請個有經驗的, 好過請左好多個冇經驗, 最後得個吉
成日轉老師對小朋友都唔好, 自己又成日煩請老師

BB-2006 發表於 17-9-19 10:46
但我事前同老師講明要跟功課,老師係答應會跟,咁應承咗又可以唔睇?

我覺得可能只係溝通上既問題,唔知道你點同老師講,如果你只是説要「跟」功課,可以係睇下小朋友功課做得啱唔啱。其實嗰位老師講得啱,孩子有責任自己攞功課出黎,自己對,如果孩子未做得到,可以同老師講孩子比較粗心大意,初頭幾次麻煩老師幫忙對一對手冊。即係你唔想下屬做錯,係要具體同仔細講出你對工作上既要求。

回覆樓主

我無請過私補,唔清楚實際係點操作。

但如果我搵得你嚟私補,亦同你講明要對功課,之後再做其他嘢。我會預期你跟手冊對,而唔係小朋友拎幾多出嚟就對幾多,無錯小朋友有責任執齊功課,但身為導師不是更應該對齊功課嗎?

我唔係撐樓主,但會覺得做人導師既要有責任感,同先做好自己本份囉。

回覆樓主:

想問下樓主,你是過完數, 人地又確認收到錢, 之後先封鎖對話,但導師仲要sms話你??  

抑或是你只是口頭上話會過數, 人地未收到錢,但你又封鎖晒, 人地搵你唔到先sms你??

兩者有好大分別的

kayi0556 發表於 17-9-19 11:00
回覆 BB-2006 的帖子

有經驗的老師其實應該知道時間75分鐘應該唔多夠, 同埋應該知道要對住本手冊對功課樓 ...
多謝你提點其實真係唔平架, 同埋佢話自己有4年經驗,手上有好多學生.....

rulerL 發表於 17-9-19 14:15
我無請過私補,唔清楚實際係點操作。

但如果我搵得你嚟私補,亦同你講明要對功課,之後再做其他嘢。我會預 ...
其實我都未有請過私補的,我明白小朋友係有責任做齊功課,執齊嘢比老師,我做家長既都有提點,但小朋友始終都會有甩漏的,就係想請個補習老師來跟,點知會係咁...我都相信一個有責任既老師應該會知點做,所以先放手比老師發揮,但係冇諗過老師係冇做到..

BB-2006 發表於 17-9-19 14:59
其實我都未有請過私補的,我明白小朋友係有責任做齊功課,執齊嘢比老師,我做家長既都有提點,但小朋友始終都會 ...

那75分鐘你沒有從旁觀察嗎?首堂多少也要看老師如何教,是否合心意吧!

asweetmom 發表於 17-9-19 23:27

那75分鐘你沒有從旁觀察嗎?首堂多少也要看老師如何教, ...

我只係間中望下小朋友有冇唔聽講,都聽到老師同佢哋默書,但整體做D乜就冇刻意去睇,我都明白如果我睇住佢,始終都好似比咗D無形既壓力佢,同埋都要信任一下老師既能力。只係75分鐘後老師對我交待話已經OK攪掂晒,咁我覺得既然老師咁講,都應該去信任,但可惜事實並不是這樣

bbsonyy 發表於 17-9-19 14:44
想問下樓主,你是過完數, 人地又確認收到錢, 之後先封鎖對話,但導師仲要sms話你??  

抑或是你只是口頭上 ...

樓主為什麼不回答我之前的問題??

樓主說 $320 兩個鐘,但你冇提到價錢包括補多少個小朋友, 小朋友幾大,如果補兩個小五/六 的小朋友,收費真的已十分合理

而小朋友的年齡絕對影響老師教授方法, 如果已經小五/六, 但仍未能自己跟手冊執好功課, 的確不是補習老師的責任, 你話剛剛上小一就教你執功課啫

bbsonyy 發表於 17-9-20 11:21
樓主為什麼不回答我之前的問題??

樓主說 $320 兩個鐘,但你冇提到價錢包括補多少個小朋友, 小朋友幾大, ...

你好,我只係miss咗,唔係唔答你,$320兩個鐘係補2個升小四的小朋友,大家既觀點角度都唔同,好難去衡量合唔合理,既然我揀得,就當然接受,所以都冇就收費方便講價當然,小五小六應該有責任由自己去執拾功課,但對一個啱啱升上小四的小朋友,有甩漏都屬正常吧,
就係知道自己既小朋友有呢個情況,所以已經事前重點對老師講明要睇功課,無理由唔攞出嚟就唔使理,可能你哋都認為老師做法係無錯既,係怪我冇詳盡教老師點去睇功課,又或者係我唔知依家私補既老師係咁既教學方式

bbsonyy 發表於 17-9-19 14:44

抑或是你只是口頭上 ...

我收到佢whatsapp後嗰刻口頭答應會過數比佢,過數後亦都會通知佢一聲,由於當刻湊住小朋友參與活動,為免被騷擾同再有爭拗,所以唯有暫時封鎖佢,或者係我做得唔好

先唔講邊個唔岩邊個唔着,個人認為未必關老師有否責任心事,可能係老師性格上未係超級細心果種,所以冇提小朋友拎手冊出黎對。但無論如何,網上既野唔好盡信,就算個補習老師自稱係讀專業學科,都總會有不良份子混入,之前睇新聞都知就連校長都會有做得唔好既地方,所以頭初你都要跟番個老師做得合唔合你意。如果可以最好搵有熟人介紹既補習老師

我好奇想知,係兩個小朋友分開補定係一齊?  如果係一齊,$320 兩個鐘,仲要兩個小朋友,真係好平呀! 我冇$ 240/小時我都唔做。

升小一其實就已經可以自己執功課,到小二就唔再應該有甩漏(我咁大意,小二開始都冇漏功課)。之前你咁講,我仲以為你個小朋友剛剛升小一。下次請老師要註明:「孩子粗心大意,導師一定要細心嚴格,對齊功課」。我見隔離版 d 家長請老師都係咁講「有愛心、耐性,必須對齊功課」等好多要求。不過咁多要求,就要預左貴都唔可以講價。

回覆樓主:

樓主你一開話好耐無接觸私補,中間又話未用過,即係用過未?你話覺得佢手法有問題,決定唔用,之後才發現無做足你要求,咁佢那些手法令你不滿意?你一直同孩子对手册,所以小四孩子仲未識自己做?十歲人仔啦

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 02:22
我好奇想知,係兩個小朋友分開補定係一齊?  如果係一齊,$320 兩個鐘,仲要兩個小朋友,真係好平呀!:mone ...
其實我都好震驚, 依家D小朋友真係咁既。
噚晚, 阿大(小五喇)同我講, 佢級三果位同學同佢講, 到依家佢爸爸每日都同佢check功課我話, 吓!考級三都要check功課? 咁佢爸爸咪好辛苦? 阿大話, 人哋D爸爸媽媽真係好喇。佢成日俾說話我聽。

little_yolky 發表於 17-9-22 11:01
噚晚, 阿大(小五喇)同我講, 佢級三果位同學同佢講, 到依家佢爸爸每 ...
唔係ar,在「成長的天空」的親子活動,我發現精英班的爸爸出席率比普通班高

MrBeast 發表於 17-9-22 13:04
唔係ar,在「成長的天空」的親子活動,我發現精英班的爸爸出席率比普通班高 ...
真係唔可以睇小「爸爸的力量」架, 好似舊年爸爸一出馬, 大寶常識考99分, 聖經100分, 細寶常識都93分, 聖經100分, 真係「爸爸一出, 誰與爭鋒」。

little_yolky 發表於 17-9-22 11:01
噚晚, 阿大(小五喇)同我講, 佢級三果位同學同佢講, 到依家佢爸爸每 ...

其實真係唔奇,我細嗰個依家小四,我依然係天天同佢對功課(除非返工唔得閒),我預期上到五年級都會咁做(當然到時視乎佢情況)。

小朋友個人責任問題方面,如果個小朋友能夠自行做妥應做的事,咁固然可喜,做家長都會輕鬆啲。可惜現實中係有好多小朋友上到小四仍會有甩漏呢(包括小兒),並不是個別現象,喺同班家長群組裏,仲不時見到同學仔們有抄漏手冊、遺漏課本於學校、作業不知所終等。

家長有家長的期望,奈何世事往往不如人意呢⋯⋯

little_yolky    發表於 17-9-22 13:15
‹ 上一主題|下一主題