用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世代會有d咁無品既補習老師.... ...
樓主: BB-2006
go

點解呢個世代會有d咁無品既補習老師....   [複製鏈接]

rulerL 發表於 17-9-22 13:13
其實真係唔奇,我細嗰個依家小四,我依然係天天同佢對功課(除非返工唔得閒),我預期上到五年級都會咁做 ...
其實上得EK多, 開始覺得我係咪對小朋友太苛刻, 可能我兩個已經算好出色了。

wonglily    發表於 17-10-14 07:08

回覆 little_yolky 的帖子

我阿媽以前有講過:「抵你死,欠交功課,小息唔抄功課,上堂唔專心,結果咪漏做囉!」

你今次真係訓練左「由平凡孩子變成 top 孩子」

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 15:25

你今次真係訓練左「由平凡孩子變成 top 孩子」 ...
其實阿大BB時各方面都表現得好聰明架, 就唔知點解, 自從入咗學校讀書之後.............變鈍咗...........阿細就一直都係話頭醒尾............不過唔讀書啫.................

qesjcccc 發表於 17-9-21 19:36
先唔講邊個唔岩邊個唔着,個人認為未必關老師有否責任心事,可能係老師性格上未係超級細心果種,所以冇提小 ...
多謝你既資訊

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 02:22
我好奇想知,係兩個小朋友分開補定係一齊?  如果係一齊,$320 兩個鐘,仲要兩個小朋友,真係好平呀!:mone ...
明白的

little_yolky 發表於 17-9-22 13:16
其實上得EK多, 開始覺得我係咪對小朋友太苛刻, 可能我兩個已經算好出色了。 ...

直情叻到無朋友啦~~~

little_yolky    發表於 17-9-22 16:00

poonseelai 發表於 17-9-22 08:16
樓主你一開話好耐無接觸私補,中間又話未用過,即係用過未?你話覺得佢手法有問題,決定唔用,之後才發現無 ...
咁私補以前都有朋友用而唔係我,所以咪話好耐冇接觸,咁對我嚟講又真係未用過補習既過程中其實我冇睇過做乜,但到補完既時候,老師只交帶幫佢默過一次書,只係寫咗有錯既字,並無再同佢哋再溫,咁75分鐘都只係同佢哋默一次書,教咗幾條重組句子既題目,如果真係唔夠時間用咁可以出聲,但未溫完就話攪掂冇問題要走,咁我會覺得佢既教學唔太適合我

mcl203 發表於 17-9-22 15:59
直情叻到無朋友啦~~~
唔好講假話呃我, 我份人好易氹既, 會當真架。

BB-2006 發表於 17-9-22 16:00
咁私補以前都有朋友用而唔係我,所以咪話好耐冇接觸,咁對我嚟講又真係未用過補習既過程中其實我冇睇過做乜, ...
你睇得多就知道夾既私補唔易搵架, 俾心機啦。而且, 我見剛開始, JM會mark得D補習老師緊D, 知道佢哋教乜, 點教, 合唔合適丫嘛。唔好驚俾壓力對方, 剛開始, 你都要了解合唔合適, 係咪? 咪嘥咗時間同金錢, 到頭來得個桔就唔好了。

rulerL 發表於 17-9-22 13:13
其實真係唔奇,我細嗰個依家小四,我依然係天天同佢對功課(除非返工唔得閒),我預期上到五年級都會咁做 ...
其實真係,依家D小朋友時不時就有甩漏,你所講既抄漏手冊,帶漏嘢都會有發生,我明白做家長既要去訓練佢哋,但奈何事與願違.....有時真係好無奈

little_yolky 發表於 17-9-22 16:05
你睇得多就知道夾既私補唔易搵架, 俾心機啦。而且, 我見剛開始, JM會mark得D補習老師緊D, 知道佢哋教乜, 點 ...

其實一直都冇諗住搵私補,之前都係爸爸媽媽教,因為又要返工,又要返嚟睇功課溫習,真係幾累,所以先諗住搵下私補,點知就咁既情況,依家真係知道應該要點做,正如你所講,夾既私補真係唔易搵,我會再努力搵下,多謝晒你哋既意見

little_yolky 發表於 17-9-22 16:01
唔好講假話呃我, 我份人好易氹既, 會當真架。

真到不得了,虎媽無弱女~

little_yolky    發表於 17-9-22 16:16

mcl203 發表於 17-9-22 16:11
真到不得了,虎媽無弱女~
我覺得自己似象媽多D。

BB-2006 發表於 17-9-22 16:05
其實真係,依家D小朋友時不時就有甩漏,你所講既抄漏手冊,帶漏嘢都會有發生,我明白做家長既要去訓練佢哋,但奈 ...

有同感。

要教養好小朋友確係勞心勞力,過程中艱苦程度不下於二萬五千里長征,相信會係我人生中一項最巨大既工程。如果最終未能達到預期,我諗我起碼付出過都已無憾。

rulerL 發表於 17-9-22 16:19
有同感。

要教養好小朋友確係勞心勞力,過程中艱苦程度不下於二萬五千里長征,相信會係我人生中一項最巨 ...
作為家長,係會明白你感受,大家一齊努力吧,把教導小朋友成為終生既事業

little_yolky 發表於 17-9-22 15:39
其實阿大BB時各方面都表現得好聰明架, 就唔知點解, 自從入咗學校讀書之後.............變鈍咗...........阿 ...

我留意過有好多都係細嗰個比大既醒同蠱惑。

剛剛條豆釘放學直接跟歸程隊回家,明明今日要留校操田項架,今早仲再提佢佢無可能唔記得。問佢,佢支吾以對話好似今日暫停唔使操,我再望學校通告,今日要喔,打俾學校,學校話正常繼續,於是馬上的佢返去。

我懷疑佢怕辛苦唔想操,想側側膊唔操,因為上個星期五操完佢係咁話辛苦。

little_yolky    發表於 17-9-22 17:22

ar_mak 發表於 17-9-22 01:03
我自己小小意見,首先你地之間既事只係商業行為,係唔應該透過網上單方面去作出指控,你唱完人就關人鬼事,但人 ...
其實我冇用任何理由唔比錢,當初只係一個誤會導致唔係即時比錢,之後知道咗已經比返,我只係覺得,我搵補習老師,價錢係大家agree到先可以繼續,是但一方唔ok,已經可以唔補,但最後我都接受老師開既價,而我都講明我只要求睇功課,有時間先再跟其他,老師應承得既唔係好應該要做返本份嗎?如果佢唔接受我既要求,或者係佢有自己既一套點教,都應該係事前傾好,而唔係事後先話個責任係小朋友度

回覆樓主:

新補習老師起碼互相磨合一個月才比較符合我的要求。而且一定要維持溝通,不要想當然以為人家知道你的想法。另外,如果你要求超出一般慣例,多付錢是肯定的。
‹ 上一主題|下一主題