用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會面試2017
樓主: langnui1225
go

港大同學會面試2017   [複製鏈接]

Cajes 發表於 17-9-13 08:57
如果成班同學都係咁既性格老師會唔會好難教?我都好鐘意港同,但似乎阿女唔係咁活潑多言。。。
...

難教就一定
但正如我所講,我女活潑但不多言。

我諗港同好似一架車一樣,唔同人可以有唔同性格,但加起上來係令到架車可行可走,最重要係你覺得你子女適唔適合做呢架車既零件。

Charlotte_mom 發表於 17-9-12 19:15
港同揀人係有一手(唔知醜沾下光先)
我女十幾年前相熟幼稚園校長都已經係咁講,佢話真係揀晒佢地校 ...

"十幾年前"

你女考大學啦?

Charlotte_mom 發表於 17-9-12 19:15
港同揀人係有一手(唔知醜沾下光先)
我女十幾年前相熟幼稚園校長都已經係咁講,佢話真係揀晒佢地校 ...

今時不同往日了,我反而聽講港同不會揀最醒過批小朋友,費事出了offer又俾神校搶走。學校有自己的定位。

anpanman_baby 發表於 17-9-12 17:56
我覺得:主動同人合作、積極參與團體活動、與人和睦相處、表達能力觀察能力強、收放自如、有手尾
...
thanks...

ddtt347 發表於 17-9-13 12:43
今時不同往日了,我反而聽講港同不會揀最醒過批小朋友,費事出了offer又俾神校搶走。學校有自己的定位。
...

係我眼中港同都係神校了

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-9-13 11:44
"十幾年前"

中六喇

...

咪聽D BS,

點可能唔收最醒果批?

難於操作...

...

又未必
我見到有幾個舊年考到港同轉左去神校(dgx)
又有啲轉左去同級、甚至次一級既學校(可能家長唔鐘意港同太自由卦)

當然,我又聽過有人所有學校都冇offer,港同都係waiting,反而某神校收了
可能睇佢背景(不是醒目與否)都知會有神校收

LinusYip 發表於 17-9-13 13:19

又未必

反而識人只中港同一間,今年p1

我無去簡介會, 請問今年有無話如港同有offer 仲可唔可以大抽獎?

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 17-9-13 16:55
我無去簡介會, 請問今年有無話如港同有offer 仲可唔可以大抽獎?

了解下小一派位制度吧,都殺到埋身了
所有有直資offer嘅學生都唔可以抽架

Charlotte_mom 發表於 17-9-13 17:23

了解下小一派位制度吧,都殺到埋身了
噢, 咁樣..
私校就要睇番個別私校點定?

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 17-9-13 17:27
噢, 咁樣..
私校就要睇番個別私校點定?

正解

19841984 發表於 17-9-13 19:25
我女返左港同個幾星期,日日放學後心情勁靚,在家開籠雀咁,不停講學校所見所聞,愉快學習同時有好的公開試 ...

好羡慕你

19841984 發表於 17-9-13 19:25
我女返左港同個幾星期,日日放學後心情勁靚,在家開籠雀咁,不停講學校所見所聞,愉快學習同時有好的公開試 ...

其實怎樣才算是一間學校"好的公開試成績"? 想請教下

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3483178 (POST 4個表)

簡單解釋
DSE 分數由1(唔合格)到2345、5*、5**(爆燈)
每間學校有自己公佈方式
人均4/5,就係全校取得4/5以上數目除以學生數目,港同人均2.78個5以上, 算好唔錯
4主科即中英數通識平均
33222係入大學最基本要求(最基本不等於會入到), 中英要有3, 數通識要有2

入U方面
3大聯招即入讀中大港大科大比例, 一般認為40%以上入3大係一個非常唔錯嘅數 (即果一屇畢業生中, 40%可以入3大讀DEGREE課程)
8大聯招即入讀8大比例
聯招學士即經jupas取得degree offer(只限學士課程)

簡單講,數字越高越理想

醒目開學勳章 王國長老

Cajes 發表於 17-9-13 08:57
如果成班同學都係咁既性格老師會唔會好難教?我都好鐘意港同,但似乎阿女唔係咁活潑多言。。。
...
學生上堂情況點, 不如參考下教育局做嘅外評報告? 唔係我唱獨腳戲架今次
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/esr_report_2015-02.pdf

教師親切友善,教學負責認真,師生關依良好。 教師溝通及表達技巧良佳,講解清晰流暢且有條理。課室常規已建立,秩序井然,教師善用手令及口令,使學生專注上課。教師能營造開放而正面的學習氣氛,鼓勵嚷生多參與及嘗試,使學生投入學習及踴躍發表意見。學生活潑好學,具持續的學習動機,積極參與課堂活動,其中以高年級學生的課堂表現尤為突山。學生能以流暢的粵語、普通話及英語清晰表達意見,於中文課及英文課時亦習慣並能夠使用相關語言與教師及同學溝通。部分教師能運用學生課前預習的成果,以啟動和促進課堂學習課堂活動

教師能透過提問查考學生所學,了解學生對課堂內容的掌援。學生積極回應,亦多能運用已有知識及生活經驗回答教師提問。 部分教師能透過不同層次的提問,逐步引領學生思考,並以追問及轉問,廓清學生學習難點及啟發學生思考。在部分課堂,教師能夠以開放式提間,讓學生發表意見,培養學生的反思能力﹔亦能就著學生的答案及意見,適時給予具體及正面回饋,讓學生知所改進

學生純良受教、活潑,享受學習,喜愛校園生活,對學校有歸屬戚。他們自律守規,友善有禮,尊敬師長,積極投入班中事務。學生能主動與人溝通,樂於分享,表現開朗自信。同儕相處融洽,高年級學生樂於照顧學弟學妹,發揮朋輩互助精神。學生積極參與學校活動,具服務精神。服務生能謹守崗位,表現稱職

回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽完妳說,機會更加渺茫因為囝囝屬慢熱類型~

rafaelbaba 發表於 17-9-14 10:21
回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽完妳說,機會更加渺茫因為囝囝屬慢熱類型~

總會找到適合的學校,今年太多人,入唔到並不等於小朋友差,可能唔適合呢,我聽落我仔都唔似港同學生既特質,唔收佢我都覺可能佢唔適合,大家平常心,加油

rafaelbaba    發表於 17-9-14 11:57
‹ 上一主題|下一主題