用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣改善我仔的學習態度?
樓主: hazelnutcake
go

點樣改善我仔的學習態度? [複製鏈接]

retriever 發表於 17-11-8 16:55
應該係話,鬧都唔係今日先鬧。

有時覺得佢好似比人鬧慣左,係唔做呀,吹咩咁……

一女子 發表於 17-11-8 17:51
咩野方法都用盡,用埋獎勵計劃都起唔到作用。
即係我哋仲未搵到啱方法, 我哋一齊努力。

little_yolky 發表於 17-11-8 17:54
即係我哋仲未搵到啱方法, 我哋一齊努力。

又係要等佢叮果一下!…………唔係話唔怕等,最驚係成世人都冇叮果一下!!!

一女子 發表於 17-11-8 19:17
又係要等佢叮果一下!…………唔係話唔怕等,最驚係成世人都冇叮果一下!!!
...
緊唔係坐响度等佢叮, 佢唔叮點算。

一女子 發表於 17-11-8 17:52

我意思係細路細個是係要鬧的。

大個左鬧都無用。

鬧唔係自己情緒宣洩,係叫醒佢,跟著仍然要講箇中道理。某程度來講,鬧係一場戲。

一女子 發表於 17-11-7 23:36
我小朋友同樣有咩個問題,日日鬧都冇用,好2日又黎過……
曰曰鬧梗係無用啦~态度既野,佢本人唔觉得有问題,旁人係改变唔到佢既~我媽日日鬧我老豆鬧足四十年,佢睇完份報紙仲係一頁頁攤哂係地下铺地氈禁款……
3、5年亦未必鬧到个人改变,我女呢呢fei fei, 無手尾,我由幼稚園教到家下中二……死性不改,同佢講……佢一句話我唔觉得有问題,係你觉得有问題啫……你就被KO.

一女子 發表於 17-11-8 17:52

你細路幾歲呀?

父母係掌控佢所有資源,點解會教唔到?
海洋公園條海豚都教到啦。無語言,無得講道理,剩係用條魚(資源)

重點係,而家呢代D 父母,放棄太多自身優勢,唔打得,唔鬧得,資源(魚)又自動供給。

早幾天我跟有智慧人士講,細路大個左啦。你唔好再要脇佢要做咩野,佢唔做你無符,最慘權威都衰埋。

你只能要脇你自己唔做咩野。。。

Yanamami 發表於 17-11-9 08:48
曰曰鬧梗係無用啦~态度既野,佢本人唔觉得有问題,旁人係改变唔到佢既~我媽日日鬧我老豆鬧足四十年 ...
"佢一句話我唔觉得有问題,係你觉得有问題啫" 這句話真是萬用貼. 話說老公一同事正是常用此說法回應上司, 搞到佢上司嘔曬血.

現在小朋友沒有學習動機其實好正常,基本上他們生活上沒什麼困難。我們以前會比較多學習動機,可能是因為我們看到上一代的不足:我嫲嫲不識字,媽媽英文不好,成日跟著她們就睇到她們生活上的不方便,媽媽亦會說希望我們大個識英文後可幫她等等。如果小朋友喜歡零食,可否帶他去一些比較"鬼佬"的超級市場,即大部分包裝都沒有中文,讓他自己找零食,希望刺激到佢等佢知道識英文的好處。

數學就試下俾$50佢買零食(剩下的俾佢儲起買其他野),最好超級市場做特價或買二送一之類,希望佢可以明白買零食都要識計數。

hazelnutcake 發表於 17-9-8 11:27
我仔小四,上堂唔專心,超級發夢,做野又慢,幾年嘅班主任都係咁話佢,回到家做功課都係施施然,豬油糕咁, ...

制服團隊

MNIF 發表於 17-11-8 20:11
難啊!態度同性格差不多,一定要從小培養。三歲定八十啊。

對!掌握小時時光,最重要!

GreenMaDad 發表於 17-11-9 10:26
現在小朋友沒有學習動機其實好正常,基本上他們生活上沒什麼困難。我們以前會比較多學習動機,可能是因為我 ...

我細個已經知道,要讀到書才會搵到食。可是,現在小朋友物質豐富,唔會明白這個道理。
‹ 上一主題|下一主題