用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣改善我仔的學習態度?
go

點樣改善我仔的學習態度? [複製鏈接]

我仔小四,上堂唔專心,超級發夢,做野又慢,幾年嘅班主任都係咁話佢,回到家做功課都係施施然,豬油糕咁,小一至三一到測驗考試,我都有努力陪佢溫書,但成績都係中下。。。我每日返學都有提點下佢,但話極都係咁上下態度。
今朝送返學見到佢小一班主任,今年有教佢其中一科,話佢多年來都係鐘意上堂發夢,跟唔到老師進度,人地講完2,佢仲做緊1,叫我多提點佢。。。我其實已常同佢傾計,佢話讀書好悶,冇興趣,亦發現佢常不能集中精神在學業上,又唔上心,(砌lego畫畫睇課外書又可以坐一日),我都好煩惱,唔知點做,點教佢好?!或者應該點樣教佢改變一下佢嘅學習態度??
我真係好擔心!趁而家剛開學請教一下大家!謝謝
   8    0    0    0

回覆樓主:

老師除左話佢,有咩實際行動幫佢?幫佢補課?轉介俾社工?

greentea000 發表於 17-9-8 13:10
老師除左話佢,有咩實際行動幫佢?幫佢補課?轉介俾社工?

老師話上佢堂時,會幫我實佢,但其他堂佢控制唔到,叫我多提點佢
社工舊年見過,佢冇乜問題,係欠學習動機。
所以我想尋求下我在家可以點樣幫佢。

回覆樓主:

人地做完2佢仲做緊1,咁無咩好話佢,比佢咩都唔做好好多。佢識但做得慢,咁佢係努力完成嘛!佢唔識但堅持思考,咁又無咩錯哦!你換個角度諗,唔好全盤接收老師D負面資訊。

如果係我,會叫佢識但做唔切1/唔識都跟大隊轉去2先,咁老師起碼知佢有聽書,無拖延課堂進度,少D針對佢,問題留返屋企解決。老師少左"關注"佢,佢日頭係學校無咁難捱,夜晚又唔使再捱父母話。

hazelnutcake 發表於 17-9-8 13:22
老師話上佢堂時,會幫我實佢,但其他堂佢控制唔到,叫我多提點佢
社工舊年見過,佢冇乜問題, ...

中下即係咩成績?有無1科稍好,8字頭之類?叫佢總結最好果科既方法/經驗可否應用去其他科。

回覆樓主:

你仔小一時已經出過post,結果有無去做評估呢?

greentea000 發表於 17-9-8 13:24
人地做完2佢仲做緊1,咁無咩好話佢,比佢咩都唔做好好多。佢識但做得慢,咁佢係努力完成嘛!佢唔識但堅持思 ...
你呢樣真係講得啱, 唔好咁多負面訊息俾佢。最低限度, 佢都叫有做, 唔係真係發夢唔做嘢。

hazelnutcake 發表於 17-9-8 11:27
我仔小四,上堂唔專心,超級發夢,做野又慢,幾年嘅班主任都係咁話佢,回到家做功課都係施施然,豬油糕咁, ...

我阿女升小三, 都係好似你阿仔咁, 上堂成日發夢唔專心。舊年家長日俾老師話, 真係失禮死人。不過佢就好少少, 佢唔係做嘢慢, 係真係發緊夢。佢一邊發夢, 一邊仲聽緊書, 所以老師見佢發夢捉佢起身問問題, 佢又答得到, 老師無佢符, 只好扣佢操行分。佢又係咁, 叫佢做圖工可以坐幾個鐘唔郁, 做功課就發呆。

咁我點算呢? 性格嚟喎, 咪唯有接受佢, 老師同我講, 我就左耳入右耳出, 當時運高聽唔到。又諗下咩方法令佢學習有興趣D囉。有時做得好(例如砌lego專心), 咪讚下佢, 越話佢就越唔想做, 就越peah。我果個一年比一年好了, 今年又好過舊年一D, 雖然進步緩慢, 但都叫有進步丫嘛, 要讚下架。

回覆樓主:

他要好的同學/朋友是哪種學習態度呢?

我仔小四,上堂唔專心,超級發夢,做野又慢,幾年嘅班主任都係咁話佢,回到家做功課都係施施然,豬油糕咁, ...

我細個都係咁,小學全班4o人考37……要等叮嗰一下。中六中七雖然係BAND 3中學,但全级第一,入到band3大學,最後考到北京大學碩士入場券。
實在有點失禮,起步也遲了很多,但也不是沒有希望。
我叮嗰下,由一個作文比賽優異獎開始。
加油!

nanata    發表於 17-9-10 11:58

回覆樓主:

發夢唔夠瞓,試下放學回家小睡再温習,準時10時上牀

我都想知咁樣點攪法。

brother4 發表於 17-9-10 11:56

態度無3-5年都攪唔到!

greentea000 發表於 17-9-8 13:43
你仔小一時已經出過post,結果有無去做評估呢?

謝謝你嘅意見,其實我仔對有興趣嘅事係做得好好,我都有力讚佢,我個舖好似好負面,但我平日唔會咁對佢,都表現得有耐性,同埋好少鬧佢。(我其實都忍得好辛苦才上來呻)
我仔小一時我有見過社工,社工話佢係態度問題,就係佢暫時對學習冇興趣,唔上心,所以上課唔專心,而引致回家唔識做功課,更要花時間溫習,而佢自己又不介意低分,我真係對呢個仔投降,真係皇帝唔急太監急。科目主科成績差不多,最好成績係VA和Music,但學校不著重術科

little_yolky 發表於 17-9-8 13:52
我阿女升小三, 都係好似你阿仔咁, 上堂成日發夢唔專心。舊年家長日俾老師話, 真係失禮死人。不過佢就好少少 ...

謝謝你!

asweetmom 發表於 17-9-10 07:35
他要好的同學/朋友是哪種學習態度呢?

佢要好的同學同佢性格好唔同,佢又不介意比人地成績差,我認為我仔係自身問題

brother4 發表於 17-9-10 11:56

我仔唔係唔夠瞓,我就係知佢眼瞓發白日夢會更嚴重,所以一般九點佢上床瞓,瞓到第二日七點

hazelnutcake 發表於 17-9-11 22:06

我仔唔係唔夠瞓,我就係知佢眼瞓發白日夢會更嚴重,所 ...

skkeung 發表於 17-9-10 21:40
態度無3-5年都攪唔到!

有乜解救方法?

yovin 發表於 17-9-10 08:49
我細個都係咁,小學全班4o人考37……要等叮嗰一下。中六中七雖然係BAND 3中學,但全级第一,入到band3大學 ...

你好叻呀!好欣賞你
我期望不高,希望我仔能夠專心上課,主動學習,成績去到中中挺挺 ,唔好甩甩漏漏,我已經好開心!唔知幾時先會叮一下
‹ 上一主題|下一主題