用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣改善我仔的學習態度?
樓主: hazelnutcake
go

點樣改善我仔的學習態度? [複製鏈接]

回覆樓主:

你做過甚麼訓練他的專重力嗎?

回覆樓主

其實會不會是成績一直也差,打擊了自信心,以致令他更無心向學?
找第二間學校重讀一年,會否更好?

hazelnutcake 發表於 17-9-11 22:07
有乜解救方法?

學好三年,學壞三日!由父母做起!

個人覺得如果他的興趣不在讀書, 要他很投入專注去番學, 每日坐定定聽書7-8個鐘, 已是很高的要求. 比我自問一定做不到, 所以不會強求兒子做到.

但話說回來, 現實看見成績差, 媽媽一定不好過. 既然兒子已小四, 會不會跟他傾偈時傾下他將來有想過靠什麼糊口自立嗎? 讀書講到最現實的目的都是將來有條件揾啖飯食. 如果他已心目中有個讀書以外的方向有興趣想發展, 不妨一齊討論下點支持佢落實目標, 同時定下學術上最低要求. 這個年代都不是一定讀書好就揾到食的.

其實態度最難教, 看看可否由環境著手, e.g. 轉一間比較多活動, 或學術要求較低的學校. 人要有成功的經驗, 才有心機繼續付出越多越做越好的. 另外試下由父母態度方面改. 先降低要求, 例如他那天有一堂可以專注得到, 或在家做功課有幾分鐘他是專注地做, 就即時讚佢: 你xxx 做得好專注喎, 我好欣賞你... 真是會越讚越好的.

有社工介紹過一個方法, 買些彩色膠珠, 像是用來放在魚虹底那種, 給孩子一個透明膠瓶, 當孩子每次展出一些好的特質, 如專注, 勇敢, 有禮, 守時... 之類, 就送他一顆膠珠, 告訴他這是能量寶石, 這次你xxx ,
媽媽看到你有專注的能量, 送給你一顆專注能量寶石. 他們都很開心的.裝到滿滿一瓶也很漂亮, 孩子會感覺自己很有能量.

回覆樓主:

你是否找社工外的專業人士查下有冇專注不足add?有時社工未必有心理学家的判斷?

樓主你仔幾月出世?

樓主在面對子女問題時沒有嚴厲責罵,反而樂於與子女傾談,這一點我十分欣賞。我認為在面對類似問題時,第一步應要清楚子女態度的起因,才能解決問題,這點樓主做到了。

之後,問題在於如何解決。我認為樓主可制定一個短期的時間表(1個月左右),平衡玩樂與學習的時間。
目的為鼓勵小朋友重拾積極學習心態,初時在小朋友玩耍後半小時至一小時,便要休息完成一定的功課,讓他慢慢明白不可只顧玩樂而不學習,而學習是有回報。

情況改善後便可增加做功課的時數,按子女進度而更新時間表。
最樂觀的情況就是培養小朋友先做功課及預習,再自由玩耍。
緊記,鼓勵小朋友,及按小朋友而平衡玩樂學習時數是很重要,小朋友不抗拒學習,習慣學習,便能改善學習態度。

當然,改善子女學習態度同時,也要需要配合手段,軟硬並施。
加油吧!
以上純粹個人意見,希望可以幫助到你。

eternalclara 發表於 17-9-18 18:13
個人覺得如果他的興趣不在讀書, 要他很投入專注去番學, 每日坐定定聽書7-8個鐘, 已是很高的要求. 比我自問 ...

感激你的建議

竹蘭花 發表於 17-10-3 18:00
樓主在面對子女問題時沒有嚴厲責罵,反而樂於與子女傾談,這一點我十分欣賞。我認為在面對類似問題時,第一 ...

謝謝你啊!

hazelnutcake 發表於 17-9-8 11:27
我仔小四,上堂唔專心,超級發夢,做野又慢,幾年嘅班主任都係咁話佢,回到家做功課都係施施然,豬油糕咁, ...

因為小朋友未感受到學術對以後嘅用處(即係書到用時方恨少),所以唔會著緊學習,缺乏學習動機。從佢嘅興趣入手,例如佢鐘意畫畫,可以帶佢參加外國人都會參加嘅繪畫比賽,由報名到之後可能有機會見評判,再到presentation都需要英文,佢就會了解就算佢喜歡發展興趣,亦需要基本學術能力。而且生活上亦需要製做一尐環境令佢感覺需要知識,及需要付出同爭取,先至會得到佢希望得到嘅事物。總之向小朋友講多無謂,環境最實際。

回覆 retriever 的帖子

我個仔一樣小四,學習散漫,無動力,成績中下,唔知係咪因為學校太深(讀緊屋邨名牌小學),我想同佢轉校,唔知有無成功例子?如有請分享吖,唔該

rachelluk 發表於 17-10-16 10:01

我個仔一樣小四,學習散漫,無動力,成績中下,唔知係咪因為學校太深(讀緊屋邨名牌 ...
轉校是否可改變散漫呢個習慣呢??...基本上,散漫讀邊間都改變唔到成績...

rachelluk 發表於 17-10-16 10:01

我個仔一樣小四,學習散漫,無動力,成績中下,唔知係咪因為學校太深(讀緊屋邨名牌 ...

學習態度唔係一天養成既事。應該有很多背景與環境因素。我識人讀名小,捱到高中轉國際,仲做左IB 榜眼。

個人覺得仔要時間成長。可能乖巧類型會受呀媽擺佈,即所謂受谷型,一般真係中三先初熟。。。

你仔讀地區名校一定比傳統名校仲催谷。缺乏正向態度,更多操練只會越谷越頹。

如前面講,態度唔係朝夕之事,一時改變唔到,轉校亦唔會變魔術。

如我覺得學校真不宜久留,會趁早找間校風良好既一條龍,俾多D 時間佢培養翻讀書既意義何在。

小朋友都是同父母一樣的,逼只會弄巧反绌

Soundervolt 發表於 17-10-15 13:40

因為小朋友未感受到學術對以後嘅用處(即係書到用時方 ...

呢個係好辦法。

另外可以參考汪培廷的〈會讀書〉講學習重機的。

我小時候返學和生活圈都在幾條街,一個外國人都未見過。阿媽日日叫我讀好英文,我都唔知讀呢做咩。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

hazelnutcake 發表於 17-9-8 11:27
我仔小四,上堂唔專心,超級發夢,做野又慢,幾年嘅班主任都係咁話佢,回到家做功課都係施施然,豬油糕咁, ...

童軍

回覆樓主:

我小朋友同樣有咩個問題,日日鬧都冇用,好2日又黎過……

一女子 發表於 17-11-7 23:36
我小朋友同樣有咩個問題,日日鬧都冇用,好2日又黎過……
即係鬧佢唔起作用, 要另覓方法。

little_yolky 發表於 17-11-8 16:01

應該係話,鬧都唔係今日先鬧。

little_yolky 發表於 17-11-8 16:01

咩野方法都用盡,用埋獎勵計劃都起唔到作用。
‹ 上一主題|下一主題