用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔怎樣揀小學?
樓主: taboba
go

A仔怎樣揀小學? [複製鏈接]

taptap83 發表於 17-9-26 10:45
每個A仔特質唔同,我仔學術幾好但遊雲唔聽人支笛,上課秩序良好,我揀左間一線有宗教既學校俾佢。當時我揀 ...

其實你講得好正確,每個小朋友的特質特性都唔同,最緊要揀一間適合他們,學校老師教長包容性高的,真係唔易。
另我想大家分享下教署網頁顯示老師受過特殊訓練佔百分比是否愈高愈值得考慮這間學校?謝謝

taptap83 發表於 17-9-26 10:45
每個A仔特質唔同,我仔學術幾好但遊雲唔聽人支笛,上課秩序良好,我揀左間一線有宗教既學校俾佢。當時我揀 ...
很好的分享, 謝謝! 我現只希望佢上堂有學到嘢. 我真係唔知佢有冇學到, 因佢返到屋企問佢學校嘢, 十問九唔應. 一係話你好煩唔好問啦! 學校教中文用字卡, 我用番字卡問佢. 佢先肯答. 同佢講英文及普通話, 便說唔好講啦. 連唱歌都說, 只會唱茶點歌. 剛到5歲仔已這樣, 之後都唔知點算?

回覆樓主:

小小分享:
我朋友個仔k1 時被評亞氏保加傾向,但佢一心要考名校,所以無告知幼稚園,亦無申請政府服務,只請了私人老師訓練。到左k3, 再去另一間私人中心做評估,無顯示有sen,  結果佢仲考到入名校小學。現在他剛小一,問題出現了,經常收到老師電話話佢比其他人明顯唔專心,而且小朋友表示同學唔同佢玩。
我大仔發展遲緩,都係剛上小一,是間不出名,學生少的學校,學校老師都好包容和照顧,佢都好鍾意返學。
‹ 上一主題|下一主題