用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔怎樣揀小學?
go

A仔怎樣揀小學?

現在升了K2, 如發覺佢在一般幼稚園都唔多願返學同返興趣班(游泳班)都唔多願學嘢. 我估佢唔願被人管又自我. 我見個教練都教到幾勞氣. 到下年揀小學都唔知點攪. 有人說傳統的學校唔適合這類小朋友. 要讀直資或者私校. 話因少D功課, 互動教學多D. 唔知大家有何睇法? 在那裡可以知道那間小學會關愛多些, 貫徹實行共融教育呢? 我覺得去小學開放日, 都係未必可信. 其實, 好似有點過早擔心. 但又想知應該點做才好. 預早有個心理準備.

我囝今年升小,學校係傳統學校, 開學幾天已通知下月開始有言語治療、課後功課輔導, 社交班...安排中, 我上年在參觀學校時問主任對sen有咩支援, 有心無心, 真係要問真; 問下幼稚園老師"我考慮A學校?" ,睇下佢有咩意見。

傳統名校, 一線學校, 因為學術成績行先, 一定對SEN仔無乜支援和包容, 如家長心義傳統名校, 就要知小朋友能力合適與否…

一般直資私校都有不同的教學理念, 那一種適合你小朋友, 你一定要去睇睇, 但大部分直資私校是沒有提供支援, 家長是要在出面的機構訓練。

另有一些比較包容亦有收過SEN仔的津校, 佢地會有註校社工, 言語治療師, 老師亦因多接觸SEN仔有經驗, 學校比較關愛, 課程, 功課量也可以調適, 亦即是政府說的融合教育學校

pocoyo123 發表於 17-9-11 10:22
傳統名校, 一線學校, 因為學術成績行先, 一定對SEN仔無乜支援和包容, 如家長心義傳統名校, 就要知小朋友能 ...
多謝意見, 但在網上很難找到那些小學有參與此計劃, 我搵到的資料很少. 有文章說學校大多會低調不想太多家長知道影響收生. 所以都不知從何入手. 唯有再找找資料吧!

亞氏寶寶選什麼小學好??
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &fromuid=857910

寫給SEN家長(有關選校)
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &fromuid=857910

在小一選校找到, 自貼. 多謝各家長.

其實係教育局"小一入學統籌辦法"的網站內有"小學概覽"
你可以睇下你個區的學校資料, 留意"學生支援"0個一欄,再打去問駐校社工或負責老師,從他們的對答也可略知一二, 如果佢地答得好仔細, 間學校應該ok

http://www.chsc.hk/psp2017/index.php?lang_id=2

lawwct 發表於 17-9-13 01:44
其實係教育局"小一入學統籌辦法"的網站內有"小學概覽"
你可以睇下你個區的學校資料, 留意"學生支援"0個一欄 ...
多謝提供資料. 不過我都入咗張form問教育局攞相關資料. 現在等佢地回覆, 有結果再和大家分享.

回覆樓主:

你心儀邊間?同埋學校遠近都有一定影響。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 chowqv 的帖子

完全冇心儀, 只想係有真正支援的小學. 係熱門又有足夠支援便最好啦! 但這世界邊有咁完美同咁好彩吖. 剛升K2見到他的學習態度和進度, 更使我憂心. 希望佢下學期有大進步啦!

回覆 taboba 的帖子

你問教育局佢地只會比個融合教育學校名單你, 叫你跟自己區搵, 其實香港所有津貼學校都係融合教育學校, 問題係學校自己教育方針重, 向那方面著重, 之前提過, 名校, 神校一定學術行先, 家長最好係去學校開放日, 問下校長老師對一些SEN學生有乜支援,再問下在讀學生家長功課量, 老師關愛嗎?  聽下佢點答, 你就知佢地方針如何。從中簡一些比較關愛,包容小學

taboba 發表於 17-9-7 16:19
現在升了K2, 如發覺佢在一般幼稚園都唔多願返學同返興趣班(游泳班)都唔多願學嘢. 我估佢唔願被人管又自我.  ...

我會選小班的,及比較不太谷的學校

回覆:cat1028 的帖子

你好,請問你介意告訴我仔仔讀那一間小學?我仔仔係a,正煩惱㨂那一間。謝謝。

taboba 發表於 17-9-15 09:48

完全冇心儀, 只想係有真正支援的小學. 係熱門又有足夠支援便最好啦! 但這世界邊有咁完 ...

咁要鎖定目標,逐一再睇。
你仲有一年時間。
當年我係逐間打去問,對a仔有咩相關服務。如果做得好少少既學校,係有專責既老師…你懂嘛?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

taboba 發表於 17-9-7 16:19
現在升了K2, 如發覺佢在一般幼稚園都唔多願返學同返興趣班(游泳班)都唔多願學嘢. 我估佢唔願被人管又自我.  ...

我小朋友都係剛升K2,我都係好擔心入主流小學唔知適唔適應,現時學校開始寫筆畫及英文字母大階,你小朋友說話方便怎樣?認知等?謝謝分享

vincelo29 發表於 17-9-24 22:11
我小朋友都係剛升K2,我都係好擔心入主流小學唔知適唔適應,現時學校開始寫筆畫及英文字母大階,你小朋友 ...
說話冇問題, 但唔識在適當時候講適當的說話囉. 寫字畫嘢比較差, 但最衰係唔比人教. 堅持咁寫. 我成日都教到火都嚟. 認中文字, 比英文同數字好. 最令我擔心係只記有興趣果D, 冇興趣便唔聽唔記, 做自己想做講自己想講的話. 但希望長大些會有改善啦.

taboba 發表於 17-9-14 10:20
多謝提供資料. 不過我都入咗張form問教育局攞相關資料. 現在等佢地回覆, 有結果再和大家分享.
...
佢地比了張有參與2017-2018計劃學校的名單我(居然不是我心目中果D) 及答覆我強調唔應該咁搵.

答覆如下:

現時,所有公營普通學校均須採用「全校參與」模式推行融合教育。政府一直向公營普通學校提供額外資源、專業支援和教師培訓,協助學校照顧有特殊教育需要的學生。採用「全校參與模式的融合教育計劃」是學校獲得額外資源的其中一種方式,家長及公眾人士不宜單靠學校是否參加該計劃作為選校或了解學校推行融合教育情況的依據。

為讓家長及公眾人士知悉學校推行融合教育的措施,我們一直鼓勵學校在《學校概覽》(網址:
http://www.chsc.hk/)和學校網頁,介紹校本的融合教育政策和對有特殊教育需要學生的支援配套。該些整全的資料對了解學校更具效能和合適,家長及公眾人士亦可直接向有關學校查詢,以了解個別學校的情況。

以佢地咁講, 都係要上網自己慢慢搵了.

taboba 發表於 17-9-25 15:15
說話冇問題, 但唔識在適當時候講適當的說話囉. 寫字畫嘢比較差, 但最衰係唔比人教. 堅持咁寫. 我成日都教到 ...

我的小朋友認英文數字好過中文字,我現在唯有每日同他們玩中文字配適當圖畫,希望他們會易於聯想。

Demeter 發表於 17-9-22 14:31

你有冇支援好啲嘅小學介紹? 唔該晒

我淨係知,打住"官立"既,一定無咩支援可言。至於邊間做得好,亦都無提議,只可以講,逐一打去問,佢地有咩…
有無心理學家駐校?
有無社工(有既有幾多個)?
有無輔導老師/教學助理…會跟A仔?
有無社交小組?
有無到校既言語治療師上堂?
有無定期同家長開會,討論小朋友在校遇到既問題?

每個A仔特質唔同,我仔學術幾好但遊雲唔聽人支笛,上課秩序良好,我揀左間一線有宗教既學校俾佢。當時我揀學校唔多信校長sell果d咩有愛心有支援,我係去學校網友睇報告,實際做左d咩出黎。我仔果間人人都話傳統刻板,當時我聽人道聽途說係毫不考慮的。但當我細睇學校報告,發覺其實學校要求老師上特殊教育訓練,又有唔同支援小組,我先覺得"誤會"左間學校。

阿仔而家小二了,我非常滿意學校,佢地真係盡力幫我仔,老師亦當佢一般小朋友看待(其實有關顧但目的想訓練佢),有愛心體諒,我仔都鍾意間學校同老師。因此你揀學校時,建議真係睇學校長篇大論既報告同計劃,睇下係咪真係有心關顧,又就小朋友特質揀。

我仔成日嫌功課多(其實功課量好正常,佢做少少都嫌多,因為鍾意做自己野),係為做功課頭痛。我夠想揀少功課但支援好既學校好似培僑咁,但有A仔特質考入唔易。唯有睇餸食飯睇自己有幾多分再喺當中搵合適既學校喔!
仲有一點,我仔最討厭互動活動教學,因為佢唔鍾意企出黎同人討論,又唔鍾意人地望住佢講野,所以傳統學校反而令佢有安全感。