用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網選校問題
樓主: Jennypp
go

40校網選校問題   [複製鏈接]

回覆 Jennypp 的帖子

40網熱門學校唔易入,荔天升中派位最好,長協最多人入表,揸高分嘅自然可博。如要派位好,可考慮旅小、善導……

聖多馬小一得3班,位少校舍新,都多人爭,但無公布派位結果,旅小111有着數,聖紀文聽講都唔錯,可選讀。

luckluckmama 發表於 17-9-5 16:14

上年有人15分1-1-1選協和都入到,因為協和都多位
111是電腦抽入,超過500人抽,實有人抽中。這跟15分無關,好多校友手執20分,自行都入唔到。

EK往年都有人統計過:
40網8間須填第一志願,先有機會獲派嘅係:
長協、荔天、瑪神、旅小、愛德、基福、聖多馬、嘉靈
如果要計埋叩門階段嘅誠意,自行要遞表嘅,就要諗諗邊間機會大。
龍年BB人多升小一,自行應該幾頭痛。

兩間學校各有特色,視乎你鍾意漸進型定係催谷型,EK好多人唔鍾意聖紀一年6考(近年有無改就唔知)。旅小有旅中back-up,升中派位應靚少少。看你願唔願意博。值得參考嘅係:根據上年統一階段發布人數,40網自行收夠表嘅有:

長協、荔天、瑪神、旅小、愛德、基福、聖多馬、嘉靈、善導、聖紀文、宣道、聖安德烈、福官、李官(專收南亞裔)共14間

那幾間15分有得抽嘅,就只有學校先知!

貓頭雀 發表於 17-9-6 21:33
說坦白,全英語境的確係佢吸引的地方。
大家拎出來傾下姐。
EK好多人都貪英文語境,唔知道非華語學校D中文其實好弱。有朋友個仔讀左兩年,想轉番出普通學校,點知中文程度差幾級,無學校肯收。就算比你考到好中學,DSE中文差過人,喺香港都幾難考入大學。(除非去外國升學)

回覆 raebykciv 的帖子

1. 自行向該校遞表
1. 甲1選該校
1. 乙1選該校
只要3條1,40網部份學校會有優待,例如:
瑪神:自行不入,統一不入,都有得叩門,但聽講成績好才會取錄,並非優先。
旅小:自行不入,統一不入,公布派位當天即可叩門,份卷淺好多,優先取錄(即日通知);非111份卷深好多。
長協:自行不入,統一不入,並不一定有得叩門,只會揀來面試;
荔天:自行不入,統一不入,須排隊攞籌,等學校call。

回覆 raebykciv 的帖子

家長普遍認為40網一線小學:
直資、私校:聖方濟各、英華、蔡繼有
官津:荔天、長協、瑪神、旅小、愛德

‹ 上一主題|下一主題