用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網選校問題
go

40校網選校問題   [複製鏈接]

請教下大家,龍年囡囡升k3準備填自行,因為只有15分。唔敢搏長協、荔天,但係又希望學校派位唔算太低,打算111博下叩門,應該選邊間學校比較好呢?然後第二三志願又填邊間好?多謝大家寶貴意見
   8    0    0    1

回覆 Jennypp 的帖子

40網熱門學校唔易入,荔天升中派位最好,長協最多人入表,揸高分嘅自然可博。如要派位好,可考慮旅小、善導……

回覆 ying8 的帖子

聽人講聖紀文、聖多瑪都算唔錯,有了解嗎?其實自己打算聖多瑪或旅小擺第一志願

聖多馬小一得3班,位少校舍新,都多人爭,但無公布派位結果,旅小111有着數,聖紀文聽講都唔錯,可選讀。

多謝你的寶貴意見

luckluckmama 發表於 17-9-5 16:14

上年有人15分1-1-1選協和都入到,因為協和都多位
111是電腦抽入,超過500人抽,實有人抽中。這跟15分無關,好多校友手執20分,自行都入唔到。

仲有愛德都可以考慮呀

回覆 helenfu 的帖子

聽講愛德都唔易入啊,頭痛

ying8 發表於 17-9-4 18:41

40網熱門學校唔易入,荔天升中派位最好,長協最多人入表,揸高分嘅自然可博。如要派 ...

識人15分入到善導

40網填大抽獎志願真係蝦人玩。
21間學校裡面,有8間小學一定要填第一志願至有機會,有2間學校係介乎第1與第2志願之間。
其餘11間可能唔係大家心頭好;所以第一志願要搏到盡,第二志願真係要非常保守,否則......

一個閒人 發表於 17-9-6 10:10
40網填大抽獎志願真係蝦人玩。
21間學校裡面,有8間小學一定要填第一志願至有機會,有2間學校係介乎第1與第 ...
其實近年大部份校網都係咁, 派得差極都可以原區安置已經唔算好差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cherrieshum 發表於 17-9-5 20:02
識人15分入到善導
我亦都識2個朋友15分入到聖紀文。

回覆 一個閒人 的帖子

可以講明係邊8間嗎?等我好有個心理準備

hkpapa852 發表於 17-9-6 10:11
其實近年大部份校網都係咁, 派得差極都可以原區安置已經唔算好差
但係40網係唔會有誇網問題。所以我身邊舊同學幫佢地小朋友填得好進取,最後同我一樣得個「桔」,要四出叩門。
呢種經歷真係試過一次就算,唔想到中學仲要去叩。

一個閒人 發表於 17-9-6 10:17
但係40網係唔會有誇網問題。所以我身邊舊同學幫佢地小朋友填得好進取,最後同我一樣得個「桔」,要四出叩門 ...

留係深水埗讀小學, 大部份家長6年後升中都一定要煩過, 尤其係男生家長
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jennypp 發表於 17-9-6 10:16
回覆 一個閒人 的帖子

可以講明係邊8間嗎?等我好有個心理準備
呢個不如你自己去搵資料,你做完分析就會知道邊一間會比較適合你小朋友以及你家庭;而唔係一定要讀呢8間裡面其中一間。其實8間裡面,最少有7間都係區內非常受到家長歡迎既學校。
做下功課啦,距離自行仲有兩個多星期,距離統一仲有五個月。
仲有,唔好太過迷信111。上述8間裡面,只有3間對填111係第一輪叩門面試時有着數。
有1間,就算填左111,都未必有面試機會,要小朋友成績好至有機會。
時間尚早,盡早幫小朋友好好裝備一下。
萬一真係派得唔好,呢啲裝備可能會幫到小朋友叩入。

EK往年都有人統計過:
40網8間須填第一志願,先有機會獲派嘅係:
長協、荔天、瑪神、旅小、愛德、基福、聖多馬、嘉靈
如果要計埋叩門階段嘅誠意,自行要遞表嘅,就要諗諗邊間機會大。
龍年BB人多升小一,自行應該幾頭痛。

回覆 一個閒人 的帖子

甘15分111旅小你地有無咩睇法?還係聖紀文比較著數?呢排都一直係度穩資料,k2就開始學兩科公文,應該都會有d幫助

兩間學校各有特色,視乎你鍾意漸進型定係催谷型,EK好多人唔鍾意聖紀一年6考(近年有無改就唔知)。旅小有旅中back-up,升中派位應靚少少。看你願唔願意博。值得參考嘅係:根據上年統一階段發布人數,40網自行收夠表嘅有:

長協、荔天、瑪神、旅小、愛德、基福、聖多馬、嘉靈、善導、聖紀文、宣道、聖安德烈、福官、李官(專收南亞裔)共14間

那幾間15分有得抽嘅,就只有學校先知!

‹ 上一主題|下一主題